Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský řízek nepochází z Nizozemska, jak by se mohlo podle názvu zdát, ale je to typicky český pokrm. Svůj název dostal podle sýrů eidam a gouda, které z Holandska pochází. Právě ty se nejčastěji k masu přidávají.

Holandský řízek je klasika, kterou by měla umět udělat každá hospodyňka. V tomto článku se zaměříme na 10 nejčastějších otázek, které vás o holandském řízku mohou zajímat. Poradíme, jak správně řízek připravit a co všechno do něj použít.

1

Jak připravit holandský řízek

Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem a vejcem, přidáme trochu vody nebo mléka, osolíme a okořeníme pepřem. Kdo chce, přidá jemně nasekanou petržel, pažitku nebo libeček. Obalíme v klasickém trojobalu a smažíme dozlatova na vysoké vrstvě oleje .

2

Jaké maso patří do holandského řízku

Holandský řízek vyniká svou šťavnatostí a tu nám právě zajistí vhodný výběr masa. Volíme maso tučné vepřové maso, které si v ideálním případě umeleme doma sami. Nemusíte se bát použít i bůček, tuk z něj se při smažení či pečení vypeče. 

3

Jaký sýr patří do holandského řízku

Nejchutnější variantou je sýr gouda. Můžeme ale také sáhnout po tučném eidamu a kdo chce trošku experimentovat, může vyzkoušet výraznou nivu. Sýrem rozhodně nešetřete, měl by tvořit zhruba třetinu váhy masa

4

Jak upéct holandské řízky v troubě

Předehřejeme si troubu na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj řízky, které potřeme olejem z obou stran. Pečeme 20 minut. Nakonec zapneme gril a 5 minut opékáme, abychom získali zlatavou barvu. Díky tomuto způsobu nespotřebujeme velké množství oleje.

5

Na čem smažit holandské řízky

Pokud se rozhodnete řízky smažit na pánvi, rozhodně nepoužívejte máslo ani olivový olej. Raději zvolte sádlo, slunečnicový či řepkový olej nebo přepuštěné máslo. Vždy si pohlídejte, aby byl tuk dostatečně rozpálený, než na něj holandský řízek položíte.

6

Jak dlouho se smaží holandský řízek

Holandské řízky smažíme dozlatova, 5–7 minut. Důležitá je vysoká vrstva dobře rozpáleného oleje. Řízky musí být téměř celé ponořené, aby se dostatečně propekly. Dobře nám může posloužit také fritovací hrnec. Optimální teplota oleje je 180 °C.

7

Jak připravit holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Horkovzdušná fritéza se v našich kuchyních velmi rychle zabydlela. Není se čemu divit, protože příprava jídla se díky ní stala zdravější. I holandský řízek v ní můžeme připravit. Nastavíme teplotu na 180 °C a za 20 minut máme hotovo.

8

Jak zmrazit holandský řízek

Zmrazení syrových holandských řízků vám přinese při příštím vaření velkou časovou úsporu. Hotové řízky dejte do mrazničky zmrazit na tácku či plechu a druhý den je přendejte do uzavíratelného mrazícího sáčku. Díky tomu se k sobě neslepí a půjdou jednotlivě odebírat.

9

Jak udělat dietní holandský řízek

Bůček v klasickém receptu na holandský řízek můžeme nahradit dietnějším druhem masa, jako jsou krůtí nebo kuřecí prsa. Aby ale toto maso drželo po semletí pohromadě, je ho nutné spojit smetanou. Goudu můžeme nahradit ementálem.

10

V čem obalit holandský řízek

Holandský řízek se obaluje v klasickém trojobalu. Nejprve tedy v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Abyste řízek ozvláštnili, můžete do strouhanky vmíchat mleté hořčičné semínko, díky kterému získá neodolatelnou chuť.

Věříme, že jsme vám odpověděli na ty nejpalčivější otázky, které vás ohledně holandského řízku mohly zajímat. Nakonec nezbývá nic jiného, než si ho také připravit. Doporučujeme ještě zhlédnout náš videorecept a můžete se do toho hned pustit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky