Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit domácí karamelky? Překvapte přátele či rodinu bonbony vlastní výroby!
Zdroj: Toprecepty, aadulka

Známe je spíš jako bonbony z obchodů, v minulosti se ale běžně dělaly právě na Vánoce a byly dokonce jednou z nejoblíbenějších sladkostí. Dětem se kupovaly na trzích na mlsání a zabalené v celofánu se věšely i na vánoční stromeček. Vždyť ozdoba, která se dá sníst, je přece nejlepší.

Pozor, ať se nespálí

Karamelky jsou ideálním cukrovím na posledním chvíli, když zjistíte, že nestíháte a máte toho napečeno nějak zoufale málo. Klidně se ale do nich můžete pustit i dřív, bez problémů vydrží při pokojové teplotě až tři týdny. Jejich příprava je až překvapivě snadná, jediným úskalím je vaření samotného karamelu, který se moc rád připaluje a je třeba s ním pracovat opatrně, neboť opravdu hodně pálí. Karamel je ovšem hlavní surovinou pro výrobu karamelek, takže se bez něj neobejdete. Pokud máte z jeho přípravy strach, vezměte si  na pomoc kuchyňský teploměr.

Stačí přidat mléko a máslo

Karamel se vyrábí karamelizací cukru nebo melasy. Cukr pouze nasypete do hrnce a necháte ho rozpouštět tak dlouho, až začne karamelizovat. K tomu je třeba ho zahřát na určitou teplotu. Pro přípravu měkkých karamelek stačí teplota jen v rozmezí 125-130 °C, na tvrdé karamely je potřeba vyšší, 135-140 °C. Do rozehřátého zkaramelizovaného cukru se pak přidává mléko nebo smetana a máslo. Přidáním studených ingrediencí se směs ochladí, proto je nutné ji znova zahřát na teplotu 120 °C. Až teprve na konci, když je směs uvařená, se do ní přidávají různá ochucovadla, třeba vanilka nebo sůl pro slaný karamel. Pokud by se aromata vmíchala dřív, když je teplota vyšší, došlo by k jejich spálení. Všechny ingredience je možné také vařit společně, v tom případě ovšem nesmí teplota varu přesáhnout 120 °C. Nedochází pak k úplné karamelizaci cukru, vzniklé cukrovince se tak říká mléčný nebo smetanový karamel. Karamelky mohou být měkčí (ty jsou víc žvýkací) nebo tvrdší. Někdy se do nich pro zlepšení chuti přidávají ořechy nebo rozinky.

Od tvrdého a křupavého k žvýkacímu

Karamelky byly populární cukrovinkou již v 19. století, dějiny samotného karamelu sahají mnohem dál do minulosti. Karamel má stejně jako mnoho jiných podobných sladkostí zřejmě orientální původ. První zmínky o něm pocházejí podle stránek Oureverydaylife.com již z období někdy kolem roku 1000 n. l a zřejmě jej vymysleli Arabové. První karamel byl tvrdý křupavý a vznikl tak, že někdo náhodou rozpustil cukr ve vroucí vodě. Podle webu Everydayhealth.com prý tvrdé zkaramelizované cukrovinky vyráběli v kotlích američtí osadníci již kolem roku 1650. Cesta k mléčnému karamelu a karamelkám, jaké známe dnes, byla mnohem delší. Až teprve v 80. let 19. století jednoho vynalézavého cukráře napadlo při vaření cukru, přidat do směsi tuk a mléko. Vznikla tak žvýkavější směs a karamely byly na světě.

Podle staročeského receptu

Karamelky se dělají i v různých příchutích. Pokud patříte k milovníkům kávy, zkuste je třeba připravit podle staročeského receptu z knihy Lidové Vánoce v Polabí. Připravte si 280 g cukru, 200 ml silné kávy, 200 ml mléka nebo smetany, 90 g másla, vanilkovou esenci. Cukr nejprve nechte na pánvi rozpustit do hněda a pak do něj opatrně přilijte předem připravenou kávu, pár kapek vanilkové esence a máslo. Vše za stálého míchání zahřívejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Hustou hmotu pak vylijte na máslem vymazaný plech. Nechte vychladnout a pak do ní nožem narýsujte mřížku. Když hmota úplně ztuhne, nalámete ji podle čar na čtverečky. Zabalte je do ozdobných barevných papírů nebo do celofánu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více