Maléry v kuchyni: Náprava přesolené polévky, zakaleného vývaru i "zdrclé" omáčky podle postupů našich babiček
16. 9. 2022 Vaření
Máme pro vás rady zkušených hospodyň na to, když se něco při vaření nepovede. Přesolili jste polévku? Zakalil se vám vývar? Máte příliš řídký pokrm? Zjistěte, jak to napravit.
Jak napravit maléry v kuchyni
Kuchyňské maléry nejsou nic výjimečného a stávají se i těm zkušenějším. Důležité je vědět, jak si pomoci a z chyby opět udělat skvělý pokrm. Často stačí velmi málo, a náprava je dobře vyřešena.
Mohlo by vás zajímat
Co s přesolenou polévkou
Přesolit polévku není nic, co by se čas od času nestalo téměř každému. Nastává otázka: Co s tím? Ředění polévky ani vaření nové není příliš praktické. Máte ale možnost využít několik variant. Jednou ze známých variant je využití kusu chleba nebo housky. Pečivo jednoduše vhoďte do polévky a nechte je nasáknout sůl. Pak s ním hned z polévky pryč. Jinak by se rozmáčelo a polévku by zahustilo, což nejspíš nechcete.
Velmi tradičním způsobem je využití brambory. Naše babičky to prováděly tak, že oloupaly syrovou bramboru, nakrájely ji na plátky nebo na kostky a vložily do polévky a nechaly ji zhruba čtvrt hodiny vařit. Po dovaření máte navíc hotovou výborně uvařenou bramboru, takže dobře poslouží třeba na bramborovou omeletu, ale i do salátu. Bramboru můžete samozřejmě v polévce i nechat. Na „opravu“ přesolené polévky můžete podobně jako bramboru využít i mrkev nebo kořen petržele. Zeleninové pomocníky i chléb můžete využít i v případě přesolených omáček.
Zkušené kuchařky ale také na přesolenou polévku používají tři bílky. Nalijte je do polévky, nerozmíchávejte a nechte srazit, pak je zase vyndejte děrovanou naběračkou. V případě krémových polévek můžete zkusit smetanu ke šlehání, která navíc dodá pokrmu lahodnou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Co se zakaleným vývarem
Naše babičky čistily vývar vaječnými skořápkami. Přidaly je do vývaru, provařily, počkaly, až se nečistoty usadí, a poté vývar přecedily. Další možností je využít bílky. Ze dvou bílků ušlehejte sníh a přidejte jej do zchladlého vývaru. Vývar nemíchejte, ale pomalu jej přiveďte k varu. Bílky na sebe nachytají vysrážené bílkoviny a klesnou ke dnu. Pak do cedníku vložte čisté plátno a vývar přes něj přeceďte. Podrobněji jsme pospali čištění zakaleného vývaru v našem článku zde:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zachránit omáčku i kaši
Určitě se vám to už taky stalo. Krupičná kaše byla plná žmolků a v krémové omáčce plavaly cucky. Nejříve si řekneme, co s kaší. Předně bychom měli žmolkům předejít tím, že se od sporáku nehneme a celou dobu nepřestaneme míchat. Podorbný popis, jak na dokonalou krupicovou kaši, najdete v našem dřívějším článku. Pokud se přesto stane, že se žmolky vytvoří, je potřeba zasáhnout hned a rychle. Kaši odstavte ze sporáku a svižným pohybem ji vymíchejte ručně metličkou. Mělo by to pomoci. Rozhodně kaši nikdy nemixujte!
Co se zdrclou omáčkou? Podle triků našich babiček by měla pomoci špetka kypřicího prášku, případně zkuste do omáčky vmíchat lžičku studené vody nebo smetany. Další možností je sundat kastrol ze sporáku, ponořit jej do studené vody a zkusit omáčku znova vymíchat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více