Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravá kombucha, Matcha, černá rýže: 9 exotických superpotravin, které seženete i v českých obchodech
Zdroj: MatchaTea, Toprecepty.cz

Superpotraviny jsou vysoce ceněné pro své ozdravující účinky na naše zdraví. Mnohé z nich působí jako prevence i léčba nejrůznějších onemocnění, a tak díky nim můžeme žít nejen mnohem zdravěji, ale i déle. K nejznámějším superpotravinám patří quinoa, Chia semínka či bobule Goji. To však rozhodně není celý výčet. A proto Vám dnes chceme představit superpotraviny, které jsou zatím méně známé, přestože jejich uzdravující vliv je mimořádný.

1. Zelený čaj Matcha

Matcha je nejčastěji k dostání ve formě prášku. Tento lahodný nápoj vás skvěle nadopuje energií a zlepší vaše celkové zdraví. Matcha je navíc vynikajícím zdrojem silných antioxidantů, chlorofylu, aminokyselin a vitamínů, a tak je účinnou prevencí vzniku nádorových onemocnění. Navíc obsahuje cenný L-theanin, který podporuje mozkovou činnost a mentální funkce. Prášek Matcha můžete použít nejen do nápojů, koktejlů a smoothie, ale také třeba do koláčů a sušenek.

2. Černá rýže

Černá rýže obsahuje jeden z nejsilnějších antioxidantů – anthocyanin, který najdeme třeba také v borůvkách či ostružinách. Černá rýže podporuje celkové zdraví, nejvíce pak zdravou činnost srdce. Příprava černé rýže je snadná, a tak ji lehce začleníte do svého jídelníčku.

3. Inca bobule

Hledáte zdravou, chutnou a osvěžující svačinku? Dejte si Inca bobule! Tyto plody jsou plné vitamínů – zejména vitamínu B12, A a C, mají vysoký obsah bílkovin a bioflavonoidů.  Inca bobule vám zachutnají samotné, přidat je můžete také do salátů či dezertů.

4. Fermentované potraviny

Fermentované potraviny sou úžasným zdrojem živých kultur, minerálů a enzymů. Díky obsaženým zdravým bakteriím napomáhají udržet vyváženou střevní mikroflóru, a tak podporují zdravé trávení a posilují imunitní systém. Mezi fermentované potraviny patří například miso, jogurt, kyselé zelí, kombuchy či tempeh.

5. Kokosová mouka

Kokosový ořech a všechny produkty z něj patří mezi superpotraviny, proto do svého jídelníčku začleňte kokosové máslo, olej, vodu a mléko. Vyrábí se dokonce i kokosový ocet. Skvělým produktem je kokosová mouka, která obsahuje vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Kokosová mouka je skvělá především na pečení – všechny moučníky, buchty a piškoty budou díky ní lehké a nadýchané.

6. Pampeliškové listy

V kuchyni je využívaly již naše babičky a opět měly pravdu. Listy z pampelišky pomáhají detoxikovat játra a ozdravují celý trávící systém. Jsou bohaté na vitamíny A, C, K a vitamíny skupiny B. Obsahují též železo, vápník, mangan a vlákninu. Skvělý důvod, proč je přidat do salátů či zeleninového smoothie!

7. Klíčky

Klíčky jsou fantastickou dobrotou bohatou na vitamíny B, bílkoviny, esenciální minerály, draslík, vápník a železo. Klíčící zrna si můžete dát samotná, vyrábí se z nich však i mouka a pečivo.

8. Konopný olej

Olej z konopí je chutnější a zdravější než běžně používané rostlinné oleje. Kromě lahodné chuti nabízí vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Ideálně se hodí na přípravu studených pokrmů.

9. Růžičková kapusta

Někým milovaná, někým nenáviděná – taková je růžičková kapusta. Existují však nesporné důkazy, proč bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku. Ukazuje se, že růžičková kapusta obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti zhoubným procesům v našem těle. Vedle toho obsahuje vysoké množství vitamínu C, K a B6, vlákniny, draslíku a železa. Jistě najdete recept, díky němuž si i růžičkovou kapustu zamilujete. 

Komentáře

Miskha

22. 5. 2015 10:11

sikulka7:
Proč pátrat? Měla bych problém najít jen Zelený čaj Matcha a černou rýži, zbytek v pohodě ;-) A ještě ty pampeliškové listy, ale ty si raději natrhám někde čerstvé :-D

Procházková Jana

11. 5. 2015 18:58

Inka bobule jsou vlastně Mochyně Peruánská,nebo višeň Inka.:-)jennyje@seznam.cz

sikulka7

9. 5. 2015 11:12

Jo, jo. Všechny tyto pochutiny jsou běžně k mání v každém obchodě. Takže hurá nakupovat a pátrat!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více