Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na letní kynutý koláč s tvarohem a borůvkami? Tohle je recept i pro začátečníky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Nadýchané těsto, jemná tvarohová náplň a hromada ovoce. To je koláč, který pro mě symbolizuje léto na chalupě v Rychlebských horách. Ale upéct si tuhle dobrotu můžete kdekoliv. Chutná skvostně a příprava je snadná.


Kynutý koláč podle babičky

Moje babička často a ráda pekla. Když jsem s ní bývala v létě na chalupě, každou chvíli vytahovala z remosky nebo z klasické trouby koláč a buchty. Nejčastěji z kynutého těsta, které tehdy patřilo mezi nejoblíbenější a dnes se jeho sláva zase vrací. Babička dělávala malé dvojctihodné koláčky s tvarohem uvnitř a povidly nahoře, a pak koláče na plech. Některé její recepty mám dodnes schované. Sepsané do bloku, už notně zašlého. Patří sem i letní koláč s tvarohem a borůvkami nebo jiným bobulovitým ovocem. 

Těsto je jemné a krásně nadýchané, ale není ho moc. Náplň je totiž v tomto případě to hlavní. Jemnou chuť tvarohu doplňuje pikantní ovoce, já ráda mixuji rybíz a borůvky, a celé to na závěr korunuje máslovo-rumová zálivka a cukrová posypka. Koláč je výtěčný čerstvý hned ten den, ale nám doma chutná, i když se rozleží, za den až dva. Těsto nedávám na plech, ale do koláčové formy. Výsledek vypadá slavnostněji a koláč se pak může krájet na hezké trojuhelníčky. 

Suroviny a postup

Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 10 g droždí, 25 g cukru krupice, 120 ml vlažného mléka, 40 g změklého másla, 1 žloutek a špetku soli. Na náplň: 100 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a 2 lžíce moučkového cukru. Na dokončení: čerstvé ovoce (borůvky a rybíz), případně drobenka. 

Jak na to:

  1. Do mísy prosejte mouku a udělejte do ní důlek. Do něj vsypte rozdrobené čerstvé droždí, přidejte lžíci cukru a dvě lžíce vlažného mléka, zamíchejte s trochou mouky a mísu přikryjte utěrkou. Nechte při běžné pokojové teplotě vykynout kvásek.
  2. Do mouky s vykynutým kváskem přidejte zbylý cukr, mléko, máslo, jeden žloutek a sůl. Zpracujte vláčné těsto, přikryjte je a opět nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Na náplň smíchejte tvaroh s oběma cukry a žloutkem. Připravte si očištěné ovoce (dohromady asi ½ kg).
  4. Vykynuté těsto dejte do koláčové formy (nebo na plech) a roztáhněte do stran. Potřete tvarohovou náplní, posypte ovocem, a pokud chcete, na závěr ještě posypte drobenkou. Já ji tentokrát dala vždy mezi rybíz a borůvky. Drobenku připravíte jednoduše smícháním polohrubé nebo hrubé mouky, změklého másla a moučkového cukru v poměru 2:1:1.
  5. Koláč pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40 minut. Poté jej ihned pokapejte směsí rozpuštěného másla s rumem, nechte zcela vychladnout a pocukrujte!

Tipy na závěr: 

  • Vykynutý kvásek poznáte podel toho, že má na povrchu bublinky a zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 15 minut. Nenechte ho překynout!
  • Tvaroh v tomto případě použijte spíš ten "z vaničky". 
  • Chcete-li nadýchanější koláč, můžete jej nechat před pečením ještě půl hodinky ve formě vykynout. Nám doma ale vyhovuje, že je těsto nižší, i tak vykyne dost. 
  • Drobenku můžete vylepšit vanilkovým cukrem, k ovoci se skvěle hodí. Případně si přečtete článek, jak na nejlepší drobenku
  • Vychladlý koláč přikryjte potravinářskou folií nebo poklopem, aby neosychal. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více