Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokrm maďarských pastevců šlambuc: Kotlíkový grenadýrmarš ze tří surovin voní slaninou a skvěle zasytí
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Chystáte se ještě někam tábořit se vším všudy, tedy i s vařením na ohni? Místo klasického kotlíkové guláše zkuste šlambuc. Tímto jednoduchým pokrmem se zahřívali maďarští pastevci za dlouhých chladných večerů na nekonečných maďarských stepích. Fungovat to bude i u českého táboráku.


Šlambuc se neobejde bez špeku z mangalic

V češtině mu říkáme šlambuc, jeho oficiální název v maďarštině však zní hortobágy slambuc. Jde o tradiční maďarské jídlo, které se připravovalo v kotlíku na ohni z těch nejběžnějších surovin, které měli maďarští pastevci k dispozici. Jde o zajímavý mix brambor a těstovin, někdy se přidává mletá paprika, případně zelená maďarská paprika, chilli nebo i rajčata.

Chuť však jídlu dodává hlavně slanina z vepříků pasoucích se na maďarských pustách (pastvinách). Tato prasátka jsou známá jako mangalice, mají hustou kudrnatou srst a o jejich mase se říká, že je nejen velice chutné, ale i zdravé. I když je hodně tučné, obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Právě špek z mangalice byl jednou z hlavních potravin, z nichž pastevci získávali energii.

Šlambuc je nutné v kotlíku otáčet

Jak jíž napovídá název pokrmu, pochází z oblasti maďarského národního parku Hortobágy. Jde o oblast nekonečné maďarské pusty (rozlehlé travnaté stepi), kde žijí vzácné druhy zvířat včetně mangalic. Pokrmy ze smažených zbytků těst a těstovin tu byly velmi populární, neboť byly dostatečně výživné. Původně šlo o jakési těstovinové kaše, pak se do nich přidávaly i brambory, slanina, klobásky a cibule. Výjimečnost těchto pokrmů spočívala ve speciální technice opékání v kotlíku na ohni, díky níž vznikla jedinečná hutná konzistence pokrmu.

Směs těstovin je totiž nutné v kotlíku několikrát obrátit (prohodit), aby se vše dokonale propeklo. Pokrm bylo nutné otočit přesně dvaatřicetkrát, přesně tolikrát, kolik je v balíčku mariášových karet. S jejich pomocí pastevci otáčení počítali. Po každém otočení odložili jednu kartu a když byly všechny karty odložené, byl pokrm hotov. A pokud by vám byl pokrm povědomý, podobný se dělá i u nás, jen se mu říká grenadýrský pochod neboli grenadýrmarš.  

Šlambuc podle maďarského receptu

Jak je již patrné z uvedených surovin, je šlambuc poměrně vydatné jídlo, které vám jistě přijde vhod, když se rozhodnete posedět u ohně i v podzimních měsících. I když by se dalo říct, že jde o typické jídlo ve stylu „co dům dal“, pro dokonalou chuť je klíčové, aby se na něj použily kvalitní suroviny. Brambory jsou lepší starší, které neobsahují hodně vody a lépe se opečou.

Těstoviny se používají speciální maďarské zvané lebbencs, které vypadají jako nalámané lasagne. Půvab pokrmu spočívá právě ve vaření v kotlíku, které mu dodává tu správnou kouřovou chuť. Klidně jej ale zvládnete udělat i doma na sporáku. Podle Maďarů by se pak už pokrmu nemělo říkat slambuc, ale u nás si takový prohřešek klidně můžeme dovolit. A jak na původní maďarskou verzi?

Budete potřebovat: 300 g uzené slaniny, 500 g těstovin, 1,5 kg brambor, sůl podle chuti, 1,5 l vody, případně mletou sladkou papriku nebo chilli papričky na dochucení.

Postup: Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vhoďte je do kotlíku nad ohněm nebo do pánve. Osmahněte ji pěkně dozlatova, aby se vypekl všechen tuk. Do tuku přidejte brambory nakrájené na drobné kostičky, případně papriku. Přidejte dostatek vody, aby bylo vše ponořené. Dochuťte solí a vařte, dokud brambory nezměknou.

Pak přidejte do těstoviny. Nemíchejte. Vařte v něm takto, občas nudle zatlačte, aby se dostaly pod vodu. Když se šťáva vsákne, 2-3krát pokrm důkladně promíchejte, aby vám na dně nezůstalo nic připečeného. Pak prudkým pohybem zatřeste pánví, aby se těstoviny obrátily vcelku. Tento postup opakujte.

Náš tip: Máte chuť na maďarskou klasiku? Zkuste podle našeho videa lečo!

Zdroje informací:
Sobors.hu
Nosalty.hu
Zserbo.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si