Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na kremrole s malinovým sněhem? Podle tohoto receptu je zvládne i začátečník
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka

Chcete připravit návštěvě moučník, za který by se nemuseli stydět ani v nejlepší cukrárně? Tak přesně takové jsou kremrole od Josefa Maršálka. Těsto na jejich přípravu není nijak složité a s radami slavného cukráře je zvládnete na jedničku. Náplň z malinového sněhu z nich dělá přímo delikatesu.

Kremrole zvládnete i doma

Kremrole jsou dokonalým zákuskem pro slavnostní i méně slavnostní příležitost, kdy si chcete trochu luxusněji zamlsat. Křehké těsto se přímo rozplývá na jazyku a sněhová náplň je lehká jako obláček. Jen málokdo vám řekne, že by kremrole neměl rád. Většina lidí si je však kupuje v cukrárně a na domácí přípravu si troufnou jen ti zkušenější. A přitom pečení kremrolí zas taková věda není. Stačí jen zvládnout pár vychytávek a můžete se těšit na pochvaly ze všech stran.

Dokonalé těsto na kremrole s jogurtem

Kremrole se často připravují z listového těsta, s tím z obchodu ale velkých zázraků nedosáhnete. Těsto totiž rychle ztvrdne a hodně se drobí. S domácím listovým těstem z másla je to jiná káva, ale jeho příprava je poměrně složitá a jen málokomu se do něj chce. Josef Maršálek proto na kremrole doporučuje rychlejší těsto se šlehačkou a jogurtem, které určitě zvládnou i méně zkušené cukrářky a cukráři. Těsto je navíc úžasně křehké a lahodné.

Bez trubiček se neobejdete

Pokud se odhodláte k domácí přípravě kremrolí, neobejdete se bez kovových trubiček, na něž se těsto namotává. Trubičky na kremrole mají kónický tvar, který usnadní snímání upečených kremrolí z trubiček. „Pokud máte úplně nové trubičky, před prvním použitím je můžete velmi lehce potřít papírovým ubrouskem namočeným do oleje. Po upečení pak není nutné trubičky umývat. Stačí, když je utřete čistým papírovým ubrouskem,“ doporučuje pro Toprecepty.cz Josef Maršálek.

Jak těsto na kremrole namotávat

Samotné těsto uděláte snadno, základem úspěchu je těsto správně namotat na trubičky, aby se vám kremrole nakonec nerozpadly. „Pásky, které budete na trubičky namotávat by měly být asi 3 cm široké a dlouhé podle toho, jak velké trubičky připravujete. Začínejte na širším konci trubiček a postupujte směrem k užšímu. Jednotlivé závity vždy asi o 0,5 cm překryjte následujícím kouskem tak, aby vám kremrole při pečení nesjížděly z trubiček, nepraskaly a aby v nich nevznikaly díry. Počítejte s tím, že se během pečení může těsto lehce smrsknout,“ doporučuje pro Toprecepty.cz Josef Maršálek a dodává: „To, že jsou trubičky upečené poznáte tak, že zmáčknete-li je na kraji, praskají a jsou křupavé. Z trubiček je pak stáhněte ještě vlažné“.

Do kremrolí patří sníh

Někteří kremrole plní obyčejnou šlehačkou, mnohem lepší však jsou se sladkou sněhovou náplní, kterou navíc Josef Maršálek vylepšuje malinovým pyré. Díky tomu získáte úžasný letní dezert. Náplň připravíte jednoduše ušleháním bílků s cukrem do tuha. Aby byla dostatečně pevná a déle si udržela svou konzistenci, je nutné bílky s cukrem nejprve zahřát, nejlépe ve vodní lázni. „Důležité je, aby byl cukr zcela rozpuštěný. To poznáte tak, že trošku tekuté hmoty dáte mezi dva prsty. Nesmíte pak mezi nimi cítit krystalky cukru,“ radí slavný cukrář. Nakonec doporučuje: „Kremrole je třeba plnit až po úplném vychladnutí. Začínejte opět na silnější straně a dávejte pozor, aby v kremrolích nezůstaly vzduchové bubliny.“

Kremrole podle receptu od Josefa Maršálka

Pokud se vám na kremrole během čtení začaly sbíhat sliny, není nic snazšího, než se vrhnout na pečení. Na výborné kremrole s malinovým sněhem podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 150 g studeného čerstvého másla, 100 g smetany ke šlehání, 50 g jogurtu a 2 g soli. Na náplň si připravte: 60 g bílků (asi ze 2 vajec), 60 g malinového pyré, 220 g cukru krupice a 20 g citronové šťávy. Na dokončení je ještě potřeba: 1 vejce na potření, 20 g cukru krupice a 10 g mrazem sušených malin.

Postup: Mouku smíchejte se solí, přidejte na větší kousky nakrájené studené máslo a vypracujte lehkou drobenku. Teprve poté přidejte studenou smetanu ke šlehání s jogurtem a rychle vypracujte hladké těsto. To nechte v lednici přikryté asi půl hodiny odpočinout. Poté jej vyválejte na obdélník o rozměrech 30 x 40 cm a tloušťce 2 mm. Pomažte jej rozšlehaným vajíčkem a poté nakrájejte na 14 stejných pásků.

Pásky jeden po druhém namotávejte na kovové trubičky. Trubičky s těstem pak přendejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je posypejte krupicovým cukrem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 až 25 minut. Ještě vlažné kremrole pak opatrně sundejte z trubiček a nechte vychladnout.

Mezitím si v čisté míse smíchejte bílky, malinové pyré, citronovou šťávu a cukr krupici. Tuto směs zahřejte ve vodní lázni a nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebude horká a cukr se zcela nerozpustí. Směs ihned vyšlehejte dotuha pomocí kuchyňského mixéru nebo robota. Ušlehaným sněhem pak naplňte cukrářský sáček. Velkou kovovou zdobící špičkou pak jednotlivé kremrole naplňte. Naplněné kremrole ještě poprašte přes malé sítko sušenými malinami a můžete podávat.

Náš tip: Všechny díly seriálu Sladké léto s Josefem Maršálkem najdete zde

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více