Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Sharon Stoneová pro krásnou postavu nepije alkohol a miluje lososa na asijský způsob
Zdroj: Wikimedia Commons/Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0 a Photo by form PxHere, CC0 Public Domain

Ve svých čtyřiašedesáti letech Sharon Stoneová vypadá o generaci mladší. Hvězda Základního instinktu zřejmě objevila elixír mládí. Přitom před dvaceti lety prodělala mozkovou mrtvici a znovu se učila chodit a mluvit!

Stárne s grácií

„Rozhodla jsem se, že nebudu ze stárnutí dělat něco negativního. Prostě budu stárnout...“ dočteme se v hellomagazine.com. „Byla jsem devět dní na jednotce intenzivní péče a pravděpodobnost přežití je v podobných případech velmi malá. Nepotřebuji, aby mě někdo přesvědčoval, že stárnutí je špatné.“

Za Sharoniným návratem k plnohodnotnému životu i za její perfektní postavou a dokonalým vzhledem nehledejte žádný zázrak, ale pevnou vůli. „Disciplína je pro mě druh svobody,“ řekla. Sharon pravidelně cvičí, a to až pět dní v týdnu. Posilovací cvičení ve fitku si zpestřuje o pilates, protahování celého těla, jógu a tanec. Pokud si nemůže zajít do posilovny, je Sharon kreativní a cvičí například zvedání nohou ve vaně s odporem vody.

Co má Sharon na talíři?

Jídelníček hollywoodské hvězdy se skládá ze spousty nízkoglykemických potravin, jakými jsou populární quinoa, čočka a zelenina. Ráda si také pochutnává na rybách, libovém mase a vejcích. Klidně si dopřeje, na co má chuť, ale dává si pozor, aby se nepřejídala. Mezi její oblíbená jídla patří grilované kuře, jehněčí, losos a libové steaky s dušenou zeleninou.

Sharon preferuje „snadné“ vaření, tedy přípravu pokrmů v mikrovlnné troubě, grilování nebo vaření v páře. Omezila sůl a ostré koření. Vyhýbá se průmyslově zpracovaným potravinám, i když přiznává, že na smažené bramborové hranolky by měla chuť pořád. A protože je v menopauze, dbá na dostatečný přísun vitaminu D, vápníku a dalších důležitých vitaminů a minerálů.

Herečka pije hodně obyčejné neperlivé vody, a to až 8 sklenic denně. Místo kávy si připravuje bylinkové čaje.

Díky Madonně nepije alkohol

Sharon nikdy moc nepila alkohol, ale ani se mu nijak nevyhýbala. Asi před osmi lety požádala svého trenéra, aby zjistil, co dělá stejně stará Madonna jinak, když má mnohem lépe vytvarovanou postavu. Jakmile se dozvěděla, že Madonna nepije ani kapku alkoholu, rozhodla se královnu popu napodobit. Už po třech měsících prý viděla výsledek – na postavě i na pleti.

Losos pečený po asijsku

Hvězda dobře ví, jak důležité jsou pro organismus nenasycené mastné kyseliny, proto často zařazuje do svého jídelníčku ryby.  Na lososa se zeleninou budete potřebovat:

  • 350 g filetů lososa (bez kůže)
  • 3 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíci rýžového, jablečného nebo vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g čerstvého zázvoru
  • 1 čerstvou chilli paprička
  • 300 g římského salátu
  • 500 g ředkve
  • 10 g sezamových semínek
  • 20 g lahůdkové cibulky
  • sůl

A jak na to? Nejprve připravte marinádu ze 2 lžic sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžiček octa, 1 utřeného stroužku česneku, 5 g najemno nastrouhaného zázvoru a nadrobno nasekané chilli papričky (z té nejprve vyndejte semínka). Filety lososa naložte do této marinády aspoň na 10 minut a několikrát je otočte. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).

Filety i s marinádou dejte na pekáč pokrytý pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 10–15 minut. Losos by měl zůstat krásně šťavnatý, uvnitř mléčně bílý a lesklý, maso by se mělo oddělovat pod jednotlivých vrstvách.

Římský salát nakrájejte na větší kusy. Spolu s 1 nahrubo rozdrceným stroužkem česneku a špetkou soli ho krátce orestujte v pánvi na 1 lžíci sezamového oleje. Jeho listy by měly příjemně změknout, ale střed zůstat mírně křupavý.

Oloupanou ředkev pomocí škrabky nakrouhejte na tenké nudličky a vložte na 1 minutu do osolené vroucí vody. Pak je hned sceďte a mírně vymačkejte od přebytečné vody. Upečeného lososa na talíři doplňte ještě teplými nudlemi a orestovaným salátem. Vše zalijte šťávou z marinády a posypte sezamovými semínky a nakrájenou cibulkou.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Sharon Stone's diet and exercise secrets revealed after life-threatening brain haemorrhage

diet-weight-lose.com: Celebrity diet: Anti-Aging diet & Sharon Stone

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více