Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity

16. 3. 2021 10:10

Zdraví Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Congerdesign, Pixabay license Zdroj: Pixabay, Congerdesign, Pixabay license
Jestli se o některé zelenině dá říci, že je super zdravá, pak rozhodně o květáku neboli karfiolu. I proto je škoda, že se mu na talíři poměrně často vyhýbáme. Květák totiž nabízí mnoho možností zpracování, skvěle zasytí a navíc vám ho pochválí i výživoví poradci, protože obsahuje minimum kalorií.

Kyperský přivandrovalec

Za původní vlast květáku se považuje severovýchodní Středomoří, zejména Kypr, kde se zelenina tak trochu připomínající lidský mozek pěstovala již od starověkého Říma. V Evropě se první květáky objevily přibližně ve 12. až 13. století. V 16. století představoval květák vzácnou pochoutku, která se pěstovala ve francouzských sklenících a dodávala na královský dvůr Ludvíka XIV. Později se pěstování květáku rozšířilo i do Anglie a jeho semena odvezli osadníci také do Severní Ameriky.

Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví

Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví

Vždycky, když se objeví v obchodech ředkvičky, je jasné, že jaro je tady. Obvykle po nich sáhneme…

Co se skrývá v květáku?

Tahle nízkokalorická zelenina má vysoký obsah vlákniny, takže dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. I když byste to do něj možná neřekli, obsahuje vitamín c a také vitamín K, jehož nedostatek vede ke zvýšené krvácivosti a tvorbě modřin. Důležité jsou i v květáku obsažené minerály jako draslík, vápník a hořčík a kyselina listová. Specifickou chuť květáku mají na svědomí hořčičné glykosidy, jež příznivě ovlivňují zdraví.

Květák není jenom bílý. Kde se vzal ten barevný a jak jej připravit?

Květák není jenom bílý. Kde se vzal ten barevný a jak jej připravit?

Květák je velmi rozšířená a oblíbená surovina mezi českými spotřebiteli, jehož cena raketově…

Zdravotní benefity

Jelikož květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, napomáhá prevenci artritidy, cukrovky či střevních problémů. Současně tyto složky chrání před oxidačním stresem. Tím, že jeho živiny pozitivně působí na průchodnost cév a tepen, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a chrání před mozkovou příhodou. Glukosinoláty obsažené v květáku přispívají k detoxikaci organismu. Vzhledem k velkému obsahu zdraví prospěšných látek byla provedena řada studií, které naznačily ještě další příspěvek květáku ke zdraví.Najdeme v něm totiž i sulforafany, což jsou přírodní látky bohaté na síru. A ty, jak výzkumy naznačily, mohou zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména v případě rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, tlustého střeva a močového měchýře.

Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo

Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo

Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu…

Jak ho jíst?

Asi netřeba zmiňovat, že květák se jí vařený, ale možná vás překvapí, že se dá jíst i syrový. Před vařením je nutné ho zbavit zelených listů, obvykle se vaří celý nebo rozebraný na růžičky. Jak dlouho, to záleží na tom, co z něj budete připravovat. Pokud placičky či mozeček, měl by být uvařený opravdu do měkka. Pro obalování a následné smažení je lepší, když má pevnější konzistenci. Tip! Jestliže chcete, aby květák zůstal i po uvaření krásně bílý, kápněte do vroucí vody trochu citronové šťávy nebo mléka.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 142 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…