Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milovali jste v dětství ze všech bonbonů nejvíc karamelky? Tyto bonbonky vonící zkaramelizovaným cukrem zjemněné mlékem se vyrábějí v různých zemích. Sláva polských krówek však překročila hranice vlasti. Žvýkací bonbony se strakatou kravičkou na obalu jsou totiž známé a oblíbené po celé Evropě.


Karamelky z celého světa

Karamel je jednou z nejoblíbenějších cukrářských hmot. Výrobek vzniklý pražením cukru má mnoho podob, ten čirý se používá místo polevy, přidáním mléka či smetany a másla vzniká jemný mléčný karamel, který je dokonalou náplní do mnoha zákusků. Když se nechá ztuhnout a nakrájí se na kostičky, vznikají jedny z nejpopulárnějších bonbonů světa - karamely. Bonbony známé jako toffee jsou oblíbené v Rakousku i ve Velké Británii, nejvíc se však jimi proslavilo Polsko. Místní karamelky mají i svůj vlastní název krówki a výjimečné jsou pro svou specifickou chuť, vláčnost a množství příchutí.

Karamelky s kravkou na obale

Krówki se vyrábějí z cukru, mléka a másla. Vzhledem k tomu, jak málo surovin je k výrobě krówek potřeba, je dobré, aby byly kvalitní, na čemž si nejznámější výrobci zakládají a nepřidávají do krówek žádná barviva ani umělá dochucovadla. Výroba krówek je snadná, ingredience se jen smíchají, povaří za vysoké teploty a pak se směs vylije na studenou plochu, kde se nechá ztuhnout. Ztuhlá hmota se poté nakrájí na kostičky, které se balí do papírků, na kterých je obvykle obrázek strakaté holštýnské krávy. Ostatně i slovo krówka v polštině znamená malá kráva.

Krówki se vyrábějí po celém Polsku a existuje mnoho značek těchto bonbonů. Nejčastěji mají karamelky vanilkovou příchuť, mohou však být i čokoládové, s oříšky nebos arašídovým máslem. A dokonce se vyrábějí i ze sójového mléka pro ty, kteří kravské mléko nemohou nebo nechtějí konzumovat. Ať už jsou odkudkoliv, vždy je krówkám společné, že jsou na povrchu tvrdé a křupavé, zatímco uvnitř jsou lehce tekuté. Aby toho nebylo málo, v Polsku koupíte i speciální čokoládu, velikosti velké Milky, s příchutí těchto bonbonů. Ostatně, podívejte se do galerie, jak čokoláda vypadá. 

Na krówkách si pochutnáváme již 100 let

Polské krówki se hodně podobají mnoha stejným bonbonům vyráběným po celém světě. Zásluhy na vynálezu pollských krówek se ovšem připisují rodině Pomorských z Poznaně. Roku 1921 totiž Feliks Pomorski založil továrnu na cukrovinky. Vyráběl téměř 200 druhů cukrovinek, největším hitem se ale staly poloměkké karamelky krówki.

Karamelky si udržely oblibu i během války. Jejich výroba byla snadná, navíc se i těchto chudých časech daly sehnat suroviny na jejich výrobu, proto si jimi lidé proto rádi osladili život v těžkých válečných časech. Cukrářská společnost „L. Pomorski a syn“  tak s výrobou krówek pokračovala i poté, co byli nacisty vyhnání do do Milanówku u Varšavy. Podle stále stejné receptury se krówki vyrábějí již více než 100 let a recepty na ně se dědí z generace na generaci. Výrobců přibylo, ale krówki Pomorski seženete dodnes.

Recept na pravé polské krówki

Pokud  máte do Polska daleko, můžete si jednoduše připravit domácí krówki podle originálního receptu. Jak na to? Budete potřebovat: 150 g másla, 200 ml smetany ke šlehaní, 200 g cukru, (pro tvrdé krówki přidejte 100-150 g cukru), vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku a máslo na vymazání formy.

Postup: Máslo dejte do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Hrnec použijte větší, protože směs bude během vaření bublat a může prskat. Přidejte smetanu a rozkrojený vanilkový lusk. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustá směs. Vyjměte z ní vanilkový lusk, přelijte směs z hrnce do mísy a míchejte, dokud mírně nevychladne. Nalijte ji na máslem vymazaný plech a nechte vychladnout. Po vychladnutí směs nakrájejte nožem namočeným ve studené vodě a ihned si můžete pochutnávat na sladkých karamelkách.

Zdroje informací:
Dobreskladniki.wp.pl
Krowki-pomorski.pl

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si