Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herečka Halle Berryová dodržuje ketodietu, miluje silný vývar a slabost má pro dušené jehněčí
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Gage Skidmore , CC BY-SA 2.0, a Photo by form PxHere, CC0 Public Domain

Krásná afroamerická herečka a před dvaceti lety i „Bond girl“ Halle Berryová nemá dokonalou postavu zadarmo. Pravidelně cvičí a dodržuje vyvážený jídelníček. To ostatně musí i proto, že od mládí se potýká s cukrovkou.


Život jí změnila cukrovka

Cukrovka jí byla diagnostikována krátce poté, co Halle oslavila dvaadvacáté narozeniny. Tehdy musela ve svém jídelníčku udělat velké změny. „Bylo to jako přepnutí vypínače,“ přiznala. „Moje zdraví bylo v ohrožení. Rozloučila jsem se se sladkostmi a zákusy i s hodně sladkým ovocem.“ Jak se dočteme na hellomagazine.com, chutě na sladké uspokojuje borůvkami a malinami.  

Vyhýbá se rafinovaným sacharidům, a to včetně chleba, rýže a těstovin.Vím, že si někteří z vás nedovedou představit žít bez chleba,“ říká. „Ale je to  stejně jako u cukru. Po delší době se vaše chutě změní,“ dodává.

Berryová se ve svém jídelníčku zaměřuje na tuky, bílkoviny, zeleninu a ovoce. Užívá také doplňky stravy, které jí pomáhají při tréninku a udržují svaly.

Voda s citronem a káva s olejem

Halle začíná den velkou sklenicí vody s vymačkaným citronem. Teprve pak si dá snídani – často jí míchaná vejce s paprikou sypaná sýrem. Snídani ovšem také někdy vynechá a spokojí se pouze s kávou. Do ranní kávy si přidává tzv. MCT olej (ten je tělu prospěšný a nachází se například v kokosových ořechách, přepuštěném másle nebo v některých irských máslech). Údajně jeho konzumace napomáhá spalování tuků.

Po snídani přichází čas na pravidelné cvičení a poté na oběd či brunch. Obvykle je to steak nebo kuřecí maso se spoustou tmavé listové zeleniny, jako jsou špenát nebo kapusta, to případně herečka doplní ještě o dvě či  tři vejce. Jako přílohu k masu si oblíbila šťouchaný květák s máslem. Někdy si v poledne vystačí se zeleninovým salátem. 

Zelenina a ovoce jako svačinky

V průběhu dne Halle uzobává plátky čerstvě nakrájené zeleniny, jakou jsou okurky či celer. Ráda svačí i ovoce, a to borůvky, maliny, jahody či ostružiny.

Asi nepřekvapí, že Halle miluje avokádo, protože keto dieta je o konzumaci vysokého obsahu tuků. Z avokáda si dokonce připravuje i zmrzlinu. Na Instagramu sdílela recept. Připravuje se z avokáda, mandlového mléka, tučné smetany, umělého sladidla, citronové nebo limetkové šťávy, mátového extraktu a soli.

Herečka má ráda silný vývar z hovězích a buvolích kostí nebo kuřecích skeletů. Ten pije čistý a může ho mít několikrát denně, třeba i před spaním.

Berryová si také někdy dává chilli con carne, ale bez fazolí. Chutnají jí také „zoodles“ (cuketové nudle) s pestem a piniovými oříšky, parmazánem a rajčaty.

Dušené jehněčí je favorit

K oblíbeným večeřím Halle Berrové patří jehněčí. Často si dá jehněčí kotletu nebo dušené jehněčí s květákem, brokolicí a další zeleninou. Na dušené jehněčí budete potřebovat:

  • 1 kg vykostěného jehněčího masa nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 velké cibule, nakrájené na větší kusy
  • 3 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kousky
  • 4 malé brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • ¼ l hovězího vývaru
  • ¾  lžičky soli
  • ¼  lžičky pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ½ lžičky mleté čerstvé petrželky
  • 1 ½ lžičky jemně nakrájené pažitky
  • ½  lžičky mletého čerstvého tymiánu

A jak na to? V litinovém kastrolu rozhřejete 1 lžíci oleje, přidejte maso a na středním ohni opékejte, dokud nezrůžoví. Vyjměte ho děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve přidejte cibuli, mrkev a zbývající olej. Za občasného míchání vařte 5 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte brambory, vývar, sůl, pepř a jehněčí maso a přiveďte k varu.

Mezitím předehřejte troubu na175 °C. Kastrol přikryjte, vložte do trouby a pečte 50–60 minut nebo dokud maso a zelenina nezměknou.

Děrovanou lžící vyjměte maso a zeleninu do velké mísy; dejte stranou a udržujte v teple. Šťávu z pánve přelijte do jiné mísy a také dejte stranou. V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte hladkou mouku a postupně zašlehejte šťávu z pánve. Přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do zhoustnutí. Vmíchejte petrželku, pažitku, tymián, maso a zeleninu a prohřejte.

Pokud zrovna „nemusíte“ jehněčí, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu dušenou mrkev s vepřovým masem.

Zdroje informací: hellomagazine.com a hellomagazine.com.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více