Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kančí se šípkovou omáčkou
Zdroj: Toprecepty, maris

Šípková omáčka se dnes na stůl dostává velmi zřídla a přitom dříve si jí babičky cenily a považovaly ji za špičku kulinářského umění. Její pikantní sladkokyselá chuť lákala všechny. Připravte si ji také doma, poradíme jak.

Se zelím, nebo se šípkovou?

Šípková omáčka je tak slavná, že si dokonce zahrála ve filmu! Dilema, s čím si dát kance, řešili myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. A je pravda, že šípková omáčka se většinou podává ke zvěřině, ale vůbec to není pravidlo.

Původně se ve staročeské kuchyni jedla pouze s knedlíkem, tedy takzvaně mezi prostým lidem. Bohatší si ji samozřejmě dopřávali s masem. Šípkovou omáčku si můžete dát kdykoliv, nejlépe ale chutná na podzim, kdy zrají šípky (v září až říjnu). Jakmile přijdou mrazy, šípky změknou a nejsou už dobré k použití. Ze zralých šípků je totiž nejlepší. Pokud je nemáte, můžete si ji připravit třeba za pomoci šípkové marmelády podobně, jako ji připravuje známý kuchař Zdeněk Pohlreich, ale i Kluci v akci.

Jak připravit šípky na šípkovou omáčku

Do půl litru vody dejte dva hrnky omytých hezkých šípků, které můžete předem rozpůlit, zbavit jadérek a chloupků (nemusíte pak pasírovat přes cedník). A přiveďte je k varu. Vařte, dokud nejsou měkké. Pak je rozmixujte najemno. Výsledkem je jemná kašovitá hmota.

Jak připravit šípkovou omáčku

Velmi často se šípková omáčka připravuje s červeným vínem a kořenovou zeleninou. Nesmí chybět ani divoké koření, které může mít různou podobu. Využít můžete černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, někdy i tymián, případně zázvor. Na podlití se využívá hovězí vývar. Můžete ho naředit i silným šípkovým čajem. Obzvlášť se hodí, pokud používáte šípkový džem.

V jiné variantě se k červenému vínu a vývaru přidává hřebíček, citronová kůra a šťáva podle chuti. Voňavý perník omáčce dodá sladko-kořeněné aroma.

Náš tip: K šípkové omáčce si můžete podle tohoto videoreceptu připravit rychlý houskový knedlík:

Jak připravit šípkovou omáčku podle Zdeňka Pohlreicha

Podle Zdeňka Pohlreicha si v kastrůlku nechte rozpustit máslo, orestujte nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Přisypte cukr, pár kuliček jalovce, nechte mírně zkaramelizovat, a poté vše zalijte vývarem. Opepřete, osolte, přidejte šípkovou marmeládu a nechte povařit, aby omáčka zhoustla. Pak ji přeceďte a je hotovo. 

Jak jsme zmínili, šípkovou omáčku si vůbec nemusíte dávat jen ke zvěřině. Úplně s klidem si ji připravte ke králičímu, kuřecímu, případně vepřovému masu. Nezapomeňte těmto druhům masa dodat nádech divokosti (pomocí divokého koření). A jaká příloha se hodí k šípkové omáčce a masu na divoko? Ideálně houskový knedlík.

Zdroj informací:
https://prima.iprima.cz/tedvarisef/

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více