

Naložený králík na medové hořčici a na smetaně
Suroviny
- 1 králík (celý)
- 2 králičí stehna
- 2 ČL soli
- 6 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 3 ks cibule
- 2 ČL cukru
- 4 bobkové listy
- 2-3 PL medové hořčice
- 2 PL oleje
- 1,5 sáčku zmražené zeleniny pod svíčkovou
- 1-2 PL másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 300 - 400 ml octa
- 150 g špek nebo slaniny
- 400 ml 10 % smetany
- (hladká mouka)
Postup přípravy receptu
Králíka očistíme, odblaníme, naporcujeme a pěkně prošpikujeme. Ocet, pokrájenou cibuli, koření a zeleninu s kořením pod svíčkovou dáme do hrnce a povaříme asi 8 minut a necháme vychladnout.
Poté si naložíme králíka asi na jeden na den do tohoto nálevu se zeleninou a kořením tak, aby byly všechny porce králíka úplně ponořeny.
Další den vyndáme králíka z nálevu. Maso osušíme a pěkně všechny kousky masa pak potřeme ze všech stran medovou hořčicí a zprudka poté všechny kousky masa opečeme na másle tak, aby se maso dobře zatáhlo.
Králičí maso pak dáme do pekáčku, obložíme jej zeleninou a kořením z nálevu a dáme pozvolna péci. Potíráme jej nálevem, ve kterém byl králík naložen. Dál pak už králičí maso podléváme vývarem, aby maso nevyschlo. Pečeme cca 2 hodiny na 180 stupňů do doby, než maso jde samo pěkně od kosti.
Měkkého králíka vyndáme. Zeleninku bez koření si pak rozmixujeme a přivedeme do varu. Nakonec zašleháme smetanu, dobře promícháme a dochutíme cukrem nebo solí. Nakrájeného králíka podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Medová hořčice je moc dobrá i v kombinaci s jiným masem. Množství octa je idividuelní, pak dál již jen dle každého z nás a dle množstí omáčky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Naložený králík na medové hořčici a na smetaně
-
mám ještě jednoho ušákak, ale dájm si pauzu, byl moc prima Jani
-
Ještě jeden králík je v mrazáku, asi ho zkusím udělat.
-
Šmankote, já jsem přehlídla králíka!!
Ivo, nemáš nějakého v zásobě?
-
Dana61:
-
tak jsem jenom polkla
-
Anna Kocikova: díky Aničko,ty mne vždy pěkně pohladíš po dušičce
-
Máš to moc krásně připravené Myško
+10
Ta hořčice je lákavá,budu se muset také podívat
-
děkuji všem
-
Mňááááám
-
ach jo, jen mít toho králíka....
-
krásná úprava ušatce, hezké foto, prima bašta
mě už, bohužek, králíkový zdroj vyschl,
ale ty za to nemůžeš, proto ti za tuhle krásu posílám bod jak hrom
-
1974andrea: Andrejko, mela jsem pak jeste dost vyvaru a tak jsem chtela mit i hodne omacky, takze to bylo na to mnozstvi omacky akorat, mozna, kdyby jsi delala mene omacky, pak by to bylo, jak pises, ale muzes dat i mene octa, ale dokonce jsem jiz pak nemusela ani nic dochucovat, vyladovat. Kdyz tak si dej mene, je to na kazdem z nas
-
Ivčo, to je recept podle mého gusta, moc pěkný, dala bych si hned
Dávám ti 6.bod
-
Krásný recept
3
-
To je opět luxusní úprava králíčka. Mám pro něho slabost
Toho octu se mi tedy taky zdá hodně. Nemá to být 30 -40 ml? Ivi,posílám bodíka
+1