Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydejte s námi na malou výpravu za občas trochu ohromující historií některých potravin. Určitě vás překvapí a pobaví někdy poučné, jindy zase humorné zajímavosti z jídelního světa.

Gastronomie po staletí 

V průběhu stovek let se postoje k jídlu měnily a to, co dnes považujeme za obyčejné, bývalo dřívě vzácné. Pojďte se s námi podívat na sedm zajímavostí ze světa gastronomie, které jste doteď možná nevěděli.

1. Humrů bývalo v USA tolik, že se používali jako hnojivo

Aby bylo jasno, nešlo o plýtvání – humrů bylo v mořích Spojených států opravdu tolik, že se často vyplavovali na pláže v 60 cm vysokých hromadách. Domorodí Američané hojné zásoby chytře využívali a tehdy běžní korýši sloužili jako chutné jídlo, účinná rybářská návnada a samozřejmě jako hnojivo bohaté na živiny.

2 Ciabatta byla poprvé vyrobena až v 80. letech 20. století.

Ano, zní to nepravděpodobně, ale oblíbený „tradiční“ italský chléb ve skutečnosti upekl v roce 1985 italský pekař jako reakci na popularitu francouzských baget ve své vlasti. Ciabatta znamená v italštině „pantofel“ – a tomu se ploché a podlouhlé bochníky podobaly.  Nový druh chleba se okamžitě stal populární nejen v Itálii, ale také ve Velké Británii a Spojených státech. Tam se ciabatta začala péct už v roce 1987.

3. V USA chovají kuřata podle vítězného ptáka soutěže „Kuře zítřka“

Kuřata dlouho nepatřila k pilířům západního jídelníčku v takové míře jako dnes. Slepice se chovaly především pro vejce. To se změnilo po druhé světové válce. Když začal stoupat zájem o kuřecí maso, vyhlásilo americké ministerstvo zemědělství soutěž Chicken of Tomorrow („Kuře zítřka“), která probíhala v letech 1946–1949, aby našlo nejlepší plemeno (nebo křížence). A kritéria?

Jak se dočteme na nationalgeographic.com„Jeden pták dostatečně velký pro celou rodinu – kuře s prsním masem tak tlustým, že se dá krájet na steaky, s nohami, které obsahují minimum kostí schovaných ve vrstvách šťavnatého tmavého masa, a to vše za přijatelnou cenu.“

Do závěrečné fáze soutěže postoupilo pouze osm ze 40 soutěžících. Vítězem se stalo „vzorové“ kuře z farmy Charlese Vantresse z Kalifornie, které splňovalo všechna kritéria.

4. Černý pepř měl kdysi větší cenu než jeho váha ve zlatě

Černý pepř je díky své dráždivé chuti a pikantním vlastnostem vyhledáván od nejstarších dob lidstva. V dávných dobách mělo toto koření pohádkovou cenu, a to kvůli obtížnému získávání a vysokým nákladům na přepravu. Když vizigótský král Alarich v roce 410 n. l. dobyl Řím, požadoval jako výkupné v dnešním přepočtu asi 1 400 kilogramů pepře, který měl tehdy větší cenu než jeho váha ve zlatě.

5. Vidličky byly považovány za urážku Boha

Když neteř byzantského císaře Basilea II. použila na své svatbě v roce 1004 zlatou vidličku, znechucený benátský divák to podle buzfeed.com komentoval slovy: „Bůh ve své moudrosti vybavil člověka přirozenými vidličkami - jeho prsty. Proto je pro něj urážkou nahrazovat je při jídle umělými kovovými vidličkami.“

Používání vidliček se ve Velké Británii vysmívali ještě v roce 1608!

6. Během 2. světové války Britové vyráběli napodobeniny banánů

V roce 1940 nařídil britský ministr pro výživu úplný zákaz dovozu banánů. Obyvatelům spojeného království toto ovoce hodně chybělo – legenda tanečních sálů Harry Roy přišel s písní „When Can I Have A Banana Again?“ (Kdy budu mít zase banán,) hospodyňky se snažily vyrábět vlastní alternativní verze přidáním banánové esence do pastináku!

7. První jídlo, které se jedlo na Měsíci, byla slanina

Spousta věcí na misích Apollo nebyla nijak zvlášť okouzlující, jako stísněný prostor a nedostatek soukromí při hygieně. Jídelníček byl plánovaný dopředu. Jídlo bylo lyofilizováno a konzumováno v této podobě, nebo byly pokrmy sušené a před konzumací se přidala voda.

Když jako Apollo 11 přistálo na Měsíci, první jídlo, na kterém si astronauti pochutnávali, se skládalo z plátků slaniny, broskví, sladkých sušenek, ananasovo-grapefruitového nápoje a kávy. Historicky první jídlo na Měsíci si dali krátce po přistání v Moři klidu.

Zdroje informací:

buzzfeed.com: 19 Fascinating Food History Facts That I Can't Stop Thinking About

nationalgeographic.com: The Surprising Origin of Chicken as a Dietary Staple

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie