Závin z listového těsta s červenou řepou - příloha k pečenému masu

Merylas Kuchařka: Merylas

3 - 4 porce Přílohy 6 názorů

Suroviny

150 g listového těsta
300 g červené řepy - 2 středně velké kusy
20 g cibule
1 středně velké jablko
1 lžíce oleje
1/2 lžíce krupicového cukru
sůl
drcený kmín
malinko pepře
ocet
vejce na potření povrchu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava náplně: Červenou řepu si oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  2. Jablko oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky.

  3. Na větší pánvi např. woku rozehřejeme olej, přidáme cukr, za stálého míchání upražíme světlý karamel, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku osmahneme a přidáme nastrouhanou řepu.

  4. Osolíme, přidáme trochu vody, kmín, pepř, zakápneme octem a pod pokličkou dusíme zhruba 5 minut.

  5. Pak vmícháme jablka nakrájená na kostky a ještě chvíli dusíme, až do úplného odpaření tekutiny.

  6. Odstavíme a necháme vychladnout.

  7. Listové těsto rozválíme na obdélník, středem na délku položíme pás nádivky a těsto přes ni přehneme z obou stran. Já připravila 2 menší záviny.

  8. Dáme je na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trochu více předehřáté trouby a upečeme.

  9. Teplotu trouby asi po 10 - 15 minutách - po zapečení těsta, trochu snížíme a záviny dopečeme. Stupně nepíšu, mám plynovou troubu.

    Pak nakrájíme na řezy, podávala jsem teplé.

Poznámka

Zdroj receptu: Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko? Recept je od paní Heleny Felbrové.

Trochu jsem si ho poupravila, v původním receptu se taky nedával ocet a pepř, a místo vodou se řepa zalila 1 dl červeného vína a mohlo se ještě dochutit citrónovou šťávou.

Závin se hodí jako příloha hlavně k pečené drůbeži.

Zkusila jsem do části nádivky vmíchat trochu Solamylu, řepa držela víc pohromadě, ale nebyla tak nadýchaná a vypadala sklovitě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Závin z listového těsta s červenou řepou - příloha k pečenému masu

Tématické fráze: karpačo s červené řepy štrůdl s červenou řepou jak šmakuje moravskoslezsko recepty štrúdl z červené řepy jak dlouho se peče závin příloha k pečeným žebrům jak šmakuje moravskoslezsko délka vaření červené řepy slaný štrůdl s červenou řepou karpačo z pečené červené řepy štrudl červená řepa závin z řepy štrůdl s řepou jak dlouho pect závin jak dlouho se peče listové těsto červená řepa k masu jak šmakuje moravskoslezsko kniha slany strudl s repou štrudl s červenou řepo jak dlouho se peče červená řepa

Zapomněl/a jsem heslo