Holka u plotny radí: Jak na lahodný vajíčkový salát? Chuti pomůžou rajčata a smetana
18. 4. 2022 Vaření
Pokud vám na stole zbyla po Velikonocích hromada vařených vajíček, můžete z nich připravit jednoduchý, ale neskutečně šťavnatý a sytý salát. Jde o náš rodinný recept, který kdysi vznikl vlastně tak trochu z nouze. Ale zamilovali si jej všichni.
Z nouze ctnost
Vařená vajíčka bývají obvykle, co se týká rychlého a výživného jídla, sázkou na jistotu. Stačí je jen nakrájet a položit na krajíce chleba s máslem a dobrota je na stole. Zároveň jde ale také o parádní přílohu, která směle může nahradit maso. Vzpomeňme třeba na koprovku! No a v neposlední řadě bývají vajíčka součástí mnoha různých salátů, od bramborových po majonézové. To je všechno známé. Už jste ale zkusili spojení vařených vajíček, šunky, tvrdého sýra, rajčat a šlehačky?
Mohlo by vás zajímat
Zdánlivě divoká kombinace vznikla kdysi v létě ve Španělsku. Můj první muž tam tehdy pobýval jako student a vařit moc neuměl. Tedy až na vajíčka. Jenže vařenými vajíčky se celé léto živit nemůžete. Zároveň to v horkém španělském podnebí chce něco osvěžujícího. Tak vzniklo spojení, které mně i mnohým dalším znělo "na první dobrou" jako šílené. Ve skutečnosti se všechny chutě harmonicky doplňují. Šunka a sýr je dvojice, která k sobě dávno patří. Vajíčka si rozumějí téměř s jakoukoliv surovinou, klidně i s rajčaty. Trochu zvláštně působí v této sestavě šlehačka, ale právě ta ve spojení s rajčatovou šťávou zajistí salátu nejen svěžest, ale taky krémově lahodnou chuť. Salát je díky všem těmto ingrediencím zároveň i velmi sytý, stačí kousek pečiva a máte plnohodnotnou večeři pro celou rodinu.
Neobvyklý salát
Co na salát budete potřebovat? 150 g šunky v celku, 150 g tvrdého sýra v celku, 5 zralých rajčat, 5 vajíček, 200 ml šlehačky a sůl. Jak postupovat? Nejdříve je potřeba uvařit vajíčka a nechat je vychladnout. Ale pokud je máte po Velikonocích v lednici, je vyhráno. Zbytek zabere skutečně 5 minut! Vajíčka jen oloupejte a nakrájejte na kostičky, na kostky asi 1x1 cm nakrájejte i tvrdý sýr a šunku v celku. Omyjte a nakrájejte rajčata a pak vše smíchejte a zalijte smetanou ke šlehání. Dochuťte solí. Hotovo a může se podávat! K podávání se hodí rohlík nebo bageta. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že salát je ještě lepší druhý den, kdy je trochu uleželý a chutě se víc propojí. Ale stačí i hodinka nebo dvě v lednici a šlehačka s rajčatovou šťávou a vařenými žloutky udělají svoji práci a vytvoří dokonale jemnou, lahodnou a lehce nakyslou "zálivku".
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více