Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb
Zdroj: Toprecepty

Pečení chleba je oblíbená disciplína pokročilých domácích pekařů a pekařek, kteří se nespokojí s kvalitou a chutí pečiva ze supermarketů. Vyplatí se však domácí výroba chleba i při dnešních cenách surovin a energií?

Kmínový chléb z droždí a pšeničné mouky

Klasický kmínový chléb patří mezi nejoblíbenější mezi spotřebiteli. Ten nejlevnější pecen o hmotnosti 1,2 kg se dá v supermarketu sehnat za přibližně 40 korun. Na kolik vyjde domácí výroba kmínového chleba při použití elektrické trouby?

Na domácí kmínový chléb o hmotnosti 1,2 kg potřebujete 750 g hladké chlebové mouky (26 Kč), 450 ml vlažné vody (haléřová položka), 2 – 3 lžičky soli (1 Kč), 1,5 lžíce kmínu (3 Kč), 30 g droždí (4 Kč), 1,5 lžíce oleje (1 Kč) a ¾ lžičky cukru (haléřová položka). Energie na jedno pečení vyjdou při současných cenách na zhruba 8 Kč. Celkové náklady na kmínový chléb tedy vychází na přibližně 43 korun.

Ceně chleba ze supermarketu se ale lze vyrovnat, pokud upečete 2 bochníky zároveň. Samozřejmě nepočítáme čas, který strávíte domácí výrobou, zakládáte-li si však na chuti a kvalitě chleba, pak se investice času jistě vyplatí.

Celozrnný kváskový chléb

Za 800 g kvalitního celozrnného chleba z žitného kvásku z pekárny zaplatíte podle aktuálních cen asi 80 Kč. Cena surovin na domácí výrobu částečně závisí na tom, jak dlouho „krmíte“ kvásek, pečete-li však chléb pravidelně, nejedná se o podstatnou položku. Chcete-li pečení pouze vyzkoušet, zkuste vyhledat na kváskové mapě, zda se ve vašem okolí nenachází někdo, kdo je ochotný se o kvásek podělit.

Na bochník o hmotnosti přibližně 800 g je potřeba 40 g žitného kvásku (cena se může lišit, orientačně 10 Kč), 390 ml vody (haléřová položka), 160 g celozrnné žitné mouky (5 Kč), 340 g pšeničné celozrnné mouky (13 Kč), 2 lžičky soli (1 Kč), 1 lžička kmínu (1 Kč). Spotřebovaná energie vyjde na přibližně 8 Kč.

Celkové náklady na celozrnný kváskový chléb o hmotnosti asi 800 g vyjdou na přibližně 38 korun, což už se oproti kupovanému vyplatí.

Jak založit žitný kvásek?

Pečení kváskového chleba není jednoduchá disciplína a vyžaduje čas a trpělivost. Výsledek však za námahu určitě stojí. Budete-li dostatečnou péči věnovat kvásku, který budete mít vždy po ruce, můžete si dopřát kvalitní a vynikající chléb kdykoli na něj dostanete chuť. Nabízíme stručný návod na vyrobení kvásku: 

  1. Důkladně rozmíchejte 3 vrchovaté lžíce celozrnné žitné chlebové mouky a tolik vlažné vody, aby vzniklo hladké a lehce tekuté těstíčko (asi jako hustší těsto na palačinky). Směs vložte do větší čisté skleněné nádoby, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě zrát. Je důležité nepřenášet do kvásku jiné, nežádoucí bakterie, proto dbejte na čistotu rukou i všech pomůcek.
  2. Druhý den přidejte opět 3 vrchovaté lžíce mouky a trochu vlažné vody a rozmíchejte.
  3. Třetí den postup opakujte.
  4. Čtvrtý den by měl kvásek být kyselý, což je známka toho, že se proces kvašení daří. 
  5. Kvásek je třeba stále přikrmovat moukou a vlažnou vodou, aby bakterie měly vždy co konzumovat. Nejprve ho však nechte odpočinout alespoň hodinu v pokojové teplotě. 
  6. Nejlepší rady, jak kvásek založit i jak jej udržovat, najdete na stránkách Pekárnománie naší kolegyně a zkušené pekařky, Ivy Trhoňové. Povídání o kvásku si můžete přečíst třeba zde

Extra tip: Je na vás zakládání kvásku moc složité? Dobrý domácí chléb si můžete podle našeho video receptu upéct i z droždí: 

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
pecempecen.cz
pekarnomanie.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více