Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přichází zima a s ní mnohdy i nepříjemné zdravotní komplikace, jako je rýma, kašel, nastydnutí či bolest v krku. Pokud se chcete na tyto neduhy včas vyzbrojit, nemusíte zásobovat svou lékárničku. Raději se podívejte do kuchyně po bylinkách a koření – mnohé z nich totiž mají úžasné léčivé vlastnosti.

Skořice pro diabetiky

Vynikající skořice je nejen chutnou přísadou do nejrůznějších pokrmů, ale také účinným léčebným prostředkem, který uvítají zejména diabetici. Skořice významně snižuje hladinu cukru  i cholesterolu v krvi. Kromě tohoto působí antioxidačně a pomáhá v boji proti zánětům.

TIP: Studie prokázaly, že špetka skořice nalačno snižuje hladinu cukru v krvi až o 29%!

Šalvěj pro dokonalou paměť

Název „šalvěj“ je odvozen od latinského slova „salvere“, což znamená „zachránit“. A skutečně se ukazuje, že šalvěj může být jakousi záchranou, a to zejména pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Šalvěj totiž velmi zlepšuje činnost mozku a paměti. Užívání šalvěje zlepšuje mozkové funkce nejen u nemocných, ale i u zdravých lidí všech věkových kategorií.

Mátou peprnou proti bolesti

Používání máty peprné má dlouhou historii v lidovém léčitelství a aromaterapii. Je potvrzeno, že máta snižuje bolesti, a to zejména ty, které jsou spojené s problémy trávení. Máta tak zlepšuje stav při syndromu dráždivého tračníku, nevolnostech a nadýmání.

Kurkuma jako elixír mládí

Kurkuma obsahuje významnou sloučeninu kurkumin, která má pozoruhodné antioxidační a protizánětlivé účinky. Tím působí nejen jako prevence nejrůznějších onemocnění, ale také zpomaluje procesy stárnutí. Kurkuma je tak vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění a artritidy.

Kajenský pepř pro štíhlou linii

Kajenský pepř obsahuje účinnou látku kapsaicin, která snižuje chuť k jídlu a zvyšuje spalování tuků. Jídla dochucená kajenským pepřem jsou tak vhodná v případě, že chcete zhubnout. Nejnovější výzkumy také potvrdily protirakovinné účinky kapsaicinu.

Rozmarýnem proti alergii

Trápí Vás alergie? Sáhnete po rozmarýnu, který Vám ihned uleví. Kyselina rozmarýnová totiž potlačuje projevy alergie, a to zejména alergické rýmy - uvolňuje ucpaný nos a snižuje překrvení nosní sliznice. Kromě toho má rozmarýn protizánětlivé účinky.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více