Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na lahodný vajíčkový salát? Chuti pomůžou rajčata a smetana
Zdroj: Šárka Adámková

Pokud vám na stole zbyla po Velikonocích hromada vařených vajíček, můžete z nich připravit jednoduchý, ale neskutečně šťavnatý a sytý salát. Jde o náš rodinný recept, který kdysi vznikl vlastně tak trochu z nouze. Ale zamilovali si jej všichni.

Z nouze ctnost 

Vařená vajíčka bývají obvykle, co se týká rychlého a výživného jídla, sázkou na jistotu. Stačí je jen nakrájet a položit na krajíce chleba s máslem a dobrota je na stole. Zároveň jde ale také o parádní přílohu, která směle může nahradit maso. Vzpomeňme třeba na koprovku! No a v neposlední řadě bývají vajíčka součástí mnoha různých salátů, od bramborových po majonézové. To je všechno známé. Už jste ale zkusili spojení vařených vajíček, šunky, tvrdého sýra, rajčat a šlehačky?

Zdánlivě divoká kombinace vznikla kdysi v létě ve Španělsku. Můj první muž tam tehdy pobýval jako student a vařit moc neuměl. Tedy až na vajíčka. Jenže vařenými vajíčky se celé léto živit nemůžete. Zároveň to v horkém španělském podnebí chce něco osvěžujícího. Tak vzniklo spojení, které mně i mnohým dalším znělo "na první dobrou" jako šílené. Ve skutečnosti se všechny chutě harmonicky doplňují. Šunka a sýr je dvojice, která k sobě dávno patří. Vajíčka si rozumějí téměř s jakoukoliv surovinou, klidně i s rajčaty. Trochu zvláštně působí v této sestavě šlehačka, ale právě ta ve spojení s rajčatovou šťávou zajistí salátu nejen svěžest, ale taky krémově lahodnou chuť. Salát je díky všem těmto ingrediencím zároveň i velmi sytý, stačí kousek pečiva a máte plnohodnotnou večeři pro celou rodinu

Neobvyklý salát 

Co na salát budete potřebovat? 150 g šunky v celku, 150 g tvrdého sýra v celku, 5 zralých rajčat, 5 vajíček, 200 ml šlehačky a sůl. Jak postupovat? Nejdříve je potřeba uvařit vajíčka a nechat je vychladnout. Ale pokud je máte po Velikonocích v lednici, je vyhráno. Zbytek zabere skutečně 5 minut! Vajíčka jen oloupejte a nakrájejte na kostičky, na kostky asi 1x1 cm nakrájejte i tvrdý sýr a šunku v celku. Omyjte a nakrájejte rajčata a pak vše smíchejte a zalijte smetanou ke šlehání. Dochuťte solí. Hotovo a může se podávat! K podávání se hodí rohlík nebo bageta. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že salát je ještě lepší druhý den, kdy je trochu uleželý a chutě se víc propojí. Ale stačí i hodinka nebo dvě v lednici a šlehačka s rajčatovou šťávou a vařenými žloutky udělají svoji práci a vytvoří dokonale jemnou, lahodnou a lehce nakyslou "zálivku". 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více