Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
Zdroj: zdroj: MaxPixel, photo 4795348.j

Ze známé „trojky“ kořenové zeleniny, mrkev, petržel celer, je ten posledně jmenovaný největší. I proto se celerové bulvy hojně využívají v teplé a studené kuchyni. Napadlo vás někdy připravit si kompletní celerové menu včetně dezertu?

Všestranně využitelná zelenina

Na začátek si jen připomeňme, že není celer jako celer a že rozlišujeme řapíkatý, listový a bulvový. Pokud chcete začít den zdravě, nastartujte se šťávou z řapíkatého celeru, která je nabitá tělu prospěšnými látkami. Pozadu nezůstává ani bulvový celer. Pochází ze Středomoří a rozšířil se po celé Evropě. Mimo jiné i proto, že se dá dobře uskladnit ve sklepě a vydrží tak celou zimu. Syrový je zdrojem vitaminů B₆, C a K, minerálů, jakými jsou fosfor, draslík a mangan. Kromě toho má také hodně vlákniny. V kuchyni jej navíc lze použít mnoha způsoby. Skvěle chutná syrový v kombinaci s ovocem, jako jsou jablka a hroznové víno. Dušený, vařený nebo v podobě pyré je výtečnou přílohou k masu a rybám. Tato kořenová zelenina je také dobrým základem pro polévky či zeleninové teriny. Pojďte si dnes zkusit připravit celer trochu nápaditě! 

Nakládaný celer s falafelem a jogurtem z kozího mléka 

Na tento vynikající překrm budete potřebovat: na nakládaný celer 1 celerovou bulvu (cca půl kila), 4 lžíce hnědého cukru, sůl, 100 ml vody, 200 ml jablečného octa, 200 ml bílého vína, 2 lžíce hořčičného semínka, 1 badyán, 2 tobolky kardamomu a 1 lžičku kurkumyNa falafel plechovku cizrny (cca 240 g), 2 stroužky česneku, 1 vaječný žloutek, mletou uzenou papriku, 50 g strouhanky, olej na smažení. Kromě toho kozí jogurt, 1 citron a sůl. Jak na to? Den předem nakrájejte oloupaný celer na tenké plátky a přelijte svařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, vínem, octem, hořčičným semínkem, badyánem, kardamomem a kurkumou. Přikryjte a nechte přes noc marinovat v lednici. Na falafel dejte druhý den do misky scezenou cizrnu, nadrobno nakrájený česnek, žloutek a papriku. Směs osolte a lehce promíchejte vidličkou. Přidejte strouhanku a promíchejte. Ze směsi vytvarujte 12 stejně velkých kuliček a osmažte je dozlatova na oleji rozpáleném na 160 °C. Do kozího sýra vymačkejte šťávu z citronu, osolte a dobře promíchejte. Na talíře rozdělte falafel, vedle položte nakládaný celer a podávejte s ochuceným kozím jogurtem. 

Vydatná polévka a celerový řízek

Pokud místo předkrmu dáváte přednost polévce, připravte si 500 g celeru, 300 g jablek, 100 g cibule, 25 g másla, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř. Celer nakrájejte na kostičky, jablka na kousky, cibuli nadrobno a vše 5 minut orestujte v hrnci na rozpuštěném másle. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 30 minut. Polévku rozmixujte, přidejte smetanu ke šlehání, osolte, opepřete. Jako hlavní chod si můžete pochutnat na celerovém řízku. Oloupaný a na 1,5 cm silné plátky nakrájený celer dejte do většího množství vroucí osolené vody a 10 minut povařte. Obalte v klasickém trojobalu a osmažte na rozpáleném tuku (olej nebo přepuštěné máslo) dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem a dresinkem připraveným z 3 polévkových lžic majonézy, 150 g plnotučného jogurtu, lžičky citronové kúry, lžíce citronové šťávy a jemně nastrouhaného jablka.

Celerové lívanečky s ovocem

Budete potřebovat 1 kg celeru, sůl, skořici, 1 polévkovou lžíce kukuřičného škrobu a tuk na smažení. Jak na to? Oloupaný celer nastrouhejte nahrubo a dejte k němu špetku soli. Nechte asi 15 minut odstát, aby se vyluhovala šťáva. Celerovou směs dobře vymačkejte v kuchyňské utěrce, přidejte vejce a škrob a důkladně promíchejte. Do rozpáleného ruku pomocí lžíce dávejte menší placičky a smažte po každé straně asi 5 minut. Vyndejte, nechte okapat na papírové utěrce a podávejte podle chuti – s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, posypané moučkovým cukrem s vanilkou či skořicí, zdobené zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více