Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
26. 4. 2024 Vaření
Klasické zeleninové saláty vám nic neříkají? Pokud si potrpíte na maso a uzeniny, wurstsalat se vám určitě bude líbit. Právě salám je jeho hlavní ingrediencí a kombinací chutí trochu připomíná naše utopence. Jen surovin se do něj dává o trochu víc.
Německá specialita k pivu
Wurstsalat není žádný lehký salát, ale pořádně vydatná dobrota, kterou oceníte třeba jako rychlou jako večeři. V překladu by se tato specialita, populární převážně v Bavorsku, Alsasku, ale i ve Švýcarsku nebo v Rakousku, dala přeložit vlastně jako salámový salát.
Zeleniny v něm mnoho není, ta je zastoupena pouze cibulí a kyselými okurkami, výjimečně se používají jiné druhy zeleniny. Pak už se přidávají jen bylinky (hlavně pažitka). Vzhledem k ochucení octem se mu také někdy říká kyselý nebo octový salám.
Právě kombinace uzeniny, octa a cibule jej sbližuje s typickou českou hospodskou specialitou utopenci. Pokud je tedy máte v oblibě, určitě nejen k pivu oceníte i wurstsalat. Ne nadarmo je právě on jednou z důležitých specialit podávaných na mnichovských svátcích piva Oktoberfest.
Mohlo by vás zajímat
Salát hlavně ze salámu
Na rozdíl od utopenců se ale na wurstsalat používá jiná uzenina, a sice lyonský salám, což je jemný měkký salám boloňského typu, který má několik variant v různých zemích (třeba italskou mortadelu) a také jednu českou v podobě kdysi tak oblíbeného salámu junior. Lyonský salám ovšem klidně můžete nahradit i špekáčky nebo točeným či jiným měkkým salámem.
Salám se pak do salátu dává nakrájený na tenké plátky a následně na proužky a doplňuje se výše uvedenými ingrediencemi. Ve Švýcarsku do něj s oblibou dávají i tvrdý sýr, konkrétně sýr švýcarského typu, např. gruyère, ementál, cervelat a appenzeller. V Německu mají i verzi s majonézou, které ovšem říkají fleischsalat.
Jak na pravý wurstsalat?
Salát se tradičně podává k pivu s preclíky nebo jiným louhovaným pečivem, mohou se k němu ale servírovat i hranolky nebo pečené brambory, pak už se stává plnohodnotným jídlem. A jak tedy wurstsalat připravíte?
Budete potřebovat: 500 g lyonského salámu nebo jiného podobného salámu, 2 červené cibule, 300 ml vody, 150 ml bílého vinného octa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce pažitky, cukr, sůl, pepř, kyselé okurky a hořčici podle chuti.
- Salám nakrájejte na tenké proužky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ty pak vložte do mísy společně se salámem. Kyselé okurky rovněž nakrájejte a přidejte do mísy. (Nemělo by jich být více než čtyři kusy, jinak bude salát příliš kyselý.)
- Do další mísy dejte ocet, vodu a olej. Často se přidává také trochu sladké hořčice, která je v Bavorsku velmi oblíbená. Pak zálivku ochuťte cukrem, solí a pepřem. Zálivka může být klidně výraznější, salátu totiž dodává jeho typickou chuť.
- Když je zálivka hotová, nalijte ji do mísy se salámem a cibulí a vše promíchejte. Salát pak nechte v lednici odležet alespoň dvě hodiny. Před podáváním salát posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou.
Náš tip: Dáte-li raději přednost klasickým českým utopencům, můžete si je udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Yorkshire pudding je typický pro anglickou neděli jako příloha k masu. Že je to podivná kombinace? To určitě ne
Lyonský salám a legendární Junior: Téměř stejná uzenina, jen jiné jméno. Vychutnat si ji můžete třeba ve vynikajícím salátu