Jidáše - drobenkové

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry - čerstvě nastrouhané
špetka soli
30 g droždí
120 g rozpuštěného másla
cca 280 ml mléka
2 lžíce rumu
hrst rozinek, předem namočených v rumu
mandle nebo ořechy nasekané - nemusí být, dle chuti
Dále:
rozšlehané vejce na potření jidášů
drobenka z polohrubé mouky, změklého másla, vanilkového a moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.

  2. Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promíchneme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse těsto necháme pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.

  3. Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme je nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.

  5. Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.

Komentáře k receptu Jidáše - drobenkové

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: minijidáše jidáše recept drobenka ze zmekleho masla jidáše bez droždí jidáše s mletými ořechy jidáše recept albert vyborne jidase spaldove jidáše recept