Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mrkev s natí
Zdroj: Pixabay, ShireShy

Natě ze zeleniny a některé listy většinou míří do odpadkového koše, výjimečně na kompost. Zcela ojediněle pak na talíř a to je škoda. Natě ze zeleniny využijete i v jídle. Přečtěte si, co a jak zahrnout do jídelníčku.


Proč využívat natě a listy

Stále více se snažíme zužitkovávat celé potraviny, které si přineseme domů. Je totiž škoda nechávat v obchodě natě, obzvlášť pokud vypadají dobře a nejsou poničené. V listech najdete spoustu vitamínů a minerálních látek, kromě toho jsou zdrojem vlákniny. Navíc ušetříte za nakupování další zeleniny.

Které natě můžete využít

Velmi dobře se hodí listy z ředkviček, červené řepy, květáku, nať z mrkve, fenyklu. Zpracovat byste je měli co nejdříve, aby byly co nejčerstvější. Předtím je ale třeba všechny zkontrolovat. Využívat má smysl pouze takové natě a listy, které vypadají dobře, ideálně mladě. Zkrátka takové, na které se hezky dívá. Natě a listy důkladně očistěte a omyjte je pod tekoucí vodou. Podobně jako u salátu, se dá použít odstředivka na salát.

Musí se natě a listy tepelně upravit?

Natě a listy můžete přidávat v některých případech syrové, jiné předem tepelně upravte. Některé z natí a listů se dají do jídel přidávat čerstvé a syrové (nať od fenyklu, listy od ředkvičky, bílé ředkve, červené řepy), jiné je potřeba tepelně upravit. A jak že chutnají? Některé mohou být trochu trpké (ředkvičkové listy připomínají rukolu), což je případ například mrkvové natě, listy červené řepy jsou zase velmi šťavnaté. Listy od kedlubny chutnají podobně jako kadeřávek, potřebují ale krátkou tepelnou úpravu, protože jsou tužší. Podobně můžete zacházet s listy květáku. Oba druhy listů se dají dát do karbanátků, nebo třeba polévek. Fenyklová nať chutná jako kopr, takže už víte, kam s ní.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak využít natě a listy?

Připravte si zeleninové chipsy. Jdou opéct z kadeřávku, tak proč ne z kedlubnových, nebo květákových listů. Jejich výroba je jednoduchá. Předehřejte si troubu na 200 °C, stačí na plech vyložený pečicím papírem položit natrhané měkké části listů (bez řapíku) na větší kousky, pokapat je olivovým olejem, posolit a dát do předehřáté trouby. Pečte dokřupava, trvá to zhruba 5-8 minut. Kontrolujte, aby se nespálily.

Z natí z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) se dá připravit pesto. Vyrobit pesto z natě si můžete jednoduše, podobně jako u pesta z medvědího česneku. Výslednou směs můžete dát nejen k masu, ale i do polévek.

Další možností, jak využít listy, jsou různé zapečené pokrmy, omelety, směsi s mletým masem, ale také třeba do slaného koláče zvaného quiche, nebo na slanou ovesnou kaši. Natě jsou skvělou přísadou do salátů. Variantou je také využití na míchaná vajíčka místo pažitky nebo petrželky. A samozřejmě, skvělé jsou dušené, jako špenát nebo zelí. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více