Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veronika Beskydiarová, alias Besky, vyhrála pátou řadu MasterChefa. Bývalé account manažerce se podle jejich slov splnil sen a profesně se věnuje vaření a pečení. Na křtu našich kuchařek jsme si s ní povídali o tom, co jí to přineslo a jaké novinky pro nás chystá na tento rok.

Besky a MasterChef Česko

Co se vám teď vybaví, když se řekne MasterChef?
Adrenalín, splněný sen, show a překonávání svých hranic.

Kdy jste se poprvé postavila k vaření? Bavilo vás to od začátku?
Vaření a ochutnávání jídel se prolínalo celým mým dětstvím. Ať už kvůli tomu, že jsme s rodiči hodně cestovali a já tak měla možnost vyzkoušet nová jídla či snad kvůli tomu, že moje maminka každý den vařila a já jsem ji pomáhala. Asi mě to ovlivnilo oboje, ale sama jsem začala vařit až celkem pozdě, někdy mezi 18. a 19. rokem, když jsem začala bydlet sama. Vaření mě však bavilo už od mala.  

Máte ráda kuchařky?
Miluji kuchařky. A ráda jsem v nich listovala ještě, než jsem sama vařila a pekla. Je to krásný dárek, který potěší.

Kolik kuchařek máte doma?
Doma mám přes 30 kuchařek. Nesbírám je jen kvůli jejich vizuální stránce. Opravdu z nich vařím, ty recepty jsou poctivé a vychází. Samozřejmě mám své oblíbené kuchařky, kde kterým se ráda vracím.

Mají v dnešní online době ještě tištěné kuchařky své místo?
Pane bože, prosím, já si myslím, že je to jen chvilkové nedorozumění technologií a papíru. Papír bude vždycky papír. Je to něco krásného, co si můžete ohmatat, zašpinit a vždy se k tomu vrátit. Kdežto ty online kuchařky… No, když nefunguje wi-fi, rozbije se tablet, tak už nenajdete, co jste chtěli. Poctivý papír, je láska.

Jak se vám líbí naše tři kuchařky – Naše kuchařka 1, 2 a Naše moučníky?
Já bych ty kuchařky dala do jednoho balíčku, protože tyto kuchařky jsou koncipované tak, že podle nich uvaří každý a nemusí se bát, že by ty recepty nevyšly. Já sama jsem během soutěže MasterChef z online kuchařky Toprecepty čerpala. Takže doufám že i tyto kuchařky budou mou součástí.

Splněný sen

Jak se změnil váš život po výhře?
Ten život je vzhůru nohama. Popravdě dřív to bylo takové smutné. Pracovala jsem nonstop za počítačem, sama. Teď jsem stále mezi lidmi a nonstop se věnuji tomu, co mě naplňuje. Do života mi vstoupil i pan Pohlreich, kterého si nesmírně vážím. Teď si žiju svůj sen a vděčím za to MasterChefovi.

Kdy vás poprvé napadlo, že se MasterChefa zúčastníte?
Během prvního lockdownu. Nevěděli jsme, co bude a tehdy jsem v televizi zahlédla výzvu na casting. Řekla jsem si, proč to nezkusit.

Co pro vás v průběhu soutěže byl nejtěžší úkol? 
Výzva v restauraci Field byla jedna z nejtěžších. Ocitnout se sama za sebe v profesionální kuchyni pod velením pana Kašpárka nebyla žádná sranda. Tehdy jsem zjistila, co znamená soustředěnost a smysl pro absolutní detail.

Je nějaké jídlo, surovina nebo postup, se kterým po MasterChefovi už nechcete mít nic společného?
Asi bych zase nerada zabíjela královského kraba, ačkoliv je to opravdu majestátní a chutná surovina.

Jak se těšíte na novou řadu? 
Velmi! Je to pro mne i moji rodinu jeden z nejoblíbenějších programů. A tentokrát to budu zas prožívat o něco víc – nostalgie a krásné vzpomínky, které mě se soutěží spojují, tam stále jsou.

Budete se na ni nějak podílet? 
Jako každý rok je malou součástí jednoho dílu i výherce předešlé řady. Takže ano, objevím se tam i já a bude to opravdu VÝZVA.

Nebeské sladké pečení

Co nyní pro fanoušky chystáte?
Dostávám teď spoustu nabídek a příležitostí. Teď se těším, že se se svými fanoušky uvidím na spoustě festivalů nebo na kurzech, které vedu a připravuji. Třeba si se mnou v Gourmetacademy můžete upéci dort. Dokončili jsme i moji kuchařku Vaříme nebesky, která je teď v předprodeji, ale od září bude už v knihkupectvích. Mohu i prozradit, že na podzim si budou moct mí fanoušci zakoupit tubus s mnou namíchanou směsí müsli. A moc se těším, že bych se měla i vrátit na televizní obrazovky.

O čem vaše kuchařka bude?
Vaříme nebesky je nová svěží nálož inspirace, která vás bude po čertech bavit. Kniha představí sadu jídel na doma, odhalí zákoutí tradiční česko-slovenské kuchyně, ohnivé Asie, kořeněné Indie i barevného Mexika. V kapitolách zem a voda vám odhalí přípravu masa, steaků nebo ryb. A co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které mám ze všeho nejradši. Tuhle část knihy, jsem nazvala Nebe. 

Zmínila jste se o televizním pořadu, o čem bude? 
Momentálně se vybírá více konceptů, ale určitě to bude o skvělém jídle.

Podělíte se s námi o nějaký svůj oblíbený recept?
Co třeba si někdy k snídani udělat pravé americké lívance? Ten recept učím ve svém kurzu v Gourmetacademy, který se jmenuje Brunch s Besky.

Recept na americké lívance 

(asi 23 ks, když je průměr silikonové formy 9,5 cm)

Budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 3 lžíčky kypřícího prášku, 75 g cukru krystal, 450 ml mléko, 3 vejce, špetka soli, olej na vymazání pánve a formy, případně ovoce a čokoládu na zdobení, javorový sirup, máslo, džem…

Na klasickou variantu vyšleháme všechny suroviny na těsto dohromady. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Těsto postupně rozdělíme do tvořítek a na mírném ohni pečeme z každé strany asi 4 minuty. Pozor, formičky nikdy nelijeme plné. Plníme je maximálně do ¾ objemu.

Můžete si doma udělat i třeba borůvkovou nebo čokoládovou variantu. Pak tvořítka naplníme jen do poloviny, nasypeme na těsto borůvky nebo nastrouhanou čokoládu a zalijeme zbylým těstem.

Lívance po upečení polijeme na talíři javorovým sirupem nebo promažeme džemem případně máslem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více