Legendární německý nápoj Spezi se míchá z coly a oranžády. Takhle to zvládnete doma
20. 8. 2022 Vaření
Samotná Coca-Cola je na vás příliš sladká? Tak si ji namíchejte s pomerančovou šťávou. Tento nápoj je v německy mluvících zemích jednou z nejoblíbenějších limonád. Ačkoliv je Spezi samostatná značka, Němci tak označují všechny nápoje tohoto typu a když je zrovna v restauraci nemají, nechají si spezi z coly a třeba z Fanty rovnou namíchat.
Mix z bavorských zahrádek
I když je Spezi poměrně zajímavou kombinací limonád, prodává se téměř výhradně v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku a ve Finsku a v jiných zemích na něj narazíte jen zřídka. V Německu však jde o oblíbený nápoj již více než šedesát let. Původní spezi se začal míchat v bavorských hospodách již v 50. letech minulého století a dodnes tam spezi považují za takřka národní nápoj.
Protože ale bylo míchání takového nápoje pro hostinské trochu složité a neustále jim zůstávaly zbytky z obou limonád v lahvích, které pak zbytečně vylévali, přemýšleli, co s tím. Zachránil je nakonec jeden německý pivovar, který rovnou takovou míchanou limonádu začal roku 1965 vyrábět. Původně se tak jmenovalo pivo z tohoto pivovaru, ale nakonec název SPEZI použili pro tuto limonádu.
Mohlo by vás zajímat
Kultovní limonáda z pivovaru
Dodnes je tedy pivovar Riegele v Augsburgu jediným vlastníkem obchodní značky Spezi a nikdo jiný nesměl pod stejným jménem limonádu prodávat. Zájem o limonádu byl ale tak velký, že byl v sedmdesátých letech založen spolek Spezi Markengetränke Verband, u něhož si mohl každý malý pivovar zakoupit licenci na výrobu Spezi. Jedinou výjimkou je Paulaner Spezi.
Známý mnichovský pivovar může název používat bez jakýchkoliv poplatků. Limonáda Paulaner Spezi se prodává již od 70. let minulého století a jde téměř o kultovní nápoj, který se na bavorských zahrádkách čepuje a popíjí ve velkém. Kromě pravé Spezi se ovšem vyrábí i mnoho dalších podobných limonád jen s jiným názvem – např. Mezzo Mix, Schwip Schwap nebo Spatzi.
Jak namíchat spezi?
I když se spezi často mixuje jen z coly a oranžády, složení původního nápoje bylo mnohem zajímavější. Obsahoval totiž takové zajímavé ingredience jako mandarinkový olej a extrakt z pomerančových květů. Ty už ale z nápoje vymizely a originální limonádě Spezi dodává chuť jen pomerančová šťáva a citronová šťáva z koncentrátu. Přesné složení originálu je ovšem tajné. Pokud byste si ale limonádu chtěli namíchat sami, použijte stejné množství coly a pomerančové limonády. Nápoj samozřejmě díky cole obsahuje kofein a nejlepší je prý ledově vychlazený s kostkami ledu a s plátkem pomeranče.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste Spezi v koktejlu
Vzhledem k oblibě Spezi nikoho nepřekvapí, že je limonáda často součástí různých koktejlů. Němci ji s oblibou míchají s pivem, můžete ale vyzkoušet i další oblíbené drinky od mnichovských barmanů:
Minga 75
Ingredience: 3 cl ginu, 2 cl čerstvé citronové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, 2 kapky Angostury, Spezi.
Postup: Přidejte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru a rozmixujte. Nalijte do sklenice s ledem a obsah šejkru přelijte do sklenice. Doplňte Spezi.
Kingston Lemonade
Ingredience: 5 cl bílého jamajského rumu, 2 cl čerstvé limetkové šťávy, 2 cl Triple Sec, Spezi
Postup: Nalijte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru s ledem. Dobře protřepejte a přeceďte do sklenice s čerstvým ledem. Doplňte Spezi. Nápoj můžete ozdobit limetkovou a pomerančovou kůrou.
Zdroje informací:
Honest-rare.de
Spezi.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více