Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výtečnou vaječnou tlačenku? Správnou chuť zajistí vhodná kombinace surovin i speciální nálev
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

V období Velikonoc obvykle přijímáme různé návštěvy a je potřeba přichystat pro ně pohoštění. Výbornou možností je vaječná tlačenka. Ale připravit si ji můžete i jen tak k večeři. Zjistěte, jak ji udělat, aby nejen hezky vypadala, ale také výborně chutnala.


Co je potřeba na vaječnou tlačenku

Na přípravu vaječné tlačenky využijeme vajíčka, zeleninu, ideálně nakládanou, sáhnout můžeme ale také po vařené nebo syrové mrkvi, syrové kapii, vařeném celeru, ale třeba i sterilovaném nebo syrovém hrášku, sterilovaných okurkách. Urychlením kombinování zeleniny je sterilovaná směs Moravanka.  

Kromě toho do tlačenky patří želatina, majolka, kvalitní uzenina (třeba šunka) a nálev (z vývaru nebo rychleji z bujónu a vody ze sterilované zeleniny). 

Jak připravit želatinu na vaječnou tlačenku

Ingredience se většinou spojují želatinou. Může jít o želatinu v prášku nebo plátkovou, nejjednodušší variantou je ale přímo želatina na vaječnou tlačenku.

Želatina se nesmí vařit, pouze ji smícháme s nějakou tekutinou. V ní nabobtná a pak se v ní zahřeje. Tím se rozpustí. Jako tekutinu v tomto případě používáme nálev z nakládané zeleniny. Ta tlačence dodá příjemně osvěžující chuť. Krémovité konzistence dosáhneme tak, že k nálevu přidáme majonézu (někdy k ní pro zjemnění můžeme přidat trochou kysané smetany nebo jogurtu).

Jakou formu na vaječnou tlačenku

V otázce formy na vaječnou tlačenku se meze kreativitě nekladou. Může se jednat o obyčejnou dortovou formu, o formu na hřbety, ale i o různé mističky, případně formy na muffiny. 

Jak vyklopit vaječnou tlačenku z formy

Možná trochu předbíháme, protože tlačenka ještě není v misce, ale toto je třeba vědět dopředu. Než do formy nalijeme směs, dobře ji vypláchneme studenou vodou. Pokud si chceme ještě vše dobře pojistit, předem ji vyložíme potravinářskou fólií.

Ale je potřeba dát pozor na to, kolik času dopřejeme tlačence v lednici. Pokud bychom ho chtěli ošidit, můžeme pak litovat, protože tlačenka nepůjde dobře vyklopit. Pak nebudeme mít z tlačenky tak dobrý pocit a nebude vypadat reprezentativně. V lednici ji necháme ztuhnout skutečně alespoň 3 hodiny, ideální je ale přes noc. Pak bude skutečně pevná.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak připravit vaječnou tlačenku

Na tlačenku budete potřebovat: 6 vajec, 1 Moravanku, 200 g majonézy, 2-3 kyselé okurky, 1/2 cibule, 200-250 g šunky, 1 želatinu na vaječnou tlačenku 

Jak na to? Vajíčka uvařte natvrdo (ve vroucí řádně osolené vodě je vařte 10 minut) a pak prudce zchlaďte. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno, uzeninu pokrájejte na malé kostičky, okurky taky. Moravanku sceďte, nálev ale nevylévejte, budete jej potřebovat. 

Do mísy vysypte zeleninu, přidejte cibuli a šunku. Vše promíchejte. Vajíčka oloupejte a protlačte je přes kráječ na brambory nebo nakrájejte na kostičky a přidejte ke směsi spolu s majonézou. Opět promíchejte.

Připravte želatinu podle návodu na obalu, přičemž část tekutiny nebo všechnu nahraďte nálevem z Moravanky. Lehce vychladlou tekutinou zalijte směs v míse se zeleninou a vajíčkem. Dobře promíchejte. Směs nalijte do formy, vyložené potravinářskou folií a dejte do lednice ztuhnout, alespoň na 3 hodiny nebo do druhého dne.
Vaječná tlačenka nejlépe chutná k dobrému domácímu pečivu.

Jak dlouho vydrží vaječná tlačenka

Vaječnou tlačenku je třeba skladovat v lednici. Je lepší, když na ní necháte potravinářskou folii, aby neosychala. V chladu by měla vydržet 2-3 dny. 

Extra tip: A pokud si na tlačenku netroufáte, udělejte si aspoň vaječnou pomazánku podle našeho video návodu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat