Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně

20. 4. 2021 10:07

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, topntp26 Zdroj: Freepik, topntp26
Říká se jim jarní, někdy také letní, ale nejdůležitější je, že jsou čerstvé, nesmažené, zdravé a úžasně dobré. Jarní závitky si sice můžete koupit v každém vietnamském bistru, ale ještě lepší je udělat si je doma. Jak na to poradí Minh Luongová, majitelka stránky Vietnam na míru a lektorka vietnamské kuchyně.

Nepoplést papír

Na závitky potřebujete kromě jiných surovin, jako jsou rýžové nudle, zelenina či krevety, také rýžový papír. A právě ten se může stát pověstným kamenem úrazu. Rýžových papírů totiž existuje více druhů a ne všechny se hodí na čerstvé závitky. Jak pro Toprecepty radí Minh Luongová, v obchodě byste měli sáhnout po rýžovém papíru, který nese označení „nem cuon“ nebo „nem goi“, případně bývají na obalu vyfocené čerstvé závitky. Pokud si nejste jisti, zeptejte se prodavače.

Příprava rybí omáčky

Na jarní závitky potřebujete rýžový papír, rýžové nudle, krevety, zeleninu, mungo klíčky, hoisin omáčku a také rybí omáčku. A právě tu je potřeba si doma vyrobit. Jak na to? Minh Luongová doporučuje vlastní osvědčený postup: „Smíchejte 1 díl rýžové octa, limety nebo citronu, 1 díl cukru, 3 díly rybí omáčky a 7 dílů vody. Míchejte vše dohromady, dokud se cukr nerozpustí.“ Používejte zásadně cukr krupicový nebo třtinový, ne moučkový. Do rybí omáčky můžete na závěr nakrájet kolečka mrkve a česnek dle chuti, případně i chilli.

Vaření krevet  

Krevety pro jarní závitky nepoužívejte předvařené, ale syrové. Vybírejte mražené krevety označené velikostí 31/40, bez krunýřku, bez hlaviček a odstřikované. Nebudete s nimi mít žádnou práci, tyto krevety jsou již připravené pro vaření. Nechte krevety krátce povolit a poté je uvařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Minh Luongová nedoporučuje používat krevety předvařené, protože už nemají tolik šťávy.

Rýžové nudle

Tenké rýžové nudle uvařte ve vroucí osolené vodě, sceďte je a doplňte trochou sezamového oleje, aby se k sobě nelepily. Promíchejte a nechte stranou v misce. Nudle se při přípravě těchto čerstvých závitků ani nenamáčejí, ani neproplachují.

Krájení zeleniny

Do závitků můžete dát zeleninu, jakou máte rádi, ale obvykle se používá ledový salát, mrkev a okurka a pro provonění bylinka koriandr. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky julienne. Okurku oloupejte, rozkrojte a semínka a měkkou část vydlabejte. Zbylou dužinu nakájejte také na hranolky. Ledový salát natrhejte na větší kousky tak, aby se 2 až 3 kousky vešly do závitku. Ty pak propláchněte a nechte oschnout, stejně jako mungo klíčky.

Balení závitků

Když máte vše připraveno, můžete se pustit do balení. Rýžový papír namočte do vlažné vody. Jakmile je mokrý, začněte na něj pokládat ingredience směrem od sebe, pokapejte je Hoisin omáčkou a závitky zabalte. Postupujte takto: nejdřív přehněte směrem dovnitř boční strany, aby ingredience nevypadly, pak přes ně přeložte spodní část papíru a začnete vše zavinovat směrem od sebe. Takhle zabalíte celý závitek. Při balení nezapomeňte rovnat klíčky a zeleninu podélně, jinak hrozí přetrhnutí papíru. Pokud by se to přece jen stalo, nechte navlhčit další papír a zabalte jej přes ten první.

Podávání

Závitky podávejte s rybí omáčkou a neskladujte je dlouho. Jelikož rychle vysychají, měly by se jíst čerstvé. Rozhodně je nepřipravujte třeba den dopředu. Pokud čekáte návštěvu, děláte závitků více a musejí být hotovy o něco dřív, radí Minh Luongová přikrýt hotové závitky navlhčenou čistou utěrkou, aby zůstaly pořád vlhké. Tak si je vychutnáte nejlépe!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 53 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…