Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Zdroj: Pixabay, Congerdesign, Pixabay license

Jestli se o některé zelenině dá říci, že je super zdravá, pak rozhodně o květáku neboli karfiolu. I proto je škoda, že se mu na talíři poměrně často vyhýbáme. Květák totiž nabízí mnoho možností zpracování, skvěle zasytí a navíc vám ho pochválí i výživoví poradci, protože obsahuje minimum kalorií.

Kyperský přivandrovalec

Za původní vlast květáku se považuje severovýchodní Středomoří, zejména Kypr, kde se zelenina tak trochu připomínající lidský mozek pěstovala již od starověkého Říma. V Evropě se první květáky objevily přibližně ve 12. až 13. století. V 16. století představoval květák vzácnou pochoutku, která se pěstovala ve francouzských sklenících a dodávala na královský dvůr Ludvíka XIV. Později se pěstování květáku rozšířilo i do Anglie a jeho semena odvezli osadníci také do Severní Ameriky.

Co se skrývá v květáku?

Tahle nízkokalorická zelenina má vysoký obsah vlákniny, takže dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. I když byste to do něj možná neřekli, obsahuje vitamín c a také vitamín K, jehož nedostatek vede ke zvýšené krvácivosti a tvorbě modřin. Důležité jsou i v květáku obsažené minerály jako draslík, vápník a hořčík a kyselina listová. Specifickou chuť květáku mají na svědomí hořčičné glykosidy, jež příznivě ovlivňují zdraví.

Zdravotní benefity

Jelikož květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, napomáhá prevenci artritidy, cukrovky či střevních problémů. Současně tyto složky chrání před oxidačním stresem. Tím, že jeho živiny pozitivně působí na průchodnost cév a tepen, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a chrání před mozkovou příhodou. Glukosinoláty obsažené v květáku přispívají k detoxikaci organismu. Vzhledem k velkému obsahu zdraví prospěšných látek byla provedena řada studií, které naznačily ještě další příspěvek květáku ke zdraví.Najdeme v něm totiž i sulforafany, což jsou přírodní látky bohaté na síru. A ty, jak výzkumy naznačily, mohou zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména v případě rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, tlustého střeva a močového měchýře.

Jak ho jíst?

Asi netřeba zmiňovat, že květák se jí vařený, ale možná vás překvapí, že se dá jíst i syrový. Před vařením je nutné ho zbavit zelených listů, obvykle se vaří celý nebo rozebraný na růžičky. Jak dlouho, to záleží na tom, co z něj budete připravovat. Pokud placičky či mozeček, měl by být uvařený opravdu do měkka. Pro obalování a následné smažení je lepší, když má pevnější konzistenci. Tip! Jestliže chcete, aby květák zůstal i po uvaření krásně bílý, kápněte do vroucí vody trochu citronové šťávy nebo mléka.

Recepty k tomuto článku