Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá omáčka chimichurri: Skvělá je k jehněčímu nebo kuřecímu masu a jednoduše se připravuje
Zdroj: Pixabay, amirali mirhashemian

U nás jsme sice zvyklí podávat k masovým specialitám spíš majonézové nebo smetanové omáčky, V Argentině se neobejdou bez chimichurri. Tato omáčka plná bylinek je v jihoamerické kuchyni téměř legendárním dochucovadlem. Báječně totiž pozvedne chuť každého steaku, nejen toho argentinského.

Nejlepší omáčka k steaku

Hlavní grilovací sezona sice už skončila, i pěkné podzimní dny ale lákají k tomu občas si ještě něco na grilu připravit. Pokud ještě zatoužíte opéct si na grilu nebo klidně jen pánvi doma v kuchyni nějaký pořádný steak, určitě k němu oceníte nějakou chutnou omáčku, která jen pozvedne jeho chuť. A právě taková je chimichurri – slavná omáčka, jejíž půvab je založen hlavně na spoustě bylinek. Přestože odnepaměti patří ke kvalitnímu hovězímu steaku, může doplnit třeba i grilovanou krkovičku, jehněčí koteltky, kuře, ale i další nemasové pokrmy.

Chimichurri patří ke grilování

Chimichurri pochází původem z Argentiny a někteří tvrdí, že se tu používalo dávno před příchodem Kryštofa Kolumba. Slovo chimichurri prý je ale z baskičtiny, tedy jazyka přistěhovalců ze severu Španělska, kteří tak podobným výrazem označovali metodu grilování na dřevěných ohništích, při němž používali takovou omáčku. Podle jiných teorií ale i název vznikl mnohem dřív a označoval prý v jazyce původních obyvatel Argentiny jakoukoliv silnou omáčku podávanou k různým druhům masa a k jejich konzervaci.

Kromě toho kolují i různé legendy o vzniku samotného chimichurri. Podle té nejznámější údajně omáčku vymyslel v 19. století irský přistěhovalec James (Jimmy) McCurry, kterému se stýskalo po worcesterské omáčce, a tak se rozhodl vytvořit podobnou z místních surovin. Původně se prý jmenovala Jimmy McCurry, z čehož se zkomolením stalo chimichurri. Jiní se domnívají, že název vznikl na počátku 19. století během neúspěšné britské invaze do Rio de la Plata, ústí řeky, která odděluje Argentinu od Uruguaye, kdy zajatí britští vojáci žádali o koření slovy „dejte mi kari“, což Argentinci přeložili jako chimichurri.

Trochu jiné pesto

Chimichurri vypadá trochu jako pesto, bazalku, pinie a parmazán v něm ale nehledejte. Jeho základem je zelená petrželka, kterou doplňuje oregano, česnek, chilli papričky, ocet a rostlinný olej. Pravé chimichurri je na první pohled krásně osvěžující a cítíte v něm travnatou chuť bylinek, v níž pak začne dominovat ostrý česnek, pikantní chilli papričky a kyselý ocet.

Chimichurri existuje ve dvou podobách – verde neboli zelené a rojo, v němž převládá červenou barva, kterou omáčce dodávají červené papriky, rajčata nebo mletá paprika. Chimichurri je sice klasickou přílohou ke steaku, ale v Argentině se používá také jako ochucovadlo téměř všech masových pokrmů. Je nezbytnou součástí tzv. asado – tak se označuje tradiční jihoamerické grilování.

Chimichurri nejen ke steaku, ale i k zelenině

Chimichurri je neoddělitelnou součástí jihoamerické kultury, kromě Argentiny je populární i v Uruguayi. Lidé se předhánějí v tom, kdo připravuje nejlepší, vymýšlejí různé finty, jak jej udělat ještě lepší a každý tvrdí, že má ten nejpůvodnější recept. Kromě toho, že se jím potírají různé steaky, hodí se i na ryby a mořské plody. Pokapat jím můžete rovněž zeleninu pečenou v troubě, vhodné je i do salátové zálivky. Omáčkou můžete přelít pečené brambory, dá se vmíchat do majonézy nebo jogurtu či zakysané smetany, vytvoříte tak výborný dip. Vhodná je také na marinování, výborně pozvedne chuť míchaných vajíček nebo i zapečeného chleba.

Příprava chumichurri je snadná a rychlá

Příprava chimichurri je navíc extrémně snadná, stačí jen všechny suroviny dát do mixéru nebo sekáčku a rozmixovat. Kromě toho si je můžete připravit i do zásoby. Ocet působí jako konzervant, takže vám v lednici vydrží i několik týdnů.

Na chimichurri verde budete potřebovat: 2 šálky nahrubo nasekané kadeřavé nebo hladkolisté petrželky, 2 lžíce čerstvého oregana, 1 červenou chilli papričku, , 4 stroužky česneku, 1 lžičku soli, ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku olivového oleje a 1 lžíce až 2 lžíce vody podle potřeby.

Postup: Do mísy kuchyňského robotu dejte petrželku, oregano, chilli papričku bez semínek, česnek, sůl, černý pepř a červený vinný ocet. Vše nasekejte najemno. Postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud se vše nespojí s olejem. V případě potřeby přidejte 1 nebo 2 lžíce vody a znovu promixujte. Omáčka by měla mít hustou, ale dobře roztíratelnou konzistenci. Přendejte ji do sklenice, přikryjte a nechte odležet v lednici. Vyjměte ji z chladničky asi 30 minut před podáváním.

Náš tip: Kromě petržele se do chimichurri výborně hodí i koriandr. Existují ovšem i varianty s dalšími druhy bylinek, vhodný je třeba kopr, máta, kapusta, mangold, rukola nebo třeba mrkvová nať.

Zdroje informací:
Bbc.com
Tasteofhome.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více