Jak sbírat a sušit šípky? Nasbírejte vitamínovou nálož během podzimní procházky
Šípky nemusí sloužit pouze k podzimní dekoraci do domu, tyto červené plody jsou nabité vitamíny a navíc lahodně chutnají. Vyrazíte-li na procházku do přírody, můžete je potkat podél polních i lesních cest.
Zralé šípky vás upoutají už na pohled díky sytě červené barvě. Oblíbené jsou především pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který je důležitý při podzimních nepříjemných virózách, i proto z šípků tak rádi připravujeme čaj nebo lahodný sirup.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a kdy sbírat šípky
Vhodný čas pro sběr šípků nastává během září a října, ideálně za slunečného dne. Dávejte pozor na první mrazíky, přemrzlé šípky nejsou vhodné ke sběru, protože důležité látky v nich obsažené ztrácí účinnost.
- Ke sběru šípků si nezapomeňte vzít plátěnou tašku či proutěný košík. Naopak upusťte od igelitových tašek, šípky by se v nich mohly zapařit.
- Šípkové keře jsou poseté malými trny, proto s sebou vezměte i zahradnické rukavice, abyste se neporanili.
- Sbírejte pouze zralé plody, které mají sytě červenou barvu a jsou na omak tvrdé, nikoli změklé - takové totiž mají výrazně méně vitamínů.
Jak sušit šípky
Nejprve šípky omyjte vodou a odstraňte zbytky větviček či lístků, poté je důkladně osušte utěrkou. Při sušení si můžete vybrat ze tří možností:
- První možností je sušení pomocí sušičky ovoce, plody se v ní šetrně a rovnoměrně suší při teplotě maximálně 40 °C po dobu zhruba 6–8 hodin.
- Druhou variantou je sušení v klasické troubě - šípky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte při nejnižší teplotě 50–60 °C.
- Poslední způsob znamená nechat šípky volně uschnout na slunci či radiátoru. Avšak takové sušení trvá několik týdnů a z plodů se vytrácí příliš mnoho vitamínů.
Správně nasušené šípky poznáte tak, že jsou tvrdé a zároveň získaly tmavě červenou barvu. Nesmí být naopak vláčné či vlhké, takové plody by vám zplesnivěly. Skladujte je ideálně v uzavíratelné skleněné nádobě, stejně jako jiné sušené ovoce.
Komentáře