Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hlemýžď na zahradě
Zdroj: Wikimedia, by Xauxa Håkan Svensson - Own work, CC BY-SA 3.0

Slimáci a hlemýždi nejsou nic, co byste na své úrodě obzvlášť rádi viděli. Snažíte se pěstovat ovoce či zeleninu a tito plži vám ji během chvilky zlikvidují. Jak se bránit, aby zelenina zůstala pro vás?


Opatření na prvním místě

Boj s plži začíná už prevencí. Protože jsou tato zvířata nejaktivnější v noci nebo ráno, kdy je vlhko, je dobré jejich zvyků využít. Zahradníci doporučují zalévat brzy ráno, protože zelenina stihne oschnout. Ze zahrady odstaňte místa, kde by se mohli shromažďovat. Jedná se o vlhká zákoutí (složená prkna, kameny, zbytky plevele, potravin, trávy). Slimáky a hlemýždě není dobré nechat rozmnožit, ale je vhodné je průběžně odstraňovat a likvidovat. Sice jsou to živé bytosti, ale likvidují naši stravu. Pojďte se podívat na to, které způsoby můžete vyzkoušet a jaký mají vliv.

1. Pusťte na ně zvířata

Nejlepší jsou na slimáky slepice a kachny zvané indičtí běžci. Slepice se vyplatí pustit do zahrady obzvlášť na podzim, kde si pochutnají na vajíčkách plžů. Plemeno kachny zvané indický běžec miluje právě tyto zahradní škůdce. Je třeba ale záhony oplotit, aby se na ně kachny nevrhly také.

2. Proti slimákům použijte dravé hlístice

Hlístice proti slimákům jsou velmi oblíbeným pomocníkem. Tyto užitečné mikroorganismy si můžete koupit (za necelých 200 Kč). Hlístice slimáky vyhledávají a napadají je. Lidem a dalším zvířatům nevadí. Háďátka plže napadnou a přes trávicí ústrojí je zlikvidují. Pokud máte problém zabíjet slimáky, mohou to tyto mikroorganismy provést místo vás.

3. Slimáky sbírejte

Slimáky můžete sbírat, a pak je likvidovat. Někdo je nabodává dřevěným klackem se seřízlou špičkou, můžete je nabírat i v rukavicích. Tuto činnost provádějte brzy po ránu, kdy jsou slimáci rozlezlí po mokré trávě. Pochytáte jich tak co nejvíc. Mechanický sběr je velmi efektivní, chce to kontrolovat všechna místa, kde by se mohli schovat (všechna tmavá a vlhká místa). Zlikvidovat je můžete třeba tak, že je dáte do popelnice na bioodpad.

4. Nasypte na záhon přírodní granule proti slimákům

Proti slimákům se zkouší vše možné, existují chemické, ale i přírodní granule. Ty neškodí zahradě a současně odolávají vlhku. Nevadí ani dětem ani ostatním zvířatům. Stačí je rozmístit po zahradě, slimáci je sežerou, nasycení zalezou do úkrytu a tam uhynou.

5. Připravte valy z listí

Na slimáky také platí různé valy. Můžete využít hranici dubového listí nebo listí z vlašského ořešáku. Ani jedna varianta není vhodná pro vajíčka těchto plžů. Kromě toho pod nimi neklíčí plevel.

6. Postavte různé bariéry

Slimáci mají problém přelézat drsný povrch. Vhodný je třeba nerezový nebo pozinkovaný plech, který bude mít kraj zahnutý ven ze záhonu. Je důležité, aby byl zatlačený do země, aby ho nepodlezli a zároveň aby zábrana byla stabilní. Jinou variantou jsou vaječné skořápky, které ale fungují jen za sucha, mokré skořápky slimáci překonají. Jako zábrana fungují i skořápky vlašských ořechů. 

7. Posolte prostor mezi záhony

Kuchyňská sůl je tak trochu drastickou metodou. Na slimáky má velmi zničující vliv. Rozleptá je totiž. Trochu méně drastičtější je i další překážka – suchý lógr z kávy. Slimáci jej zkonzumují a otráví se.

8. Nakrmte je vločkami

Vločky se hodí na jídlo nejen pro nás, ale nepohrdnou jimi ani slimáci. Milují je a to se jim vymstí. Protože se v jejich těle vločky spojí s vodou, nabobtnají a zvířata uhynou.

9. Vysaďte vhodné rostliny

Slimáci některé rostliny milují, jiné ale nesnášejí. Velmi jim vadí řeřicha, šalvěj, pelyněk, kosatec, levandule, měsíček, ale třeba i lichořeřišnice. Prý také nemají rádi vůni česneku. Ve všech případech jsou důvodem éterické oleje, které slimáky odpuzují. Tento způsob patří mezi ty slabší.

10. Utopte je

Slimáci jsou pěkní alkoholici. Milují pivo. Samozřejmě to alkoholické. Připravte jim nástrahu, do které se jim dobře poleze. Můžete dát do země sklenici nebo rozřízlou PET lahev a do ní nalijte pivo. Pak už jen utopence vyberte a zlikvidujte.

Zdroje informací: 

https://www.theenglishgarden.co.uk
https://www.gardenersworld.com

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si