Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dobrý bílkový chlebíček? Zpracujeme do něho zbylé bílky, s postupem poradí názorné video
Zdroj: Top recepty

Bílkový chlebíček je plný kandovaného ovoce, oříšků a rozinek. Spotřebujeme do něho bílky, které nám zůstaly po pečení některých druhů cukroví. Z bílků ušleháme pevný sníh, doplníme ho dalšími surovinami a upečeme.

Bílkový chlebíček je velmi pěkný na řezu, vynikne totiž barevná mozaika z ořechů, a kandovaného nebo sušeného ovoce. Když chlebíček pěkně zabalíme, můžeme ho vzít s sebou na návštěvu a darovat jako výborný jedlý dárek.

Jak upéct skvělý bílkový chlebíček

Na tuto dobrotu použijeme formu na srnčí hřbet, kterou vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou či moukou.
  1. Na bílkový chlebíček potřebujeme 4 bílky, 100 g cukru moučka, 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 80 g vlašských ořechů, 60 g polohrubé mouky, 50 g čokolády na vaření.
  2. Do misky nasypeme nakrájené vlašské ořechy, přidáme polohrubou mouku a promícháme.
  3. V jiné misce ušleháme bílky s cukrem moučka do tuhého sněhu.
  4. K bílkům přidáme směs ořechů a mouky.
  5. Přisypeme rozinky, kandované ovoce a čokoládu na vaření, kterou jsme nastrouhali nebo nakrájeli na malé kostičky. 
  6. Vše zlehka promícháme a těstem naplníme formu.
  7. Upečeme zvolna dorůžova v troubě vyhřáté na 150 °C. Propečenost si ověříme špejlí.
  8. Upečený chlebíček vyklopíme z formy a stáhneme z něho pečicí papír. Pokud by ještě na povrchu lepil, vložíme ho ještě na chvíli do trouby, ale už bez formy.

Jak ozdobit bílkový chlebíček

Hotový bílkový chlebíček necháme zchladnout a poté ho můžeme dozdobit čokoládovou polevou. Výborný bude i jen posypaný práškovým cukrem. Chlebíček zabalíme a uložíme do chladna, během několika dnů získá příjemnou vláčnost a ještě lepší chuť.

Do pečení bílkových chlebíčků se pustíme, pokud se nám doma sejde více bílků po pečení některých druhů cukroví. Máme ale i jiné možnosti, jak bílky zužitkovat. Dají se z nich upéct kokosky, laskonky nebo pusinky.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky