Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!

22. 4. 2021 13:06

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers
Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je low carb dieta nastavena správně, jde o zdravý jídelníček, který prospívá tělu a ještě váš kulinární repertoár obohatí o lahůdky, o nichž jste možná zatím neměli ani tušení. Seznamte se, prosím!

Málo sacharidů

Co znamená low carb? Česky doslova málo sacharidů. Dieta neboli stravování podle této teorie výrazně omezuje sacharidy v potravě. Podle portálu Stob.cz naše strava běžně obsahuje z celkového denního kalorického příjmu asi 50 - 70 % sacharidů. Při low carb je to tedy méně, než výše uvedené množství, podle míry „přísnosti“ je to zhruba 30 - 45 % sacharidů. Co to přesně znamená? Že se vyznavači tohoto směru stravování snaží omezit sacharidová jídla, typicky přílohy ve formě pečiva, rýže, těstovin a podobně. Vyloučeny by měly být veškeré kupované sladkosti, chipsy, průmyslově upravené potraviny jako třeba paštika. Doslova zelenou má ovšem zelenina!

Vyznejte se v low carb

Variant low carb stravování je hodně. Pokud se sacharidy pouze sníží, ale v jídelníčku stále zůstanou, je tato dieta pro většinu lidí prospěšná. Při extrémních formách, kdy množství sacharidů v denním příjmu klesá hodně pod 30 % a ve stravě je nahrazováno velkým množstvím bílkovin (tzv. ketodieta), už může takový jídelníček některým lidem škodit. Nějaké omezení sacharidů ve stravě ale zcela jistě prospěje všem. Problémem je, že jsme zvyklí dát si rizoto, knedlíky, špagety… Co s tím? Snadným řešením je dát si příloh méně. Ale jde to udělat i chytřeji!

Rizoto bez rýže, knedlíky bez mouky

Zdá se vám to jako nesmysl? Zastánci low carb stravování již vymysleli stovky, možná tisíce, receptů, v nichž je obvyklá sacharidová surovina nahrazena jinou, která podobně vypadá. Například rizoto. Typické italské krémové rizoto je sice nebetyčná lahůdka, ale taky kalorická bomba. Oproti tomu květákové rizoto je chuťově taky skvělé, ale obsahuje jen minimum sacharidů a tělu dodá pořádnou porci vlákniny a vitaminů.

Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily

Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily

Česko je rájem knedlíků! Tuhle lahodnou přílohu milujeme k masům i omáčkám, ale děláme je třeba…

A knedlíky bez mouky? Úplně snadno můžete nastrouhat zeleninu, třeba oloupanou dýni Hokkaidó, nebo cuketu, a smíchat ji se solí a nechat vypotit. Nastrouhaná zelenina se poté smíchá se žloutky a ušlehaným bílkem. Na jeden hrnek nastrouhané dýně vám stačí dva žloutky, sníh ze dvou bílků, sůl a půl lžičky prášku do pečiva (není ale nezbytný). Směs dejte do vymazaných hrníčků a nechte „vařit“ v mikrovlnce asi 4 až 5 minut. Z hrníčku vyjměte zeleninový knedlík, klasicky nakrájejte a podávejte třeba k pečenému masu se zelím nebo ke guláši. U těchto knedlíků si můžete „hrát“ a dochucovat je nasekanými čerstvými bylinkami, kurkumou nebo jiným kořením, které máte rádi.

Zeleninové těstoviny

Podobně snadná je příprava cuketových špaget. Cuketu dobře omyjte, nakrájejte na dlouhé nudličky a krátce poduste na olivovém oleji. Podávejte se sýrem nebo jako přílohu k masu. Případně si z čerstvé cukety udělejte salát s ořechy. Pokud se chystáte dělat tyhle zeleninové těstoviny častěji, vyplatí se vám pořídit si speciální ruční nebo elektrický spiralizér, který zeleninu nakrájí za vás. Pak už nebude stát v cestě za zdravější stravou vůbec nic! A co když low carb dieta není pro vás „ta pravá ořechová“? Zkuste některými recepty alespoň obohatit svůj stávající jídelníček. Uvidíte, že budete mile překvapeni!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…