

Jahodový dort ze Švédska
Suroviny 12 porcí
- Korpus:
- 180 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 180 g moučkového cukru
- špetka soli
- citronová kůra
- kypřicí prášek
- plechovka jahod (můžou být i čerstvé nebo mražené)
- 3 lžíce vody
- Na potření:
- Jahodový džem
- amaretto
- Dále potřebujeme:
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- cukr dle chuti
- 1 ztužovač šlehačky
- čerstvé jahody
Postup přípravy receptu
Korpus:
Celá vejce ušleháme s cukrem a vodou, přidáme strouhanou citronovou kůru a špetku soli, nakonec přimícháme mouku s kypřicím práškem. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a najileme těsto, okapané jahody rozmístíme po těstě a dáme péct.Vychladlý korpus potřeme džemem, který jsme si dostatečně naředili amarettem.
Připravíme si šlehačku a dort s ní potřeme, necháme si část na ozdobení spolu s jahodami.
Poznámka od kuchařky
Tenhle dortík jsem ochutnala ve Švédsku od jednoho Čecha, který tam žije už spoustu let, tak snad mu nebude vadit, že jsem se o něj podělila i s vámi:-))
Bohužel nemám fotku na řezu dortík byl pro kamaráda, tak někdy později dodám:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jahodový dort ze Švédska
-
Sebeno, je to nádhera. Máš moc šikovné ručičky a vkus. Mňam, mňam.
+10
-
to vypadá přímo božsky !
posílám bodík a dortík určitě vyzkouším
-
peču už asi stej dort a všechny jsou hnusný,hnusný,hnusný. prostě něco dělám blbě, nemam na to ruce, nebo já nevim. To těsto mi děsně smrdí, uplne se bojim ho rozkrojit že nebude dopečený,nebo něco. šlehačku jsem musela dělat čtyřikrát, a stejně mi nestačily dva kelímky. Končim s dortama, nechápu jak vám to všem může tak krásně vycházet. Já jsem na to šlehačku napatlala, i se ztužovačem, a ona se po pár minutách tak divně roztekla, jako bych ji vubec nenašlehala. Fakt, už na to kašlu, odtedka dorty kupuju. :/
-
katka:Je to v receptu
.Z dortu je 12 porcí.
-
Mám dotaz pro kolik je cca lidí
-
Nevím, jestli ti Ivonka odpoví včas, ale já tyhle moučníky peču při 175 st. a zkouším špejlí, jestli jsou uvnitř upečené.
-
prosim, jak dlouho se mapect korpus? :(
-
Je moc krásný už se těším až ho vyzkouším
-
Ivonko dnes dělám dortík a jsem strašně překvapená, jak mi všechno krásně vychází. Je nádhernej
a určitě i dobrej
.Děkuji za recept.Hledala jsem něco pro moji budoucí tchýni.Myslím, že se ji bude líbit.Děkuji a posílám 19. bodík
-
Tak to jsem moc ráda, že dortík měl takový úspěch
A opravdu v těch severských zemích mají trošku jinačí korpusy na dorty a podobné koláče. Brzy se bude slavit ve Švédsku Midsommar a to všichni budou péct jahodové dortíky
-
Sebeno, díky. Dnes jsem dortík pekla mladší dceři na slavnost. Dort je opravdu nádherný a rychlý. Měl velký úspěch
Děti mi ho braly rovnou při krájení
Tak jsem ani neochutnala
Jen když jsem ho vyndávala z formy, přišel mi korpus tužší, ale starší dcera, která měla kousek dortíku a loni strávila pár týdnů na Islandu říkala, že to tak u sladkostí ze severských zemí má být. Takže zasílám pochvalu od dětí a bodík
-
Jsem moc ráda že se dortík líbi a děkuji za moc pěkné komentáře, někdy vyzkoušejte je opravdu vynikající.....
-
Ivonko, netřeba mnoha slov, stačí jen 2 - krásný dort
a pochopitelně bod
-
Hned bych si dala
+15
-