Jak připravit malinovou domácí šťávu zastudena: Takhle to dělávaly naše babičky

Malinová šťáva zastudena připravená přesně tak, jak ji dělávala babička. Takovou oceníte během dlouhé zimy. Přečtěte si, na co byste si měli dát pozor a co o malinovce potřebujete vědět.
Jak využít malinovou šťávu
Malinová šťáva neboli lidově malinovka vám může připomínat dětství. Je lahodná a posilující. Obzvlášť ji oceníte v nevlídných podzimních a zimních dnech. Babičky ji pravidelně připravovaly a dnes ji ocení děti, jen tak na mlsání, ale i jako polevu dezertů, a v různých osvěžujících nápojích. A rozhodně je zdravější než ta, kterou najdete většinou (až na světlé výjimky) v obchodech.
Malinová šťáva vyrobená za studena má více cenných látek, než ta vařená. Zase ale vydrží méně, protože vysoké teploty nezničí nežádoucí mikroorganismy.
Článek z magazínu
Co udělat před přípravou malinové šťávy
Na malinovou šťávu potřebujete velmi zralé maliny, které budou plné šťávy. Pokud by byly maliny příliš suché, šťávy by z ní bylo málo. Maliny by ovšem neměly být ani přezrálé, aby nezačínaly plesnivět. Maliny vybírejte jen ty v bezvadném stavu, které nebudou nijak zkažené. Pečlivě je přeberte a propláchněte.
Jak připravit malinovou šťávu
Malinovou šťávu si můžete připravit podle tohoto receptu. Budete potřebovat jen maliny, vodu, citron/kyselinu citonovou a cukr. Maliny dejte do porcelánové, keramické, nebo plastové mísy, rozmačkejte je a zalijte studenou vodou. Přidejte šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou a promíchejte. Nechte 48 hodin zakryté odstát v lednici. Po uplynutí této doby nechte překapat šťávu přes plátýnko (můžete ji opatrně i promačkat) a promíchejte ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijte šťávu do dokonale čistých, sterilizovaných a vysušených sklenic.
Jak uchovávat malinovou šťávu
Pokud víte, že šťávu budete během pár dnů pít, tak ji můžete jen dát do lednice a tam vydrží, dokud ji nevypijete. Až dva měsíce. V chladu a temnu vydrží zhruba dva týdny. Pokud chcete malinovou šťávu nechat na drsné podzimní a zimní dny, tak ji sterilujte. V této podobě pak vydrží minimálně do jara. I pak skladujte v chladu a temnu.
Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…

Jak sterilovat malinovou šťávu
Připravte si důkladně vymyté lahve, nalijte do nich šťávu a lahve postavte do velkého hrnce, vyloženého utěrkou. Sklenice se šťávou nedovírejte víčkem, nechte povolené. Do hrnce nalijte vodu zhruba do čtvrtiny výšky sklenice. Zahřívejte 10 minut při teplotě 85 °C. Pak zašroubujte víčko a nechte vychladnout.
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé čerstvé maliny: 7 důvodů, proč byste si je měli letos užít dosyta! Vyzkoušejte třeba malinovou zálivku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 7 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 7 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 8 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno před 22 hodinami

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno před 22 hodinami

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.