Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Nať z mrkve nevyhazujte, připravíte z ní vynikající a hlavně levné pesto
Zdroj: Unsplash, Caroline Attwood

Pesto nemusí jen vonět po bazalce a parmazánu a mít italské kořeny. Podobnou zelenou pastu totiž můžete připravit i z jiných bylinek. Možná jste už slyšeli o pestu z medvědího česneku, rukoly či libečku, víte ale, že výborné aromatické dochucovadlo získáte i z mrkvové natě?

Spotřebujte mrkev celou

Když si kupujete mrkev s natí, většinou nať odřezáváte a vyhazujete do koše nebo na kompost? Podobně tak činí většina lidí, je to ale velká škoda. Mrkvová nať není nějaký odpad, dá se využít stejně jako ta petrželová nebo listy libečku třeba do polévek nebo na dochucení vařených brambor či jiných pokrmů. Vyniká totiž hodně výraznou kořeněnou a trochu zemitou chutí. Až si tedy příště koupíte celý svazek mrkve, kromě oranžového kořene dejte šanci i jejím zeleným částem. Nezůstanou vám žádné zbytky a ještě svůj jídelníček obohatíte o nové chutě.

Nať prospívá stejně jako mrkev

Kromě zajímavé chuti vyniká mrkvová nať i tím, že obsahuje velké množství vitaminu C, A a K, draslíku, vápníku a železa a vůbec značně prospívá našemu zdraví. Má například výrazné detoxikační účinky a prospívá našim ledvinám. Působí močopudně a často se i suší a pak se odvar z ní popíjí jako čaj při problémech s močovými cestami. Kromě toho posiluje imunitní systém, chrání tělo před infekcemi a pomáhá na problémy s trávením. A stejně jako samotná mrkev má pozitivní vliv na zrak.

Bylinka zadarmo

Možností využití mrkvové natě je opravdu spousta. Předtím, než se do jejího zpracování pustíte, si ale raději zkontrolujte, zda není shnilá, plesnivá či nahnědlá. A také ji předem ochutnejte, mrkvová nať mívá občas nahořklou chuť. V případě, že je mrkvová nať v pořádku, můžete jí nahradit různé bylinky v mnoha receptech. A nebudete muset za ně nic platit, nať máte vlastně zadarmo jako bonus při koupi mrkve.

Mrkvová nať oživí saláty

Mrkvovou nať můžete použít například do salátů, kterým dodá výraznější chuť. Vzhledem k její nahořklé chuti je však lepší ji nakombinovat s lehce nasládlými ingrediencemi, třeba s nějakou dobrou zálivkou. Dá se použít i jako příloha místo špenátu. Stačí ji jen krátce (stačí 2-3 minuty) blanšírovat ve vroucí vodě a pak zchladit. Tím zmírníte i případnou hořkost a nať je pak chutnější. Navíc ji pak můžete lehce osmahnout na pánvi na oleji a na talíři pak zakápnout citronovou šťávou.

Nasekanou natí ozdobíte a dochutíte i masová jídla nebo ji místo petržele můžete vmíchat do chimichurri omáčky vhodné na grilovaná masa. Poměrně populární způsob, jak zelené listy a natě využít je i pesto, které pak můžete vmíchat do těstovin nebo polévek jako to klasické z bazalky. Vynikající je i jen tak namazané na chlebu nebo na opečených toastech či topinkách. Podívejte se, jak snadno se dělá: 

Pesto můžete připravit ze samotné mrkvové natě nebo k ní můžete pro zajímavější chuť přidat ještě jiné bylinky nebo zelené lupení. Třeba lístky baby špenátu zjemní případnou trochu nahořklou chuť mrkvové natě. A jak postupovat? Budete potřebovat: 40 g mrkvové natě bez tvrdých stonků, 40 g baby špenátu, 1 velký stroužek česneku nahrubo nasekaný, 60 g pražených nesolených kešu oříšků, 1/2 lžičky mořské soli, 1/4 lžičky černého pepře a asi 120 ml extra panenského olivového oleje.

Postup: Opláchněte mrkvovou nať, abyste ji zbavili nečistot. Vyberte a vyhoďte všechny suché, zažloutlé nebo jinak nehezky vypadající listy. Vše vložte do mixéru, přidejte baby špenát, nasekaný česnek, pražené kešu oříšky, sůl a pepř a rozmixujte v kuchyňském robotu. Průběžně směs seškrabujte ze stěn mixéru gumovou stěrkou. Pomalu přilévejte olivový olej a opět promixujte, až vznikne hladká směs. Přendejte ji do sklenice, zakápněte ještě olivovým olejem a uložte do chladu. Pokud chcete, můžete i mrkvové pesto vylepšit trochou strouhaného parmazánu jako to bazalkové.

Zdroje informací:
Organicfacts.net
Food.ndtv.com
Simplyrecipes.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více