Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
Zdroj: Toprecepty.cz

Mazanec je jedním ze symbolů Velikonoc. Pokud si netroufáte na kynuté těsto, upečte si tvarohový mazanec. Právě díky tvarohu je těsto báječně vláčné a svěží. Snadno si ho připraví i začátečníci v pečení.

Proč upéct tvarohový mazanec

Mazance patří na velikonoční stůl. Tradičně se pekly především na Bílou sobotu. Kdo se nechce pouštět do náročnějšího kynutého těsta, může vyzkoušet jednoduchou verzi tvarohovou. Mazanec s tvarohem sice není tak nadýchaný, ale zase je neskutečně šťavnatý. 

Podstatnou výhodou je také mnohem rychlejší příprava. O to, aby bylo těsto kypré, se postarají prášek do pečiva a dobře vyšlehaná vajíčka.

Jak vylepšit tvarohový mazanec

Na přípravu nekynutého mazance s tvarohem potřebujeme hladkou mouku, kypřicí prášek, cukr, máslo, vejce a tvaroh. Neměly by také chybět rozinky a nasekané mandle. Bílý cukr můžeme vyměnit za třtinový pro karamelovější chuť. Rozinky zase doplnit o kandovanou citrusovou kůru (pomeranče, citron), nebo zvolit pouze kůru.

Čím potřít tvarohový mazanec

Než jde mazanec do trouby, potíráme jej rozšlehaným vajíčkem a sypeme nasekanými mandlemi nebo plátky mandlí. Ty si můžeme nakrájet sami, případně koupit hotové (zhruba za 260 Kč/kg). Pokud si je chceme připravit sami, mandle nejdříve spaříme v horké vodě. Po chvilce ve vroucí vodě se slupka uvolní a budeme ji moci sloupnout. Oloupané mandle necháme uschnout a pak nasekáme.

Po upečení mazanec necháme vychladnout, a případně ho můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Ale není to nutné.

Jak dlouho se peče tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec potřebuje prudší začátek, tedy max. na 180 °C, asi po 20 minutách ale teplotu stáhneme na 160 °C a dopékáme asi 25 min., dle potřeby. Celkově doba vychází na něco přes 45 minut.

Jak upéct tvarohový mazanec

Na přípravu velkého tvarohového mazance (nebo dvou menších) budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g másla, 150 g cukru, 1 lžíci vanilkového extraktu, 1 lžíci citronové kůry, 4 vejce, 500 g měkkého tvarohu, 1/2 hrnku rozinek, 60 g nasekaných mandlí, 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání.

Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Citronovou kůru z dobře omytého chemicky neošetřeného citronu nastrouhejte najemno (jen žlutou část). Máslo nechte povolit, pak ho dejte do misky spolu s cukrem a citronovou kůrou. Rozklepněte vejce do skleničky a přidejte do směsi. Vše vyšlehejte do pěny.

Postupně přidejte tvarohy a promíchejte. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji přisypávejte do pěny. Vše zpracujte do hladkého těsta. Mandle nasekejte a přidejte je do těsta spolu s rozinkami. Propracujte a vytvořte velký mazanec (ve tvaru polokoule) nebo dva menší.

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Mazance na něj přesuňte. Ve skleničce rozšlehejte vejce a potřete jím těsto. Navrch nasypte rovnoměrně plátky mandlí. Plech přesuňte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut, pak teplotu snižte na 160 °C, a pečte dalších 25 minut a více. Podle toho, jak je potřeba. To znamená, dokud nebude mazanec zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pak plech vyndejte a nechte vychladnout. 

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak dlouho vydrží mazanec?

Když mazanec dobře uchováváte, ideálně zabalený do plátěného sáčku nebo do utěrky, zůstane déle čerstvý a vláčný a vydrží několik dnů. Zabalit ho můžete i do mikrotenového sáčku.

Náš tip: Připravte si nejrychlejší a nejchutnější mazanec podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více