Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konjakové těstoviny jsou hit. Neobsahují skoro žádné kalorie ani tuky, zato jsou bohaté na vlákninu a pomáhají s hubnutím
Zdroj: Unsplash, Calvin Hanson

Snažíte se shodit nějaké to kilo, ale nedokážete se vzdát příloh a přímo nadevše milujete těstoviny? Pokud jste se do hubnutí pustili s nízkosacharidovou dietou, určitě vás nadchnou konjakové těstoviny. Jsou dietní a navíc se vyrábějí v mnoha tvarech. Nahradí tak špagety, penne i nudle v polévce.

Konjak z Asie

Jako konjakové těstoviny se označuje speciální příloha vyrobená z konjakové mouky. Ta se získává z rostliny Konjac Amorphophallus, jejíž český název zní zmijovec indický. Tato asijská rostlina se již několik tisíciletí používá v Japonsku, kde se jí říká Konnyaku, posléze se dostala i do Číny, kde si ji začali cenit pro její léčebné účinky. Zpočátku byla tato rostlina považována za velmi vzácnou a cennou a mohli si ji dopřát jen japonští panovníci a jejich rodiny, pro obyčejné obyvatele Japonska se stala dostupnou až před 100 lety, kdy se začala pěstovat ve velkém. Známá je i u nás, ovšem pouze jako pokojovka, které se někdy přezdívá ďáblův jazyk, voodoo lilie nebo hadí palma.

Výjimečná konjaková mouka

Dnes patří konjak v Asii k oblíbeným potravinám, neroste však všude a je poměrně náročný. Pěstovat se dá pouze ve vyšších nadmořských výškách, což přináší jednu výhodu. Díky tomu, že se vyskytuje spíš daleko od civilizace, nedotýká se ho žádné znečištění. Z konjaku se konzumují hlízy, které se podobají bramborám. Ty se suší a pak se rozemelou na prášek, jenž je označován jako konjaková mouka. Z ní se pak vyrábějí různé potraviny, hlavně konjakové nudle, ale třeba i konjaková rýže. Konjaková mouka se ovšem používá i do pečiva a může se přidávat rovněž do kaší a jogurtů.

Příloha hotová za pár vteřin

Těstovinám vyrobeným z konjaku se v Japonsku říká také shirataki, v Číně pak zase Moyu Noodles nebo Juruo Noodles. Vyrábí se snad ve všech tvarech jako klasické těstoviny – vybírat můžete mezi špagetami, penne, lasagnemi i vrtulemi, jako jsou fusilli. K dostání jsou také nudle připomínající ty asijské rýžové.

Navíc jsou shirataki velmi snadné na přípravu. Stačí je jen vytáhnout ze sáčku a ohřát. K dostání jsou i těstoviny s nálevem, ty je nutné propláchnout, neboť po otevření sáčku mají trochu nepříjemný odér. Ten se vařením nebo smažením ale ztratí. Nemají žádnou specifickou chuť, spíš tužší želatinovou konzistenci. Díky tomu jsou ale hodně univerzální a můžete je použít prakticky kamkoliv, třeba místo špaget s boloňským ragú nebo do thajského nudlového pokrmu pad thai.

Těstoviny, po kterých zhubnete

Jednou z hlavních předností konjaku je to, že obsahuje značné množství vlákniny (až 95 %) glukomannan, která umí snížit pocit hladu, což při hubnutí rozhodně oceníte. Tato vláknina dokáže do sebe vstřebat velké množství vody, díky tomu nabobtná v žaludku a vy se budete dřív cítit najezení. Z toho důvodů se doporučuje během konzumace těchto těstovin pít hodně vody. Ne nadarmo se těmto speciálním těstovinám někdy říká slim pasta. Vláknina v nich obsažená navíc přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. A vhodné jsou i pro celiaky.

Konjakové těstoviny také obsahují velice málo kalorií. Zatímco ve 100 g konjakových těstovin je pouze kolem 9,56 kcal, ve 100 g vařených klasických špaget je kolem 140 kcal. Navíc v nich nejsou skoro žádné sacharidy. V jedné porci je kolem 2,4 g sacharidů, u běžných těstovin je to 36 g. A to už opravdu stojí za to je ochutnat. A kde nudle seženete? Často je nabízejí prodejny s asijskými potravinami nebo obchody se zdravou výživou.

Zdroje informací:
Thespruceeats.com
Kaloricketabulky.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více