Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších receptů na muffiny: Dáte si vláčný banánový, hříšně čokoládový nebo borůvkový?
Zdroj: Toprecepty, Pixabay, congerdesign

Máte chuť na něco malého, sladkého či slaného? Tak akorát do ruky a plné chuti? Pak vsaďte na muffiny! Příprava je jednoduchá a variací bezpočet. Abychom vám to co nejvíce usnadnili, nabízíme přehled 12 nejoblíbenějších receptů na muffiny z čokoládového, banánového, pohankového či kokosového těsta. Pečte s námi!

Mini bábovky  

Muffiny jsou vlastně takové malé jednoporcové bábovky. Jak už jsme psali v našem předchozím článku, dříve byly tímto slovem označovány placičky podobné spíše lívancům, které se pekly a dodnes pečou v Anglii. V průběhu věků se označení muffin „uchytilo“ také v Americe, a tak pod tímto názvem můžete najít jak „lívanečky“, tak „bábovičky“.  Občas lidé zaměňují termíny cup cakes a muffin, přitom jde o sice podobné, ale rozdílné cukrářské výrobky. Zatímco muffin je opravdu spíš bábovka, tedy má hutnější těsto a je po upečení komplet hotový a připravený ke konzumaci, jako cup cake se označují mini dortíky, které se po upečení teprve zdobit budou.

Muffiny a cupcakes jsou stále oblíbenější. Kvůli podobnému vzhledu bývají často zaměňovány, rozdíly jsou však patrné již na první pohled. Muffiny se vyznačují především typickou čepičkou, která… Podívejte se na všechny muffiny.

Do těsta na muffiny se běžně přidávají oříšky, ovoce, čokoláda a jiné přísady a muffiny se pak už nijak nezdobí, maximálně se pocukrují, polijí čokoládou nebo posypu oříšky. Muffiny také při pečení více vyběhnou, proto se obvykle pečou ve vyšších košíčcích s pevným okrajem nebo s cípy nahoře. Ale můžete je péct samozřejmě v klasických papírových košíčcích. Výhodou muffinů je, že nevyžadují žádné extra pekařské zkušenosti a ani není potřeba si nějak pracně hrát se zdobením. Muffiny jsou zkrátka dobré samy o sobě. Vybrali jsme pro vás z našeho „muffiního arzenálu“ 12 nejoblíbenějších kousků. Vyberte si podle své chuti!

Čokoládové

Hutné kakaové těsto, kousky čokolády uvnitř a třeba ještě poleva nahoře, to už je opravdu pořádná porce čokolády v jednom „balíčku“. Čokoládové muffiny právem patří mezi největší favority. Dají se udělat z mléčné, hořké či bílé čokolády, případně z jejich kombinací. Stačí se držet základního receptu a zbytek si můžete přizpůsobit podle sebe.

S ovocem či zeleninou

Muffiny s ovocem patří také mezi velmi oblíbené. Ovoce totiž dodá „bábovičce“ šťavnatost i zajímavou příchuť. Nejvláčnější muffiny jsou, když ovoce rozmixujete přímo do těsta. Pro tento účel se nejlépe hodí banány, ale šťavnatost muffinům dodá taky těsto s přídavkem předem pečené či vařené dýně nebo těsto s nastrouhanou mrkví. Barevně zajímavé jsou i muffiny s borůvkami nebo s rybízem. Ovoce můžete přidávat do těsta i mražené.

Zdravější nota  

Potřebujete propašovat do jídelníčku zdravější suroviny nebo máte nějaká dietní omezení? Muffiny lze upéct bez mléka, bez vajec nebo i bez klasické pšeničné mouky. Tu může nahradit jak mouka bezlepková pohanková, rýžová, nebo mouky speciální, třeba ořechové nebo luštěninové.

Někdo to rád slané

No a konečně, malé bábovičky nemusíte připravovat jen nasladko, ale také naslano. Mohou tak parádně splnit roli svačiny. Slané těsto lze „vytunit“ různými druhy sýrů, šunkou, slaninou, bylinkami nebo i zeleninou dle libosti. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více