Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Veliké koláče lopaťáky pekly kdysi už naše prababičky. Jsou podobné frgálům, plněné povidly a sypané drobenkou
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

S tímto receptem lehce nakoukneme do historie koláčů. Velký lopaťák, koláč sázený do pece pekařskou lopatou, je předchůdcem frgálů i mnoha menších koláčků. A proč trnčený? To proto, že je pečený s povidly ze švestek, trnek.

Když pekařka promluví...

Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo). Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.

Jsou vlastně hodně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si i tak upéct kousek "téhle historie"

Co budeme na na 2 koláče o průměru asi 30 cm potřebovat? Těsto: 150 g vody, 15 g cukru, žloutek, 30 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 8 g čerstvého droždí

Náplň: švestková povidla a drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g polohrubé mouky)

Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto. Těsto je nutné nechat nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout. Zatím si připravíme drobenku.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem vyválíme nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Oba koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / asi 20 minut).

Drobečky z ošatky

  • Těsto můžeme uhníst i v domácí pekárně, ale protože je ho poměrně málo, používám jen kuchyňský robot.
  • Hotový koláč můžete po upečení, ještě horký pokapat rozpuštěným máslem s rumem. Bude úžasně vonět.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

19. 1. 2023 17:05

:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více