Pečeme s Ivou: Veliké koláče lopaťáky pekly kdysi už naše prababičky. Jsou podobné frgálům, plněné povidly a sypané drobenkou
19. 1. 2023 Vaření
S tímto receptem lehce nakoukneme do historie koláčů. Velký lopaťák, koláč sázený do pece pekařskou lopatou, je předchůdcem frgálů i mnoha menších koláčků. A proč trnčený? To proto, že je pečený s povidly ze švestek, trnek.
Když pekařka promluví...
Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo). Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Jsou vlastně hodně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si i tak upéct kousek "téhle historie"
Co budeme na na 2 koláče o průměru asi 30 cm potřebovat? Těsto: 150 g vody, 15 g cukru, žloutek, 30 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 8 g čerstvého droždí
Náplň: švestková povidla a drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g polohrubé mouky)
Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto. Těsto je nutné nechat nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout. Zatím si připravíme drobenku.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem vyválíme nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Oba koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / asi 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžeme uhníst i v domácí pekárně, ale protože je ho poměrně málo, používám jen kuchyňský robot.
- Hotový koláč můžete po upečení, ještě horký pokapat rozpuštěným máslem s rumem. Bude úžasně vonět.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 6 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře
19. 1. 2023 17:05