Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

malinová šťáva
Zdroj: Freepik, wirestock

Malinová šťáva zastudena připravená přesně tak, jak ji dělávala babička. Takovou oceníte během dlouhé zimy. Přečtěte si, na co byste si měli dát pozor a co o malinovce potřebujete vědět.

Jak využít malinovou šťávu

Malinová šťáva neboli lidově malinovka vám může připomínat dětství. Je lahodná a posilující. Obzvlášť ji oceníte v nevlídných podzimních a zimních dnech. Babičky ji pravidelně připravovaly a dnes ji ocení děti, jen tak na mlsání, ale i jako polevu dezertů, a v různých osvěžujících nápojích. A rozhodně je zdravější než ta, kterou najdete většinou (až na světlé výjimky) v obchodech.

Malinová šťáva vyrobená za studena má více cenných látek, než ta vařená. Zase ale vydrží méně, protože vysoké teploty nezničí nežádoucí mikroorganismy.

Co udělat před přípravou malinové šťávy

Na malinovou šťávu potřebujete velmi zralé maliny, které budou plné šťávy. Pokud by byly maliny příliš suché, šťávy by z ní bylo málo. Maliny by ovšem neměly být ani přezrálé, aby nezačínaly plesnivět. Maliny vybírejte jen ty v bezvadném stavu, které nebudou nijak zkažené. Pečlivě je přeberte a propláchněte.

Jak připravit malinovou šťávu

Malinovou šťávu si můžete připravit podle tohoto receptu. Budete potřebovat jen maliny, vodu, citron/kyselinu citonovou a cukr. Maliny dejte do porcelánové, keramické, nebo plastové mísy, rozmačkejte je a zalijte studenou vodou. Přidejte šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou a promíchejte. Nechte 48 hodin zakryté odstát v lednici. Po uplynutí této doby nechte překapat šťávu přes plátýnko (můžete ji opatrně i promačkat) a promíchejte ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijte šťávu do dokonale čistých, sterilizovaných a vysušených sklenic.

Jak uchovávat malinovou šťávu

Pokud víte, že šťávu budete během pár dnů pít, tak ji můžete jen dát do lednice a tam vydrží, dokud ji nevypijete. Až dva měsíce. V chladu a temnu vydrží zhruba dva týdny. Pokud chcete malinovou šťávu nechat na drsné podzimní a zimní dny, tak ji sterilujte. V této podobě pak vydrží minimálně do jara. I pak skladujte v chladu a temnu.

Maliny

Maliny jsou plody ostružiníku maliníku a při procházce v lese je nejraději mlsají děti. Keřů obsypaných růžovými bobulkami totiž bývá víc než dost. Maliny mají zároveň velké využití při vaření; dají…

Jak sterilovat malinovou šťávu

Připravte si důkladně vymyté lahve, nalijte do nich šťávu a lahve postavte do velkého hrnce, vyloženého utěrkou. Sklenice se šťávou nedovírejte víčkem, nechte povolené. Do hrnce nalijte vodu zhruba do čtvrtiny výšky sklenice. Zahřívejte 10 minut při teplotě 85 °C. Pak zašroubujte víčko a nechte vychladnout. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více