Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vaření
Zdroj: Pixabay, lsachelny

Máme pro vás rady zkušených hospodyň na to, když se něco při vaření nepovede. Přesolili jste polévku? Zakalil se vám vývar? Máte příliš řídký pokrm? Zjistěte, jak to napravit.

Jak napravit maléry v kuchyni

Kuchyňské maléry nejsou nic výjimečného a stávají se i těm zkušenějším. Důležité je vědět, jak si pomoci a z chyby opět udělat skvělý pokrm. Často stačí velmi málo, a náprava je dobře vyřešena.

Co s přesolenou polévkou

Přesolit polévku není nic, co by se čas od času nestalo téměř každému. Nastává otázka: Co s tím? Ředění polévky ani vaření nové není příliš praktické. Máte ale možnost využít několik variant. Jednou ze známých variant je využití kusu chleba nebo housky. Pečivo jednoduše vhoďte do polévky a nechte je nasáknout sůl. Pak s ním hned z polévky pryč. Jinak by se rozmáčelo a polévku by zahustilo, což nejspíš nechcete.

Velmi tradičním způsobem je využití brambory. Naše babičky to prováděly tak, že oloupaly syrovou bramboru, nakrájely ji na plátky nebo na kostky a vložily do polévky a nechaly ji zhruba čtvrt hodiny vařit. Po dovaření máte navíc hotovou výborně uvařenou bramboru, takže dobře poslouží třeba na bramborovou omeletu, ale i do salátu. Bramboru můžete samozřejmě v polévce i nechat. Na „opravu“ přesolené polévky můžete podobně jako bramboru využít i mrkev nebo kořen petržele. Zeleninové pomocníky i chléb můžete využít i v případě přesolených omáček.

Zkušené kuchařky ale také na přesolenou polévku používají tři bílky. Nalijte je do polévky, nerozmíchávejte a nechte srazit, pak je zase vyndejte děrovanou naběračkou. V případě krémových polévek můžete zkusit smetanu ke šlehání, která navíc dodá pokrmu lahodnou chuť.

Co se zakaleným vývarem

Naše babičky čistily vývar vaječnými skořápkami. Přidaly je do vývaru, provařily, počkaly, až se nečistoty usadí, a poté vývar přecedily. Další možností je využít bílky. Ze dvou bílků ušlehejte sníh a přidejte jej do zchladlého vývaru. Vývar nemíchejte, ale pomalu jej přiveďte k varu. Bílky na sebe nachytají vysrážené bílkoviny a klesnou ke dnu. Pak do cedníku vložte čisté plátno a vývar přes něj přeceďte. Podrobněji jsme pospali čištění zakaleného vývaru v našem článku zde

Jak zachránit omáčku i kaši

Určitě se vám to už taky stalo. Krupičná kaše byla plná žmolků a v krémové omáčce plavaly cucky. Nejříve si řekneme, co s kaší. Předně bychom měli žmolkům předejít tím, že se od sporáku nehneme a celou dobu nepřestaneme míchat. Podorbný popis, jak na dokonalou krupicovou kaši, najdete v našem dřívějším článku. Pokud se přesto stane, že se žmolky vytvoří, je potřeba zasáhnout hned a rychle. Kaši odstavte ze sporáku a svižným pohybem ji vymíchejte ručně metličkou. Mělo by to pomoci. Rozhodně kaši nikdy nemixujte!

Co se zdrclou omáčkou? Podle triků našich babiček by měla pomoci špetka kypřicího prášku, případně zkuste do omáčky vmíchat lžičku studené vody nebo smetany. Další možností je sundat kastrol ze sporáku, ponořit jej do studené vody a zkusit omáčku znova vymíchat. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více