Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Wedge salát aneb "klínový salát" se slaninou a nivou zasytí i v chladných dnech. Příprava je velice snadná
Zdroj: Wikimedia Commons, By Liz Mc from Tampa, Florida - Wedge salad, CC BY 2.0

V zimě většinou na saláty chuť nemáme, nějak ale zeleninu do jídelníčku doplňovat musíme. Salát wedge je přímo báječnou možností, jak si zeleninu dopřát i v chladných dnech. Je totiž dostatečně sytý, a ledový salát, který se do něj používá, seženete v obchodech po celý rok.

Vydatný salát s rokfórem a slaninou

Wedge salát je jedním z nejznámějších amerických salátů, ingrediencemi trochu připomíná třeba slavný Caesar. I v něm je totiž dokřupava osmažená slaninka, kterou zde ale doplňuje sytý dresink s modrým sýrem a navíc je sýrem typu rokfór či gorgonzola vydatně posypán.

Když k tomu přidáte rajčata a nasekanou pažitku, vznikne salát, který nasytí i ty největší jedlíky. Jeho hlavní výjimečnost však spočívá v tom, že listy salátu nejsou klasicky nakrájené na proužky či na čtverečky, ale celá hlávka se jen rozkrojí na klíny, které se podávají na talíři celé. Právě odsud pramení jeho název. Wedge salad totiž v překladu znamená klínový salát.

Základem je ledový salát

Narozdíl od pravého Caesaru se do wedge salátu používá salát ledový, jehož předností je nejen to, že krásně křupe a je křehký, ale hlavně je k dostání i v zimě. Na ledovém salátu ale wedge salát úplně nestojí a jsou do něj přípustné i další druhy listových salátů nebo klidně menší hlávka zelí. I přes jeho relativně moderní vzhled jde o salát s poměrně dávnou historií. Poprvé je doložen dokonce v roce 1916, kdy se objevil v jedné knize receptů.

Klínový salát z amerických steakhousů

Už tehdy v něm figuroval ledový salát, který byl pravděpodobně v té době zrovna levný. Tehdy měl salát ale ještě trochu jinou podobu, byl posypaný rokfórem a podávaný s vařeným vejcem a lehkou zálivkou. Teprve později samotný rokfór doplnil ještě dresink a křupavá slanina. Největší popularity dosáhl salát v 50. a 60. letech a v 70. letech byl salát běžnou položkou na lístcích steakhousů. V posledních letech se opět vrací na výsluní a můžete na něj narazit i u nás v bistrech zaměřených na americkou kuchyni. A nebo si ho připravte doma, je totiž neskutečně jednoduchý.

V zimě chutná s teplou zálivkou

Wedge salát se často podává jako příloha k masových pokrmům, hlavně ke steakům nebo ke grilovaným žebrům či k uzenému masu. Jde ale o poměrně sytý salát, takže vystačí i sám o sobě. Občas bývá navíc doplňován dalšími ingrediencemi – sýry, ořechy nebo třeba kousky ovoce. Chuť mu dodává hlavně vychlazený krémový rokfórový dresink, který tvoří hezký kontrast ke křehkému salátu a křupavé slanině. Pokud vás ale v chladných dnech studený pokrm neláká, můžete si salát připravit v trochu jiné verzi s teplou lehce pikantní zálivkou, jejímž základem je tuk z vypečené slaniny. A sýrem s modrou plísní pak salát jen posypete. A jak na to?

Budete potřebovat: 170 g slaniny nakrájené na silnější plátky, 2 lžíce hladké mouky, ½ šálku jablečného octa, 1 lžíci krystalového cukru, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl a černý pepř podle chuti, 1 velkou hlávku ledového salátu, 120 g rozdrobeného sýra s modrou plísní, hrst nahrubo nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky, rajčata na ozdobu.

Postup: Slaninu nakrájejte na tenké proužky. Na velké pánvi na středním ohni opečte slaninu do křupava, trvá to přibližně 8 až 10 minut. Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjměte slaninu na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte ji okapat.

Část tuku z pánve vylijte a nechte na ní jen asi ¼ šálku. Snižte teplotu pod pánví, vmíchejte mouku a za stálého míchání ji osmahněte, dokud lehce nezhnědne. Přibližně za 3 až 5 minut do směsi přilijte na pánev zálivku z 1 šálku vody, octa, cukru a hořčice a nechte přejít varem. Směs často šlehejte, dokud zálivka nezhoustne natolik, aby připomínala bešamel.

Podle chuti osolte a opepřete a stáhněte z ohně. Ledový salát omyjte a nakrájejte na čtyři klíny. Položte je na talíře, pokapejte teplým dresinkem a posypejte kousky slaniny, modrým sýrem a petrželkou. Ihned podávejte.

Náš tip: Pokud máte v zimě potřebu spíš teplých pokrmů, můžete vyzkoušet třeba salát z kapusty a pečených brambor podle našeho receptu

Zdroje informací:
Bakersbeans.ca
Houseofyumm.com
Onceuponachef.com
Cooking.nytimes.com

 

Recepty k tomuto článku