Holka u plotny radí: Jak na božskou medovou bábovku s ořechy? Vláčnost zajistí kefír a máslo
25. 4. 2022 Vaření
Bábovky patří mezi nejoblíbenější české moučníky. Někdy ale bývají po upečení druhý den spíš suché. Tenhle recept je ale jiný. Bábovka voní perníkovým kořením a chutná jako ten nejlepší dort.
Vláčná bábovka
Jako malá jsem nemusela dva druhy moučníků: bábovky a koláče z kynutého těsta. Obojí mi kdysi připadalo moc suché, koláčky chutnaly jen první den. Když jsem v 18 letech začala sama vařit a péct, postupně jsem se k obojímu vrátila. A za léta experimentování v kuchyni a spousty upečených koláčů, buchet a bábovek jsem si vyzkoušela, co funguje a co nám doma hlavně chutná. Kynuté pečivo dělám jen občas, zato bábovky, řezy, cukroví, nepečené dorty a jiné moučníky a dezerty často.
Mohlo by vás zajímat
Tak loni vznikla i bábovka, do které jsem použila, co mi zrovna doma zbylo a co máme rádi. Tedy med, perníkové koření, vlašáky... Kefír v těstě dodá bábovce potřebnou vláčnost, občasné křupnutí zajistí vlašské ořechy z chalupy od mého táty. Tahle bábovka si našla čestné místo na našem nedělním stole a chutná i návštěvám. Pokud vás ingredience lákají, zkuste ji taky. Vlašské ořechy lze vynechat, anebo je naopak ještě malinko vylepšit - předem je nechat zkaramelizovat v pánvi s cukrem. Pak získá bábovka další chuťový rozměr a je to čistá delikatesa!
Na jednu bábovku budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, trochu perníkového koření, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 250 ml kefíru, 2 lžíce tekutého medu, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla a hrst vlašských ořechů. Jak na to? Všechny suroviny smíchejte a vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Bábovku po upečení nechte chvíli ve formě vychladnout, pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte, podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na lahodný vajíčkový salát? Chuti pomůžou rajčata a smetana
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 11 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 13 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 16 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější