Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně
20. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a úžasně dobré. Jarní závitky si sice můžete koupit v každém vietnamském bistru, ale ještě lepší je udělat si je doma. Jak na to poradí Minh Luongová, majitelka stránky Vietnam na míru a lektorka vietnamské kuchyně.
Nepoplést papír
Na závitky potřebujete kromě jiných surovin, jako jsou rýžové nudle, zelenina či krevety, také rýžový papír. A právě ten se může stát pověstným kamenem úrazu. Rýžových papírů totiž existuje více druhů a ne všechny se hodí na čerstvé závitky. Jak pro Toprecepty radí Minh Luongová, v obchodě byste měli sáhnout po rýžovém papíru, který nese označení „nem cuon“ nebo „nem goi“, případně bývají na obalu vyfocené čerstvé závitky. Pokud si nejste jisti, zeptejte se prodavače.
Příprava rybí omáčky
Na jarní závitky potřebujete rýžový papír, rýžové nudle, krevety, zeleninu, mungo klíčky, hoisin omáčku a také rybí omáčku. A právě tu je potřeba si doma vyrobit. Jak na to? Minh Luongová doporučuje vlastní osvědčený postup: „Smíchejte 1 díl rýžové octa, limety nebo citronu, 1 díl cukru, 3 díly rybí omáčky a 7 dílů vody. Míchejte vše dohromady, dokud se cukr nerozpustí.“ Používejte zásadně cukr krupicový nebo třtinový, ne moučkový. Do rybí omáčky můžete na závěr nakrájet kolečka mrkve a česnek dle chuti, případně i chilli.
Mohlo by vás zajímat
Vaření krevet
Krevety pro jarní závitky nepoužívejte předvařené, ale syrové. Vybírejte mražené krevety označené velikostí 31/40, bez krunýřku, bez hlaviček a odstřikované. Nebudete s nimi mít žádnou práci, tyto krevety jsou již připravené pro vaření. Nechte krevety krátce povolit a poté je uvařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Minh Luongová nedoporučuje používat krevety předvařené, protože už nemají tolik šťávy.
Rýžové nudle
Tenké rýžové nudle uvařte ve vroucí osolené vodě, sceďte je a doplňte trochou sezamového oleje, aby se k sobě nelepily. Promíchejte a nechte stranou v misce. Nudle se při přípravě těchto čerstvých závitků ani nenamáčejí, ani neproplachují.
Mohlo by vás zajímat
Krájení zeleniny
Do závitků můžete dát zeleninu, jakou máte rádi, ale obvykle se používá ledový salát, mrkev a okurka a pro provonění bylinka koriandr. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky julienne. Okurku oloupejte, rozkrojte a semínka a měkkou část vydlabejte. Zbylou dužinu nakájejte také na hranolky. Ledový salát natrhejte na větší kousky tak, aby se 2 až 3 kousky vešly do závitku. Ty pak propláchněte a nechte oschnout, stejně jako mungo klíčky.
Balení závitků
Když máte vše připraveno, můžete se pustit do balení. Rýžový papír namočte do vlažné vody. Jakmile je mokrý, začněte na něj pokládat ingredience směrem od sebe, pokapejte je Hoisin omáčkou a závitky zabalte. Postupujte takto: nejdřív přehněte směrem dovnitř boční strany, aby ingredience nevypadly, pak přes ně přeložte spodní část papíru a začnete vše zavinovat směrem od sebe. Takhle zabalíte celý závitek. Při balení nezapomeňte rovnat klíčky a zeleninu podélně, jinak hrozí přetrhnutí papíru. Pokud by se to přece jen stalo, nechte navlhčit další papír a zabalte jej přes ten první.
Podávání
Závitky podávejte s rybí omáčkou a neskladujte je dlouho. Jelikož rychle vysychají, měly by se jíst čerstvé. Rozhodně je nepřipravujte třeba den dopředu. Pokud čekáte návštěvu, děláte závitků více a musejí být hotovy o něco dřív, radí Minh Luongová přikrýt hotové závitky navlhčenou čistou utěrkou, aby zůstaly pořád vlhké. Tak si je vychutnáte nejlépe!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více