Loňská vítězka MasterChef Besky přiznala, že v soutěži vařila i podle Topreceptů. A takhle dělá své nebeské lívance
19. 8. 2022 Rozhovory a reportáže
Veronika Beskydiarová, alias Besky, vyhrála pátou řadu MasterChefa. Bývalé account manažerce se podle jejich slov splnil sen a profesně se věnuje vaření a pečení. Na křtu našich kuchařek jsme si s ní povídali o tom, co jí to přineslo a jaké novinky pro nás chystá na tento rok.
Besky a MasterChef Česko
Co se vám teď vybaví, když se řekne MasterChef?
Adrenalín, splněný sen, show a překonávání svých hranic.
Kdy jste se poprvé postavila k vaření? Bavilo vás to od začátku?
Vaření a ochutnávání jídel se prolínalo celým mým dětstvím. Ať už kvůli tomu, že jsme s rodiči hodně cestovali a já tak měla možnost vyzkoušet nová jídla či snad kvůli tomu, že moje maminka každý den vařila a já jsem ji pomáhala. Asi mě to ovlivnilo oboje, ale sama jsem začala vařit až celkem pozdě, někdy mezi 18. a 19. rokem, když jsem začala bydlet sama. Vaření mě však bavilo už od mala.
Máte ráda kuchařky?
Miluji kuchařky. A ráda jsem v nich listovala ještě, než jsem sama vařila a pekla. Je to krásný dárek, který potěší.
Kolik kuchařek máte doma?
Doma mám přes 30 kuchařek. Nesbírám je jen kvůli jejich vizuální stránce. Opravdu z nich vařím, ty recepty jsou poctivé a vychází. Samozřejmě mám své oblíbené kuchařky, kde kterým se ráda vracím.
Mohlo by vás zajímat
Mají v dnešní online době ještě tištěné kuchařky své místo?
Pane bože, prosím, já si myslím, že je to jen chvilkové nedorozumění technologií a papíru. Papír bude vždycky papír. Je to něco krásného, co si můžete ohmatat, zašpinit a vždy se k tomu vrátit. Kdežto ty online kuchařky… No, když nefunguje wi-fi, rozbije se tablet, tak už nenajdete, co jste chtěli. Poctivý papír, je láska.
Jak se vám líbí naše tři kuchařky – Naše kuchařka 1, 2 a Naše moučníky?
Já bych ty kuchařky dala do jednoho balíčku, protože tyto kuchařky jsou koncipované tak, že podle nich uvaří každý a nemusí se bát, že by ty recepty nevyšly. Já sama jsem během soutěže MasterChef z online kuchařky Toprecepty čerpala. Takže doufám že i tyto kuchařky budou mou součástí.
Splněný sen
Jak se změnil váš život po výhře?
Ten život je vzhůru nohama. Popravdě dřív to bylo takové smutné. Pracovala jsem nonstop za počítačem, sama. Teď jsem stále mezi lidmi a nonstop se věnuji tomu, co mě naplňuje. Do života mi vstoupil i pan Pohlreich, kterého si nesmírně vážím. Teď si žiju svůj sen a vděčím za to MasterChefovi.
Kdy vás poprvé napadlo, že se MasterChefa zúčastníte?
Během prvního lockdownu. Nevěděli jsme, co bude a tehdy jsem v televizi zahlédla výzvu na casting. Řekla jsem si, proč to nezkusit.
Co pro vás v průběhu soutěže byl nejtěžší úkol?
Výzva v restauraci Field byla jedna z nejtěžších. Ocitnout se sama za sebe v profesionální kuchyni pod velením pana Kašpárka nebyla žádná sranda. Tehdy jsem zjistila, co znamená soustředěnost a smysl pro absolutní detail.
Je nějaké jídlo, surovina nebo postup, se kterým po MasterChefovi už nechcete mít nic společného?
Asi bych zase nerada zabíjela královského kraba, ačkoliv je to opravdu majestátní a chutná surovina.
Jak se těšíte na novou řadu?
Velmi! Je to pro mne i moji rodinu jeden z nejoblíbenějších programů. A tentokrát to budu zas prožívat o něco víc – nostalgie a krásné vzpomínky, které mě se soutěží spojují, tam stále jsou.
Budete se na ni nějak podílet?
Jako každý rok je malou součástí jednoho dílu i výherce předešlé řady. Takže ano, objevím se tam i já a bude to opravdu VÝZVA.
Mohlo by vás zajímat
Nebeské sladké pečení
Co nyní pro fanoušky chystáte?
Dostávám teď spoustu nabídek a příležitostí. Teď se těším, že se se svými fanoušky uvidím na spoustě festivalů nebo na kurzech, které vedu a připravuji. Třeba si se mnou v Gourmetacademy můžete upéci dort. Dokončili jsme i moji kuchařku Vaříme nebesky, která je teď v předprodeji, ale od září bude už v knihkupectvích. Mohu i prozradit, že na podzim si budou moct mí fanoušci zakoupit tubus s mnou namíchanou směsí müsli. A moc se těším, že bych se měla i vrátit na televizní obrazovky.
O čem vaše kuchařka bude?
Vaříme nebesky je nová svěží nálož inspirace, která vás bude po čertech bavit. Kniha představí sadu jídel na doma, odhalí zákoutí tradiční česko-slovenské kuchyně, ohnivé Asie, kořeněné Indie i barevného Mexika. V kapitolách zem a voda vám odhalí přípravu masa, steaků nebo ryb. A co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které mám ze všeho nejradši. Tuhle část knihy, jsem nazvala Nebe.
Zmínila jste se o televizním pořadu, o čem bude?
Momentálně se vybírá více konceptů, ale určitě to bude o skvělém jídle.
Podělíte se s námi o nějaký svůj oblíbený recept?
Co třeba si někdy k snídani udělat pravé americké lívance? Ten recept učím ve svém kurzu v Gourmetacademy, který se jmenuje Brunch s Besky.
Recept na americké lívance
(asi 23 ks, když je průměr silikonové formy 9,5 cm)
Budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 3 lžíčky kypřícího prášku, 75 g cukru krystal, 450 ml mléko, 3 vejce, špetka soli, olej na vymazání pánve a formy, případně ovoce a čokoládu na zdobení, javorový sirup, máslo, džem…
Na klasickou variantu vyšleháme všechny suroviny na těsto dohromady. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Těsto postupně rozdělíme do tvořítek a na mírném ohni pečeme z každé strany asi 4 minuty. Pozor, formičky nikdy nelijeme plné. Plníme je maximálně do ¾ objemu.
Můžete si doma udělat i třeba borůvkovou nebo čokoládovou variantu. Pak tvořítka naplníme jen do poloviny, nasypeme na těsto borůvky nebo nastrouhanou čokoládu a zalijeme zbylým těstem.
Lívance po upečení polijeme na talíři javorovým sirupem nebo promažeme džemem případně máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Soutěž MasterChef Česko vyhrála Slovenka Besky! Jakým jídlem porotu zaujala?
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Loňská vítězka MasterChef Besky přiznala, že v soutěži vařila i podle Topreceptů. A takhle dělá své nebeské lívance
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královna levandule: Kdy ji sbírat, jak ji správně sušit a jak z ní upéct tento voňavý citronový moučník s polevou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky