Domácí karamelový jogurt s chia semínky

mika59 Kuchařka: mika59

Moučníky , Nepečené a mražené 8 názorů

Suroviny

2 l mléka (dala jsem krabicové)
1 tatra mléko (plech)
1/2 karamelového salka
1 bílý jogurt např. Hollandia 150 g
chia semínka (nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko svaříme a zchladíme na 50 stupňů. Přimícháme jogurt, tatru a salko. Vše důkladně promícháme, nalijeme do čistých skleniček a uzavřeme. Necháme na teplém místě 5-6 hodin a uložíme do lednice.

  2. Než to uložíme, můžeme - ale nemusíme - dát třeba jen do jedné skleničky chia semínka. Jogurt bude hustší. V lednici vydrží 3-4 dny, déle nevím. Místo karamelového salka můžete použít klasické a jogurt bude bílý.

Poznámka

Recept mám už hodně let, ale nikdy jsem ho nedělala, až teď. Zkusila jsem z poloviční dávky a jsou z toho asi 4 skleničky od marmelády, nebo od obyčejné plnotučné hořčice ve skle. Myslím, že najednou ze dvou litrů je zbytečně moc, ale opsala jsem původní recept. Všeho jsem dala polovinu, jen salka jsem dala půl na jeden litr mléka a je to lehce nasládlé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 215 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí karamelový jogurt s chia semínky

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: ˇAno, aj ja to tak robím, ale donekonečna to neide. Ide to urobiť max 4-5x, závisí od kvality mlieka a pôvodného jogurtu. Potom musí byť nový jogurt. Robím občas aj z jogurtovej kultúry a je to rovnaké, aj podľa vyjadrenia odborníčky, ktorá s tým pracuje. Viackrát to nepôjde.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    zizala: Tak, kdyby mi vzniklo něco slizského, táhnoucího a nahořklého, určitě bych to tady nedala. To mi fakt nestojí za to. Nevím jestli ta tatra mléko nebo to salko ale určitě to není slizské a už vůbec ne nahořklé..

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Jogurt jsem dělávala hodně často, dokud byly holky malé. Jen jednou jsem ho zkusila z trvanlivého mléka, jiné jsem doma zrovna neměla. Nebyl to dobrý nápad. Místo jogurtu mi vzniklo cosi slizkého, táhnoucího se a nahořklého. Takže nedopoučuju.

    tejaja: Já jsem očkovací jogurt koupila jen poprvé a pak už jsem si očkovala svým domácím jogurtem. Aspoň jsem měla jistotu, že jogurt vyjde.

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Díky
    Já to zkoušel v cizině a čertví jaké tam měli mléko a jogurt 8-(

    mika59: "Proto jsem použila krabicové, trvanlivé jestli to půjde a je moc dobrý."
    Rozumím-li dobře, tak to funguje i z trvanlivého mléka? :-O :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: Ja mám s krabicovým mliekom zlé skúsenosti tiež. Oni sú v ňom totiž zabité baktérie, ktoré v mlieku byť majú. Preto kupujem mlieko z farmy, to je paráda. Takže zásadne čerstvé, nie krabicové. Použite mlieko s 3,5% tuku a to, ktoré má krátku trvanlivosť. Najlepšie len to, ktoré je pasterizované a nič viac. V ČR sú, lebo sa dovážajú aj k nám. Mám dobrú skúsenosť s Opočenským čerstvým mliekom (u nás ho kupujem v Bille), potom kupujem mlieko naše. Je dôležité po zhustnutí strčiť ihneď jogurt do chladničky, aby sa nemnožili tie baktérie, ktoré nemajú a nedostali ste z toho kyslé mlieko. ;-) Ak používate jogurt častejšie, doporučujem kúpiť ten jogurtovač. Je výborný, mám 1 l jogurtu naraz. ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    casino: Vzhkledem tomu, že re cept má více jak 30 let i více nevím, tak tehdy to bylo mléko určitě čerstvé. Proto jsem použila krabicové, trvanlivé jestli to půjde a je moc dobrý.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jogurt si robím doma v jogurtovači už vyše roka. A tak som zistila kvalitu jednotlivých jogurtov, predávaných v obchode. Kde nie je jogurtová kultúra alebo je jej málo, jogurt z toho nebude. :-) Ale robím len čistý jogurt, teda mlieko (čerstvé, z farmy, nie krabicové) a 2-3 lyžice jogurtu. Nič viac netreba, zvyšok si pridám, väčšinou ovocie a vločky. :-) U kupovaných "jogurtov" mi vadí hlavne chýbajúca jogurtová kultúra a zahusťovanie škrobom a želatínou, to má zabezpečiť práve tá jogurtová kultúra. A cukor, do mnohých potravín sa dáva zbytočne cukor. Doma urobený jogurt je čosi iné, aj chuťovo. ;-) Mám tento jogurtovač :
    https://www.mall.sk/jogurtovace/ariete-621 Môžem doporučiť. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "2 l mléka (dala jsem krabicové)"
    Jogurt jsem zkusil zatím 1x
    Moc to nedopadlo :-(
    No, vypil jsem ho brčkem :-)
    Otázka: jaké mléko? (čerstvé? trvanlivé?? je to šumafuk???) :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: jogurt s chia semínky tatra salko recepty jogurt s chia recepty s chia semínky krabicové mléko

Zapomněl/a jsem heslo