Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
16. 3. 2021 10:10

Kyperský přivandrovalec
Za původní vlast květáku se považuje severovýchodní Středomoří, zejména Kypr, kde se zelenina tak trochu připomínající lidský mozek pěstovala již od starověkého Říma. V Evropě se první květáky objevily přibližně ve 12. až 13. století. V 16. století představoval květák vzácnou pochoutku, která se pěstovala ve francouzských sklenících a dodávala na královský dvůr Ludvíka XIV. Později se pěstování květáku rozšířilo i do Anglie a jeho semena odvezli osadníci také do Severní Ameriky.
Co se skrývá v květáku?
Tahle nízkokalorická zelenina má vysoký obsah vlákniny, takže dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. I když byste to do něj možná neřekli, obsahuje vitamín c a také vitamín K, jehož nedostatek vede ke zvýšené krvácivosti a tvorbě modřin. Důležité jsou i v květáku obsažené minerály jako draslík, vápník a hořčík a kyselina listová. Specifickou chuť květáku mají na svědomí hořčičné glykosidy, jež příznivě ovlivňují zdraví.
Zdravotní benefity
Jelikož květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, napomáhá prevenci artritidy, cukrovky či střevních problémů. Současně tyto složky chrání před oxidačním stresem. Tím, že jeho živiny pozitivně působí na průchodnost cév a tepen, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a chrání před mozkovou příhodou. Glukosinoláty obsažené v květáku přispívají k detoxikaci organismu. Vzhledem k velkému obsahu zdraví prospěšných látek byla provedena řada studií, které naznačily ještě další příspěvek květáku ke zdraví.Najdeme v něm totiž i sulforafany, což jsou přírodní látky bohaté na síru. A ty, jak výzkumy naznačily, mohou zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména v případě rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, tlustého střeva a močového měchýře.
Jak ho jíst?
Asi netřeba zmiňovat, že květák se jí vařený, ale možná vás překvapí, že se dá jíst i syrový. Před vařením je nutné ho zbavit zelených listů, obvykle se vaří celý nebo rozebraný na růžičky. Jak dlouho, to záleží na tom, co z něj budete připravovat. Pokud placičky či mozeček, měl by být uvařený opravdu do měkka. Pro obalování a následné smažení je lepší, když má pevnější konzistenci. Tip! Jestliže chcete, aby květák zůstal i po uvaření krásně bílý, kápněte do vroucí vody trochu citronové šťávy nebo mléka.
Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Článek sdílelo již 142 kuchařů a kuchařek
Recepty k tomuto článku
Ke článku nejsou žádné komentáře.