Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu „opilá“ limonáda: Chlebový kvas zažene žízeň, osvěží a hlavu vám nezamotá. Takhle jej připravíte doma
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Mr.Icon (Mricon) – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Hitem letošního léta jsou fermentované limonády. Do této kategorie patří i kvas. Nejde však o žádnou novinku, tento populární slovanský nápoj má více než tisíciletou tradici. A připravit se dá i doma.

Chlebový kvas není jen kvásek

Pokud pečete domácí chléb, kvásek určitě znáte. Kvas je ale trochu něco jiného. Jde o osvěžující a díky fermentaci i zdraví prospěšný nápoj, který se vyrábí z chleba (většinou žitného) a vody. Dá se ovšem připravit i z bílého pečiva, jen pak již není tak chuťově výrazný. Nápoj pak kvasí buď spontánně, nebo za pomoci kvásku (z mouky a vody) a droždí. Vzhledem k tomu, že je kvašený, dal by se připodobnit drinkům, jako je kombucha nebo tibi limonáda.

Kvas je trochu jako limonáda

Kvas má ovšem nám blízký východoslovanský původ. Oblíbený je na Ukrajině, v Bělorusku, Rusku nebo v pobaltských zemích, ale i v dalších zemích východní a severní Evropy (např. ve Finsku), dokonce i na Sibiři. Tyto nápoje tam prodávají normálně již hotové v láhvi a často i v různých příchutích, takže se pak podobají běžným limonádám. Ochucují se třeba bylinkami (mátou), kořením (skořicí, hřebíčkem, zázvorem či badyánem) nebo ovocem. Použít se do nich dá čerstvé sezónní ovoce i třeba rozinky pro sladkou chuť. Výborně kvas dochutí i citrusy, díky nimž nápoj příjemně svěží.

Oblíbený východoslovanský drink

Dějiny nápoje chlebového kvasu sahají až do 10. století. První písemná zmínka o kvasu se nachází v ruském Prvotním letopise, který popisuje oslavu křtu Vladimíra Velikého v roce 996. Vzhledem k tomu, že kvas je mírně alkoholický nápoj, říká se, že je i jednou z příčin pozitivního vztahu k alkoholu u některých východoslovanských národů. Až do 19. století si kvas běžně každý vyráběl doma, posléze ho nahradila průmyslová výroba a začal se prodávat v obchodech.

U kvasu pozor na alkohol

Nápoj zvaný kvas by se dal trochu připodobnit pivu. Jeho barva může být béžová či v mnoha odstínech hnědé, jeho chuť je trochu nakyslá. Chlebový kvas je díky procesu kvašení krásně, ovšem přirozeně perlivý, nejsou v něm žádné uměle dodané bublinky. Díky tomu je mnohem zdravější, jen není příliš vhodný pro děti, neboť obsahuje trochu alkoholu. Jeho podíl se zvyšuje dobou zrání. Uleželý kvas může mít až 2,5 % alkoholu. Ani s kvasem to nesmíte přehánět, ale v přiměřeném množství se po něm určitě neopijete. Navíc obsahuje vitaminy B, E a C a bakterie (probiotika) příznivé pro naše zažívání, ale i náš imunitní systém.

Recept na domácí kvas

Kvas sice u nás seženete v některých specializovaných obchodech, třeba se zdravou výživou, ale snadno jej připravíte i doma. Zkuste to třeba podle následujícího receptu. Připravte si: 6 šálků vody, 4 až 6 šálků starého chleba, opečeného a nakrájeného na kostičky, 1/2 až 3/4 šálku sladidla (cukr, hnědý cukr, med, březový sirup atd.), 2-4 polévkové lžíce kvásku , 1/4 šálku rozinek (nepovinné), koření nebo ovoce či bylinky pro chuť

Postup: Vodu, cukr a koření nebo rozinky přiveďte k varu. Míchejte, aby se sladidlo rozpustilo, poté odstavte. Směs nechte vychladnout na teplotu mezi 70 a 90 °C. Nakrájejte chléb a opečte ho, dokud nebude připomínat mírně propečený toast (lehce hnědý). Opečený chléb a kvásek pak přendejte do půllitrové zavařovací sklenice a zalijte chléb teplou tekutinou (dbejte na to, aby neměla více než 90 stupňů, aby nedošlo k zabití kultur).

V případě potřeby přidejte další vodu, abyste sklenici naplnili do výšky jednoho centimetru od horního okraje. Sklenici volně uzavřete a nechte kvasit při pokojové teplotě 2 až 7 dní. Pak ochutnejte, když je vykvašená podle vaší chuti, přefiltrujte ji přes jemné sítko. Kvas přelijte do vysterilovaných zavařovacích sklenic a uchovávejte v chladničce. Vypijte do 7 až 10 dnů.

Zdroje informací:
Superkvasaci.cz
Hornsey, I. S.: Alcohol and its Role in the Evolution of Human Society

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více