Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Hanácká syrnica je lehkou letní polévkou. Bez jedné suroviny se ale neobejde
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Nemáte v horkých dnech chuť na těžká jídla? Pak vás možná polévka syrnica zláká k ochutnání, pokud ji tedy dávno neznáte. Je totiž rychle připravená, výživná, ale nekalorická a připravuje se z jedné specifické české suroviny.

Moravské sýrové polévky

Syrnica se na Hané vaří již pěknou řádku let a v mnohém se podobá dalším polévkám, které byly nejen na Moravě populární již za starých časů. Tyto syté a často mléčné polévky se jedly většinou jako hlavní chod a přikusoval se k nim jen chleba. Nejblíž má syrnica k valašskému domikátu, a i když byla Haná bohatší kraj než sousední Valašsko, recept na tyto polévky je téměř stejný.

Jak již název napovídá, jde o polévky, jejichž základem je sýr nebo tvaroh. Slovo syrnica původně i znamenalo syrná polévka postní, případně polévka ze sýra, tvarohu či mléka a vody, jež se jedla s uvařenými bramborami. Na Valašsku tím sýrem byla brynza od oveček pasoucích se na valašských stráních, na Hané pak místní specialita - tvarůžky.

Ta pravá hanácká jedině s tvarůžky

Přestože mají tvarůžky v názvu přídomek olomoucké, ve skutečnosti pocházejí z městečka vzdáleného od Olomouce asi 30 km, z Loštic. Tvarůžky se totiž v okolí Olomouce vyráběly již od 15. století skoro v každé obci a původně se jim říkalo selské. Protože ale selky vozily přebytky na trhy do Olomouce, postupně se pro ně vžil název olomoucké. S výrobou těch nejslavnějších loštických se sice započalo až v druhé polovině 19. století, v současnosti jsou to ale ty jediné pravé olomoucké tvarůžky, jsou nositeli ochranné známky a nikde jinde se nesmí vyrábět.

Lehká díky nízkotučnému sýru

Na tvarůžcích je specifická nejen jejich výrazná pikantní chuť, jež záleží na stupni zralosti tvarůžků, a štiplavá vůně, která se po rozbalení obalu line po celé domácnosti. Právě kvůli těmto vlastnostem je někteří přímo milují a jiní jim nemohou přijít na chuť. Co jim ale nelze upřít, je to, že jde o nízkotučný sýr s vysokým obsahem bílkovin. Tento sýr si tak bez výčitek mohou dopřát i ti, kteří zrovna drží dietu. Tvarůžky se totiž vyrábějí pouze z netučného tvarohu, jenž se jen prosolí a pak nechá zrát. Díky tomu je i polévka s tvarůžky poměrně nízkokalorickou lehkou polévkou, která příjemně svěží a hodí se i do horkých letních dnů.

Tvarůžky nejen do polévky

Z olomouckých tvarůžků se nejen na Hané připravuje mnoho specialit. Smaží je v trojobalu, nakládají do oleje, připravují se z nich pomazánky, používají se na zapékání různých nejen zeleninových pokrmů, dávají je dokonce na pizzu a také do česnečky. Pokud je milujete, můžete je použít takřka všude a každému jídlu dodají zajímavou a výraznější chuť. To platí i v případě hanácké syrnice.

Jak uvařit pravou hanáckou syrnici

Syrnica byla obyčejnou rychlou polévkou, která se v chudých chalupách běžně připravovala k večeři nebo na oběd. Aby více zasytila, často její součástí byly i brambory na loupačku nebo pečené. Ty se jen vhodily do talíře, rozpůlily a vydatný pokrm byl hotov. Příprava je neskutečně snadná. Jak na to? Do talířů nejprve nahrubo nastrouhejte tvaroh na strouhání. Na jednu porci použijte asi 50 g. Na čtyři porce pak svařte 250 ml mléka se 750 ml vody, přihoďte 2-3 rozkrájené tvarůžky, podle chuti osolte, přidejte drcený kmín a celou směs nechte ještě přejít varem. Ještě horkou polévku pak nalijte na tvaroh v talířích, zakryjte a nechte ještě chvíli odstát. Hotovou polévku můžete ještě posypat nasekanou pažitkou.

Zdroje informací:
Tvaruzky.cz
Sever.rozhlas.cz
Švehelka, L.: Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně
Dialektický slovník moravský

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více