Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak co nejlépe upéct výtečné kuře à la kachna a zároveň ušetřit?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Minuly vás Svatomartinské hody a vy jste přitom neochutnali ani husí stehýnko? Nevadí! Dostupnější a levnější je beztak kuře. A s trochou kuchařských fíglů bude chutnat velmi podobně jako husa či kachna. Kromě peněz navíc ušetříte i kalorie!

Maso, zelí, knedlík…

…to je prostě typická česká trojkombinace, kterou milujeme. O minulém víkendu jste si v mnoha restauracích nebo na trzích určitě všimli, že se všude možně podávala husí pečínka. Klasicky se zelím a knedlíkem. Většina z nás obvykle celou husu nepeče. Buď ji neseženeme, nebo je moc drahá, nebo se nám ani nevejde do trouby. Ale užít si podobnou chuť můžeme! „Kuře a la kachna je skvělou náhražkou dražších surovin, aniž byste se přitom nějak moc ochudili na chuti. Zásadní je spojit dohromady tři suroviny: drůbeží maso, kmín a zelí,“ říká říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny a dodává, že právě chuť a vůně kmínu a zelí nám připomene kachní či husí pečínku. Je však potřeba dodržet správný postup.

Jak na to

Budete potřebovat: 1 celé kuře, kmín, sůl, 100 g anglické slaniny (nemusí být), 1 větší cibuli, 2 jablka (nemusí být) a červené nebo bílé kysané zelí (3/4 kg). „Kuře nejdříve důkladně osolte zvenku i zevnitř a pořádně je pokmínujte. Kmín i sůl se snažte vetřít do kůže. Pak nadrobno nakrájejte anglickou slaninu i oloupanou cibuli. Slaninu nechte vyškvařit v pánvi a osmažte na ní i cibuli dosklovita. Pokud slaninu vynecháváte, osmažte cibuli na troše sádla,“ vysvětluje Šárka s tím, že osmažená cibule se poté i se slaninou vlije do pekáče. Na tento základ přijde zelí. „Nejdříve je ale ochutnejte, a pokud je moc kyselé, lehce je opláchněte v sítku, nechte okapat a až pak přidejte k cibuli. Na zelí položte osolené kuře a do kuřete vložte omytá jablka, pokud chcete. Jablka se hodí zejména, když použijete červené zelí, chuťově k sobě ty dvě suroviny dobře ladí,“ říká Šárka. Takto připravené kuře už jen podlijte trochou vody, přiklopte a můžete dát péct do trouby vyhřáté asi na 180-190 °C. „Během pečení kuře pustí tuk i šťávu a skvěle ochutí zelí pod ním. Je-li tam ještě cibule a slanina, všechno dohromady bude fungovat skvěle. Jakmile je kuře měkké, což bude za necelou hodinku, odklopte pekáč, zvyšte teplotu v troubě a dopečte kuřeti křupavou kůrku. Přitom se trochu i připeče zelí, ale to je žádoucí,“ radí Šárka a doplňuje, že pokud máte tu možnost, je ideální dělat kuře v pomalém hrnci. „Kuře bude šťavnatější, díky zachování vitaminů bude celé jídlo i zdravější a vyjde to levněji. Jen se musí kuře nakonec krátce zapéct v troubě.“

Lokše jako vábnička  

Vhodnou přílohou ke kuřeti à la kachna je bramborový nebo houskový knedlík, ale chcete-li co nejvíce napodobit opravdu chuť husy, zvolte jako přílohu lokše. I na ty nám Šárka prozradí svůj recept. „Po mnoha pokusech jsem si oblíbila jeden recept, pouze ze dvou surovin, a jinak už lokše nedělám,“ říká Šárka a dodává, že na tyto lokše, které chutnají skutečně jako byste seděli zrovna ve Slovenském Grobu, budete potřebovat jenom 500 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor a 100 g hladké mouky. „Brambory vařte v řádně osolené vodě a pak už nemusíte přidávat sůl do těsta. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a utvořte tvárné těsto. Z něj udělejte váleček, ten pak rozdělte na díly a ty vytvarujte do koulí. Koule rozválejte na tenké placky a pečte je z obou stran nasucho na rozehřáté pánvi,“ popisuje Šárka. „Jakmile těsto na pánvi začne dělat bubliny a vzdouvat se, je hotovo. Lokše se musejí péct nasucho, ale hned po upečení je potřete rozehřátým sádlem, ideálně husím, no a pak je servírujte ke kuřeti se zelím. Věřte, je to lahůdka,“ uzavírá Šárka a dodává, že ve všedních dnech se dá kuře takto upečené podávat i s vařenými bramborami a taky je to moc dobré.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více