Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Báječná Paní Walewská: Vyzkoušejte polský moučník pojmenovaný po milence Napoleona
Zdroj: Pixabay, m_krohn

Je známý také jako pychotka, což v polštině znamená mňamka nebo laskomina. A takový tento dezert opravdu je. Dvě vrstvy křehkého těsta dokonale zvláčňuje pudinkový krém, ke křupavosti přispívá sněhová pusinková vrstva, jejíž sladkou chuť úžasně doplňuje kyselejší marmeláda.

Z několika vrstev

Luxusní vrstvený polský moučník je znám pod mnoha názvy, třeba také Królewska pychotka nebo Krakovský koláč. Slovo pychotka jej asi vystihuje nejvíc, kromě toho se mu říká rovněž pysznotka, což znamená pro změnu lahodný. Už jen tato jména dokazují, že koláč, který se přímo rozplývá na jazyku, se určitě vyplatí vyzkoušet. Jen pozor, jeho křupavým vrstvám totiž snadno podlehnete. Stejně jako mu možná podlehla milenka samotného císaře Napoleona paní Walewska, jejíž jméno také nese. Pod neobvyklým názvem Pani Walewska moučník v polských cukrárnách seženete nejčastěji.

Oblíbená hraběnka Walewska

Pychotka neboli Pani Walewska se považuje za moučník pro zamilované. Sice se s ním žádný romantický příběh nepojí a nikdo vlastně ani neví, proč byl pojmenován po známé polské hraběnce Marii Walewské. Podle webu Polishfoodies.com byla tato žena v letech 1806-1810 milenkou Napoleona Bonaparta a měla s ním dokonce nemanželského syna. Blonďatá a modrooká hraběnka prý byla velmi krásná a v Polsku zřejmě hodně oblíbená, neboť po ní pojmenovali i jiné pokrmy – třeba speciální přílohu z pošírovaných langust a plátků lanýže, která se podávala jako příloha k rybě – mořskému jazyku a říkalo se jí À la Walewska nebo Sole Walewska.

Obstojí i jako narozeninový dort

Ale zpět k slavnému dezertu. Vrstvené koláče jsou v Polsku vůbec oblíbené. Pani Walewska se většinou podává jako koláč nakrájený na řezy, jde ale o tak dokonalý dezert, že obstojí i jako dort pro výjimečnou příležitost. Trochu připomíná náš povidloň, tomu ale chybí nadýchaná sněhová vrstva. Moučník Pani Walewska se připravuje v mnoha verzích. Rozhodně v něm ale nesmějí chybět dva pláty křehkého těsta a dvě vrstvy bezé. Ty pak doplňuje vanilkový žloutkový pudinkový krém. Do sněhového korpusu se mohou přidávat mandle nebo nasekané vlašské ořechy. Plátky mandlí rovnou můžete celý dezert posypat, vypadá to velmi efektně. Pokud se dají ořechy, většinou se doplňují švestkovými povidly, v případě mandlí se obvykle volí kyselá rybízová zavařenina, která krásně kontrastuje se sladkým bílkovým těstem. Použít se dá jakýkoliv jiný džem, vždy je ale lepší, aby měl nějakou výraznou pikantnější chuť. Vynikající je třeba také malinový. Pokud by i džem na vás byl příliš sladký, můžete jej nahradit čerstvým nebo mraženým ovocem. Pychotku je třeba nechat chvíli odležet v chladu, nejlépe totiž chutná studená. Po sestavení je tedy dobré dezert na noc dát odležet do ledničky.

Zkuste ji s povidly a ořechy

I když se na první pohled může Pani Walewska zdát jako náročný moučník, jeho příprava zas tak složitá není. Základem je udělat dobré křehké těsto, které pak jen rozdělíte na poloviny, a dobře ušlehat sníh. Příprava pudinkového krému je už pak snadná a džem jen namažete. V každém případě ale dezertem vzbudíte velký obdiv. Pokud vás zaujala verze s povidly a ořechy, zde na ní máte recept!

Na křehké těsto budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 200 g másla,100 g cukru, 4 žloutky, 1 lžičku prášku do pečiva a 2 lžíce zakysané smetany. Na pudinkovou směs si připravte 500 ml mléka, 3 žloutky, 70 g moučkového cukru, 3 lžíce škrobové moučky a 200 g másla. Pusinkovou vrstvu ušleháte ze 4 bílků, 150 g cukru a 1 polévkové lžíce škrobové moučky. Dále potřebujete: 450 g švestkových povidel a 50 g nasekaných vlašských ořechů.

Jak na to? Ingredience na křehké těsto prohněťte. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Polovinu těsta vyválejte na plát a vyložte jím obdélníkovou formu o rozměrech asi 35 x 24 cm vymazanou máslem. Na těsto rozetřete polovinu povidel. Připravte si pusinkovou vrstvu. Bílky ušlehejte do tuha. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr. Nakonec přidejte škrobovou moučku a jemně promíchejte. Polovinu sněhové hmoty rozetřete na povidla a posypte polovinou nasekaných vlašských ořechů. Koláč pečte v předehřáté troubě na druhé příčce odspodu asi 30 minut při 180 °C. Pokud bezé rychle hnědne, můžete je během pečení shora přikrýt alobalem. Během pečení nechte druhou polovinu dortu a sníh v lednici. Po upečení nechte koláč vychladnout.

Po vychladnutí jej vyjměte z formy a stejným způsobem upečte zbytek křehkého těsta se sněhem a povidly. Mezitím si připravte pudinkovou směs. Sklenici mléka svařte s krupicovým cukrem. Zbytek mléka důkladně promíchejte se žloutky a škrobovou moučkou, vše přelijte do vroucího mléka a rychle míchejte, aby se netvořily hrudky. Krátce povařte (asi 1 minutu), dokud pudink nezhoustne. Pudink sejměte z plotny a ihned jej přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku. Tak zabráníte tomu, aby se na pudinku vytvořil škraloup. Nechte pudink vychladnout. Měkké máslo prošlehejte do nadýchané pěny. Za stálého míchání postupně přidávejte studený pudink. Na jednu část upečeného těsta rozetřete pudinkovou směs a přiklopte druhou částí koláče. Hotový dezert dejte do lednice odpočinout nejméně na 3 hodiny.

Zdroje: 
Polishfoodies.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

petra07

9. 4. 2023 08:39

Škrobovou moučku nikdy do sněhu nedávám. :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více