Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé šípkové víno: Podzimní životabudič s příjemně nakyslou chutí se dá bez potíží připravit i doma
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Podzim je spjatý nejen s houbařením, švestkami, hruškami a jablky, ale také se šípky. Pokud se vydáte do přírody, na jejich jasně červené plody narazíte v křoví skoro u každé cesty. Sbírat je sice není žádný med, ale určitě se vyplatí se do toho pustit, už třeba jen kvůli šípkovému vínu. Jako Šípková Růženka jistě nedopadnete, zásobu šípků ale rozhodně oceníte. A pusťte se do toho co nejdřív, sezona šípků totiž právě vrcholí.

Zdravé víno z šípků

Při zmínce o šípkách si většina lidí spíš vybaví šípkový čaj, gurmáni a znalci české kinematografie zatouží po kančím se šípkovou. Ze šípků se ale dají udělat i jiné dobroty než je jen nasušit do čaje nebo z nich uvařit marmeládu. Jednou z nich je vynikající šípkové víno či likér. Nejde samozřejmě o opravdové víno, to by mělo být z vinných hroznů, kvašením se však výborně dají zpracovat i další plody, jak dokládají různá ovocná vína. To šípkové ale mezi nimi výrazně vyniká.

Šípky jsou totiž dokonalou zásobárnou vitamínu C a něco ze svých zásob přenášejí i do vína. Tento výborný nápoj specifické nakyslé a osvěžující chuti tak můžete popíjet v podzimním období jako elixír zdraví, s jehož pomocí předejdete rýmě a nachlazení a vůbec posílíte svou imunitu.

Kdy vyrazit na šípky?

Zářivě červené šípky jsou plody růže šípkové, nejde však o plody v pravém slova smyslu, ale o složené souplodí nažek, na jehož vzniku se podílejí i další části květu. Šípky jsou považovány za naše nejzdravější ovoce, vynikají hlavně vysokým obsahem vitaminu C, poměrně dobře jsou na tom i s vitaminem K a B a také se spoustou minerálů. Na šípcích je zajímavé, že je v nich vitamin C poměrně stabilní a udrží se v šípcích v dostatečném množství i po tepelném zpracování.

Specifické je v jejich případě i to, že čerstvé šípky obsahují méně vitaminů než ty sušené. Na množství vitaminů a vůbec na kvalitu šípků má vliv i období sklizně. Červené plody dozrávají během září a října. Šípky jsou nejlepší, když jsou úplně zralé, trhat by se měly nejlépe za slunečného počasí. Nejvíce vitaminu C obsahují šípky sytě oranžové až červené, lesklé, tuhé a čerstvě natrhané. Právě ty je dobré nasušit. Ty přezrálé, měkké, namrzlé a temnějí zbarvené jsou na tom trochu hůř, i tak ale v množství vitaminů stále vynikají. Navíc právě tyto plody jsou ideální na výrobu marmelád, omáček, kompotů a také vína.

Na šípky s rukavicemi a nůžkami

Šípkové vino je jedním z mnoha domácích vín. Přestože jeho výroba obnáší jistá rizika (víno se může zkazit), je poměrně jednoduchá a dá se zvládnout i v domácích podmínkách. Asi nejnáročnějším krokem při přípravě šípkového vína je sběr a zpracování samotných šípků. Vzhledem k trnům je dobré na šípky vyrazit vybaveni rukavicemi a nůžkami a také košíkem či plátěnou taškou, aby se vám šípky nezapařily. Zpracování šípků je také trochu pracnější, ale vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Nasbírané šípky je třeba důkladně probrat a očistit od zbytků okvětních lístků. Šípky je hlavně nutné propláchnout, nejlepší je je očistit ponořené ve vodě. Na sušení či kompot případně i marmeládu je nutné šípky zbavit semínek a chloupků, to je ale v případě vína není nutné, neboť se směs stejně musí přecedit.

Jaké šípky zvolit na víno?

Na šípkové víno doporučují znalci použít již šípky přešlé mrazem, které jsou sladší. Takové šípky ale jsou trochu rozbředlé a špatně se trhají. Řešením je si nasbírat tvrdé plody a pak je před zpracováním skladovat nějakou dobu v mrazáku. Šípkové víno se dá udělat i ze šípků sušených. V tom případě na 2,5 kg čerstvých šípků použijte 1 kg sušených. Nyní, když sezona je sezona šípků v plném proudu, je ale lepší použít šípky čerstvé. A jak tedy postupovat?

Na asi 3,5 l šípkového vína budete potřebovat: 1 kg šípků, 2,7 l vody, 550 g cukru a 1 lžičku kyseliny citronové.

Postup: Dobře vyzrálé šípky nejprve operte, odstraňte stopky a zalijte je ve velké sklenici horkou vodou. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a nechte kvasit při teplotě 20 °C. Otvor sklenice převažte pergamenovým papírem a udělejte v něm několik dírek. Sklenici postavte nejlépe na slunné místo a louhujte přibližně 4 týdny. To, že je víno hotové poznáte tak, že aspoň polovina šípků klesne ke dnu. Víno se pak přes hadičku stočí do čisté nádoby. Případně je můžete jen přecedit přes síto.

Víno pak můžete ještě podle chuti dosladit (tak vznikne dezertní víno) a pak už jen přelít do lahví a skladovat v temnu a chladu. Víno z prvního kvašení obsahuje nejvíc vitaminu C. Scezené šípky ale můžete uschovat a vyrobit z nich další dávku. Stačí je jen opět přelít cukerným roztokem a opět nechat kvasit. Při tomto druhém kvašení se jen doporučuje přidat balíček živné soli pro kvasinky a balíček ušlechtilých kvasinek (např. Vínka). Použijte podle návodu na obalu. Kvašení pomocí kvasinek je spolehlivější, z druhého kvašení je navíc víno mnohem lepší a chuťově výraznější.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více