Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové brownies podle Katharine Hepburnové: Vláčné a na jazyku se rozplývající!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, nnknown author/ Metro-Goldwyn-Mayer studio publicity photographer, Public Domain a Freepik, azerbaijan_stockers

Herecká hvězda, která na hollywoodském nebi zářila několik desetiletí, proslula také láskou k sladkým moučníkům. Když Katharine Hepburnová dostala chuť na něco sladkého, neměla problém si nějakou tu dobrotu sama upéct.


Je tam moc mouky!

Katharine Hepburnová je známá z filmového plátna. Filmy Hádej, kdo přijde na večeři?, Obchodník s deštěm, Lev v zimě nebo Africká královna ji katapultovaly do hollywodských výšin. Láska k sladkým moučníkům zase do těch cukrářských! Proslulý se stal recept na čokoládové koláčky brownies. Popularitu získal okamžitě potom, co byl zveřejněn na stránkách New York Times.

Recept pochází z dopisu, který 6. července 2003 redakci poslala Katharinina newyorská sousedka Heather Hendersonová. Vzpomínala v něm na jejich dlouholeté přátelství. Kromě jiného popisovala příhodu, kdy se herečka zotavovala po autonehodě a otec Hether jí přinesl brownies. Hepburnová je ochutnala a řekla, že je tam moc mouky a že byly zbytečně dlouho v troubě.  A tak si je upekla sama podle vlastní chuti.

Co vlastně jsou brownies?

O původu brownies koluje řada legend. Podle jedné kuchař omylem přidal rozpuštěnou čokoládu do dávky sušenek, podle jiné zase hospodyňka pekla koláč a zjistila, že nemá dost mouky. Nejoblíbenější mýtus, citovaný v knize Betty Crocker's Baking Classics a v knize Johna Marianiho The Encyclopedia of American Food and Drink, vypráví o hospodyni z Bangoru ve státě Maine, která pekla čokoládový koláč, ale zapomněla přidat prášek do pečiva. Když jí koláč pořádně nevykynul, nakrájela a podávala ploché kousky. V kuchařské knize se recept poprvé objevil v The Boston Cooking-School Cook Book z roku 1896, kterou napsala známá americká kuchařka a kulinární redaktorka Fannie Merritt Farmer.

Brownies podle Katharine

Když si přečtete složení, překvapí vás hodně másla, hodně cukru a jen malé množství mouky. Co budete potřebovat?

  • ½ šálku másla
  • 60 g hořké čokolády na vaření nebo ½ šálku kvalitního kakaa
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • ½  lžičky vanilkového pasty nebo vanilkového extraktu
  • ¼  hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 šálek nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (není nutné)

A jak na to? Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 150 °C). V hrnci rozpusťte máslo a čokoládu. Odstavte hrnec z plotýnky. Vmíchejte cukr, přidejte vejce a vanilku. Dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, sůl, případně vlašské nebo pekanové ořechy. Těsto na brownies přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané čtvercové formy. Pečte cca 35 až 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vnitřek koláče by měl zůstat vlhký a vláčný až lepkavý, proto ho „nepřepečte.“ Koláč nechte vychladnout a nakrájejte na čtverce. A rada pro ty, kterým by snad přílišná lepkavost koláče vadila: jednoduše dejte do těsta víc hladké mouky!

Zdroje informací:

pbs.org: Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe

thenibble.com: The History Of Brownies

thekitchn.com: I Tried Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe and I Have Some Thoughts

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat