Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny potravin stále rostou a pro mnoho domácností je to velká rána do rozpočtu. Proto se stále více Čechů vydává za hranice a základní potraviny, a nejen je, nakupuje v nedalekém Polsku. Vyrazili jsme tam i my, abychom zjistili, za kolik si co pořídíte.

Dovolená v Polsku

Blízká vzdálenost, jazykové porozumění, ale i blízká kultura nebo právě již zmíněné ceny potravin, to všechno letos Čechy láká k tomu, strávit dovolenou v Polsku. Kdo má auto a nevadí mu trochu chladnější voda, vyráží na sever k Baltskému moři. My jsme strávili volno doslova u českých hranic, v oblasti Rychlebských hor a polského města Paczków v jižním Polsku, které je známé svými jezery s nespočetným množstvím restaurací, zaměřených na ryby. Takzvané smażalnie ryb tady najdete doslova na každém rohu.

Zdejší delikatesou je smažený pstruh s česnekem, podávaný s hranolky a typickými polskými sterilovanými saláty ze všech možných druhů zeleniny. Vynikající je například zelný salát s koprem nebo nakládaná řepa. Mix chlazených hotových sterilovaných salátů o váze 450 g koupíte v obchodě za 20 Kč. A na kolik vás vyjde pstruh? Záleží, jak bude velký, protože cena je na váhu. V restauraci s obsluhou a nádherným výhledem na jezero nás 300 g perfektně usmaženého, česnekem ochuceného pstruha vyšlo v přepočtu na 170 Kč. K tomu hranolky za 40 Kč a Americano zhruba taky za 40. Variace salátů na extra talíři stála 50 Kč. 

Přitom stačí jen překročit hranice na českou stranu, což jsou zhruba 3 km, a za hranolky dáte v restauraci 45 Kč a za kečup k nim dalších 30 Kč. Balkánský salát vás vyjde na rovných 95 korun. 

Ceny běžných potravin v Polsku 

Polsko v reakci na aktuální ekonomocikou situaci snížilo v únoru, původně na půl roku, DPH na potraviny z 5 procent na nulu. Protikrizové opatření nakonec premiér Mateusz Morawiecki v červenci prodloužil až do konce roku. Levněji tak nejen Poláky, ale i české turisty nebo kohokoliv, kdo chce v Polsku nakupovat, vyjde z potravin skoro všechno. Výjimkou jsou potraviny nebo nápoje, které k životu nutně nepotřebujeme, například pomazánka Nutella, některé sladkosti, nápoje a alkohol. 

My jme nakupovali v polské Biedronce, Lidlu, v supermarketu Polo a v malé soukromé pekárně. A jak to dopadlo? Přinášíme stručný přehled, na důkazy se podívejte v galerii níže. Ceny vybraných potravin v Polsku 30.7. 2022, v přepočtu dle aktuálního kurzu v korunách:

  • 1 litr oleje - 57 Kč
  • vepřové maso na guláš (400 g) - 50 Kč
  • 1 kg kuřecích prsou - 130 Kč
  • 1 kg kuřete - 52 Kč
  • 1 kg citronů - 45 Kč
  • 1 kg banánů - 30 Kč
  • 1 chleba - 33 Kč
  • toustový chléb v pekárně - 36 Kč 
  • 1 mléka (2 % tuku) - 18 Kč
  • 200 g másla - 40 Kč

Máte-li to tedy do Polska blízko, určitě se vyplatí zajet si tam na velký nákup. Jak zjistíte z našeho článku, třeba máslo můžete mít v mrazničce půl roku i rok, zamrazit můžete i maso. Olej a suché potraviny, třeba mouka nebo těstoviny, vydrží také dlouho. Jak popisuje ekonom Lukáš Kovanda pro Deník.cz, výjezd do Polska za nákupem potravin a za natankováním ušetří až zhruba 800 korun v porovnání se situací, kdy by ty samé věci pořídil o několik kilometrů dál, tedy doma v Česku. 

Fotogalerie - Ceny potravin v Polsku

Ukázat 11 fotografií

 
Zdroje informací:
Seznamzprávy.cz 
Denik.cz 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více