Retro okénko: Klasické jednohubky se salámem, sýrem i okurkou frčí pořád. Tyhle druhy patří mezi nejoblíbenější
26. 12. 2022 Vaření
Čekají vás různé návštěvy a potřebujete připravit pohoštění? Nejlepší oblíbené jednohubky jsou zárukou, že budou chutnat. Tyto osvědčené retro chuťovky nezklamou.
Jednohubky na řadu způsobů
Jednohubky jsou skvělé k pivu i vínu. Ať už se chystáte je konzumovat tyto dobroty s alkoholem nebo bez, určitě si pochutnáte. Máme pro vás různé varianty. Základem jednohubky bývají kolečka rohlíku. Můžete sáhnout po klasickém bílém, ale celozrnný přinese změnu a trochu křupavosti. Navrch může přijít máslo, pomazánkové máslo, ale i pomazánka. Na ní můžete položit plátek uzeniny, kostičku sýru, a navrch rajče, nebo okurka. V některých případech se hodí využít i ořech, nebo mandarinku. A které jsou ty nejoblíbenější kombinace?
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka se salámem, sýrem a okurkou
Tato verze jednohubky je tou snad nejklasičtější. Hrát si při jejich skládání můžete s druhy salámů a sýrů. Jednou sáhněte po výborném suchém salámu (třeba poličan, vysočina), podruhé po dobré šunce, jindy zase můžete využít ale i kolečka kvalitní klobásky. Ze sýrů můžete využít goudu, eidam, ale třeba i ementál. Na jednohubku budete potřebovat: kolečka rohlíku, máslo, případně sardelovou pastu, dále kolečka salámu, kostičky tvrdého sýra a na ozdobu kyselou okurku.
Jak na to? Rohlík nakrájejte na kolečka, potřete je máslem, případně jemně sardelovou pastou. Na to položte kolečka salámu, pak kousek sýru a nakonec okurku. Propíchněte vše párátkem. Jako obměnu okurky můžete využít kousek papriky, ale také plátek ředkvičky, což vypadá velmi dekorativně.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka s nivou a vlašským ořechem
Návštěvu většinou potěšíte jednohubku s pomazánkou z nivy, ozdobenou křupavým ořechem, nebo šťavnatou mandarinkou, kouskem ananasu, ale i půlkou kuličky hroznového vína. Někdo na pomazánce zase miluje čtvrtinu z tenkého plátku citronu. Na jednohubku si připravte kolečka rohlíku, nivu a máslo (půl / půl), můžete přikápnout i trochu mléka, ovoce, a ořechy na ozdobu.
Jak na to? Máslo nechte povolit, rohlíky nakrájejte na kolečka. Nivu a máslo utřete do pomazánky. Když bude potřeba, přikápněte trochu mléka. Na rohlík natřete pomazánku a zdobte podle chuti. Vyzkoušet ale můžete i lahodnou pomazánku z nivy se smetanovým sýrem a kysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka se žervé, lososem a okurkou
Uzený losos je poměrně oblíbenou ingrediencí na chlebíčky a jednohubky. Na tuto zdravou a chutnou jednohubku budete potřebovat: tmavý rohlík, lučinu nebo žervé, plátek uzeného lososa, citron, kopr a okurku nakrájenou na kolečka.
Jak na to? Nakrájejte tmavý rohlík na kolečka, namažte je lučinou nebo jiným tvarohovým sýrem. Na něj dejte kolečko okurky. Lososa nakrájejte na širší obdélníčky ve velikosti kolečka rohlíku, a dejte vždy kousek na okurku. Navrchu jednohubku ozdobte kouskem kopru. Propíchněte vše párátkem.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka s kozím sýrem, klobáskou a olivami
Pro milovníky kozího sýru je to výborná pochoutka. Jako tradiční jednohubku si můžete připravit kombinacï kozího sýru, klobásky a oliv. Co budete potřebovat? Rohlíky nakrájené na kolečka, dobrou klobásku nakrájenou na kolečka, kostičky kozího sýru a olivy bez pecek.
Jak na to? Na kolečko rohlíku vždy vložte plátek sýru, pak klobásku a nakonec olivu. Opět vše zajistěte párátkem.
Můžete si připravit i další variantu s kozím sýrem, a to v kombinaci s lístky rukoly a kuličkami brusinek. Náhradou za brusinky může být rybíz, ale i kulička z granátového jablka.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jednohubky s tuňákovou pomazánkou a olivami
Tuňák se výborně hodí do pomazánek, které bývají na jednohubkách. S olivami jako ozdobou pak vytváří lahodnou kombinaci. Vychutnejte si tuňákovou pomazánku se sušenými rajčaty podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Komentáře (2)
Jen kdyby u receptů s chutným jídlem nebyla reklama s nechutnou fotkou parazita.