Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Zdroj: Freepik, timolina

Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů. Chcete-li si ale tento míchaný nápoj skutečně užít, namíchejte si jej doma a z poctivých ingrediencí. Možná si pak při jeho popíjení budete připadat jako v nějakém španělském přímořském letovisku a užijete si léto i tady!

Punč nastudeno

Sangria je vlastně variantou punče a připravit si ji není žádná věda. Potřebujete na ni pouze víno, ovocnou šťávu a další alkohol. Tradičně se podává ve velkých džbánech (někdy i v mísách) s ledem a nakrájenými kousky ovoce a zajistí vám zábavu na celý večer. U nás se sangria považuje za lehčí alkoholický nápoj, pokud byste si ji ale objednali v nějakém španělském baru a nedali si pozor na množství, může vás ráno pěkně bolet hlava. Do španělské „domácí“ sangrie se totiž přidává někdy i poměrně velké množství tvrdého alkoholu.

Krvavě zbarvený nápoj

Název sangria je odvozen ze španělského slova sangre, které znamená krev. Tak název k odkazuje k hlavní ingredienci, tedy k červenému vínu, které dodává sangrii její rudou krvavou barvu. Podle jiné teorie je údajně odvozen ze sanskrtského slova sakkari, které znamená oslazené víno. Uvádí se ovšem i do souvislosti s drinkem Sangaree, který pochází z oblasti Karibiku a pil se teplý nebo studený. Na počátku 20. století byl tento drink populární i v Americe, o něco později se do USA se španělskými přistěhovalci dostala také sangria. Největší popularitu si pak získala v roce 1964 na Světové výstavě v New Yorku a od té doby je známá téměř po celém světě. Historie sangrie není moc jasná. Jak ale uvádějí stránky Foodandwine.com, jisté je jen to, že víno bylo již u starověkých Řeků a Římanů oblíbeným nápojem, který se pil místo vody, jež v té době byla znečištěná. Případně si je lidé do vody přilévali, aby zničili bakterie. Protože ani víno nebylo tehdy asi kdovíjak kvalitní, přidávalo se do něj ovoce nebo koření, aby se aspoň trochu dalo popíjet. A tak pravděpodobně vznikla sangria.

Nejen s červeným vínem

Tradiční odrůdou vína, z něhož se nápoj připravuje, je Tempranillo z oblasti Rioja. Nabídka sangrií se ale v poslední době značně rozšířila. Ve španělském baru si můžete objednat sangrii z bílého vína. Ta se jmenuje Sangria Blanco (bílá sangria) a není tak obvyklá. Ve Španělsku se na ni používají suché odrůdy jako Rueda, Jumilla nebo Valdepeñas. Objevuje se i sangria se šumivým vínem, kterému se ve Španělsku říká cava, s růžovým vínem nebo se sladkým dezertním vínem. Kromě vína do sangrie patří ovocná šťáva nebo perlivá voda či limonáda, cukr a brandy, případně jiný tvrdý alkohol (třeba koňak, vodka či gin) nebo likér (např. pomerančový Grand Marnier či Cointreau). To co dělá sangrii sangrií jsou i kousky ovoce. Přidat do ní můžete, na co si vzpomenete (citrony, pomeranče, limetky, broskve, nektarinky, čerstvé borůvky, lesní plody, jablka, hrušky, ananas či hroznové víno). Na jihu Španělska je oblíbená také broskvová či nektarinková verze sangrie, jíž se říká zurra. Každá restaurace má svou vlastní recepturu a i vy si ji udělejte podle své chuti.

I do sangrie patří kvalitní víno

Stejně jako u svařeného vína, platí taky u sangrie, že chcete-li mít kvalitní nápoj, musíte do něj dát kvalitní víno a nesnažit se namíchat do sangrie něco, co byste samotné nevypili. V případě červené sangrie se doporučuje použít jakékoliv suché víno, které by nemělo obsahovat hodně tříslovin, aby pak nápoj nebyl moc trpký. Vhodné nejsou ani starší ročníky. V případě bílého vína jsou doporučována jednoduchá svěží ovocná vína, např. Sauvignon Blanc či Chardonnay. Ideální je kombinace s citrusy.

V sangrii se krásně vyjímá růžové víno, které je už samo o sobě lehké a svěží, navíc drinku dodá překrásnou barvu. Vyhněte se jen sladkým růžovým vínům. Do růžové sangrie se hodí přidat maliny, brusinky nebo broskve. V případě, že se rozhodnete pro sangrii z dezertního vína, zapomeňte na fortifikovaná vína, jako je třeba portské nebo Madeira. I tady je třeba vybírat jednoduchá, ovocná a méně sladká vína s nižším obsahem alkoholu. Dobře se snoubí s granátovými jablky, citrony, pomeranči a limetkami. Zkuste sangrii třeba podle tohoto receptu: Smíchejte jednu láhev španělského červeného vína s 60 ml brandy a šťávou z poloviny pomeranče. Přidejte celou skořici, případně kousek zázvoru a nechte aspoň 4 hodiny vychladit v lednici a odležet. Hotový nápoj přelijte do džbánu, dolijte vodou nebo citronovou či zázvorovou limonádou. Případně doslaďte javorovým sirupem. Podávejte s ledem a s ovocem.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více